Skip to main content

Posturi TV somate pentru că "au încurcat borcanele" în două cazuri de naştere acasă. Membru CNA: „Mi se pare că nimic nu aţi vrut să învăţaţi din acea găluşcă înghiţită cu Elon Musk”

 
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Mai multe posturi tv au fost sancţionate de CNA pentru că au relatat greşit despre cazurile unor femei care au născut la domiciliu. Posturile care au transmis despre naşterile acasă, au încurcat ştirile, pentru că erau două subiecte diferite: cazul femeii de 42 de ani şi cel al femeii de 34 de ani.

Publicitate

Televiziunile au vorbit despre cezariană, când de fapt era vorba despre un alt tip de intervenţie: naştere naturală cu epiziotomie (incizia perineului – ţesutul dintre deschiderea vaginului şi anus).

„Au şi încurcat, dar problema cea mai mare e ca au vorbit despre cezariană şi nu a fost asta. A fost naştere naturală cu epiziotomie. E adevarat că greşeala a pornit de la medicul din Tg-Neamţ sau directorul spitalului, nu mai stiu exact, dar unii au revenit pe parcursul zilei şi au dat informaţia corectă, iar alţii nu.

Au fost şi unii care încă de la început au vorbit despre naştere acasă, dar s-au ferit să vorbească despre cezariană”, a explicat membra CNA Dorina Rusu pentru Paginademedia.

CNA a somat trei posturi tv, iar pentru celelalte s-a decis atenţionarea în scris. Sancţiunile au fost date din cauze lipsei informării corecte.

„Din păcate avem două ştiri care sunt foarte încurcate şi cei mai mulţi revin foarte târziu asupra informaţiei”, spune Oana Dincă, membră CNA.

Pe de altă parte, membrul CNA Mircea Toma este de părere că: „sursele sunt de multe ori imperfecte şi e nevoie de un telefon în plus pentru a documenta corect.

Ce posturi au transmis ştirile?

Aleph News, Antena 1, Antena 3 CNN, B1 TV, Digi 24, Euronews, Kanal D, Prima TV, Prima News, PRO TV, Realitatea Plus, România TV, TVR 1 şi TVR Info.

Ce posturi au primit somaţie şi ce posturi atenţionare?

Digi 24, Pro TV şi TVR Info sunt posturile care au fost somate de Consiliul Naţional al Audiovizualului, iar pentru Antena 3 CNN, B1 TV, Realitatea Plus şi România TV s-a decis atenţionarea în scris.

Oana Dincă, membru CNA:

„Toate televiziunile au insistat pe educaţie şi pe sublinierea riscurilor şi consecinţelor de a naşte acasă. Remarcăm cum se încurcă cele două evenimente, de la vârsta celor două lăuze, localizarea în timp şi în spaţiu. Unii nici nu a revenit asupra subiectului.„

Monica Gubernat, preşedintă şi membru CNA:

„Sunt foarte curioasă de unde a plecat ştirea cu cezariana, pentru că aproape toţi aţi preluat-o.”

Digi 24:

Vera Secrieru, reprezentantul postului Digi 24:

„Eu voiam să vă spun că jurnaliştii au avut reflexul corect, au întrebat la spital, nu la poliţie, pentru că informaţia a apărut la noi, cel puţin, a fost o preluare după site-ul ziare.com cu declaraţia managerului care este şi medic al spitalului.

Vă citez textual ce a spus: "O plagă în zona perineală care a fost, din declaraţiile pacientei, executată de către soţ, care s-au pregătit din timp făcând comandă de pe internet de tot ce au nevoie pentru a executa procedura de cezariană la domiciliu."

După aceea s-a aflat şi s-a rectificat şi la noi această informaţie referitoare la cezariană şi s-a aflat că a fost de fapt o epiziotomie, care este tot o intervenţie chirurgicală. Am văzut cam la toate televiziunile punctele de vedere ale unor medici. Noi l-am avut pe doctorul Vlădăreanu, pe ministrul sănătăţii care au atras atenţia asupra răspândirii unui fenomen, mai ales în mediul online care promovează naşterea acasă în defavoarea naşterii la spital.”

Pro TV:

Adelina Sandu, reprezentantul postului Pro TV:

„La noi au fost prezentate informaţiile cunoscute la momentul difuzării ştirilor. Noi am difuzat doar în ştirile de dimineaţă cu punct de vedere al directorului spitalului. S-a luat legătura şi cu tatăl, dar nu a dorit să apără în ştire, însă s-a făcut precizarea că tatăl susţine că nu şi-ar fi propus ca bebeluşul să fie născut acasă.

Ştirea nu a fost reluată în următoarele ştiri, pentru că nu am avut indicii sau dubii că evenimentul ar fi neadevărat, mai ales că am avut declaraţia directorului spitalului şi am luat legătura şi cu tatăl. În raportul de monitorizare şi în ştirea noastră, mai mult de jumătate este susţinerea specialistilor că nu este în regulă ca femeile să nască acasă.”

Cristina Pocora, membru CNA:

Mi se pare că nu au învăţat sau nu vor să aplice nimic din lecţia Elon Musk vine la Bran. După această ştire fabuloasă pe care au rostogolit-o toţi, iată, a apărut acest amestec de situaţii din care, din nou, le-aţi amestecat, le-aţi rostogolit şi noi nu am înţeles nimic exact.

Mi se pare că nimic nu aţi vrut să învăţaţi din acea găluşcă înghiţită cu Elon Musk.”

Adelina Sandu:

„La noi sunt clar diferenţiate cele două naşteri, cea a doamnei de 42 de ani şi cea a doamnei de 34 de ani. Având declaraţia detaliată a directorului spitalului, ştirea nu a fost reluată pentru simplul fapt că luând legătura cu tatăl şi având declaraţia directorului şi specialişti care vorbesc pe partea educativă.

Nu au existat dubii că evenimentul ar fi neadevărat. A fost doar la ştirile de dimineaţă, moment în care au fost prezentate informaţiile pe care le aveam la momentul respectiv.”

Oana Dincă, membru CNA:

„Adică tăiată pe abdomen? Este ceea ce am constatat că nu s-a revenit şi eu cred că era cazul.”

Cristina Pocora, membru CNA:

„Dacă tot aţi rostogolit şi aţi săpat şi aţi văzut că nu se confirmă şi că sunt lucruri care se aşează altfel, cred că era corect să presupuneţi lucrurile acesta.”

Adelina Sandu:

„Ce vreau să precizez este faptul că nu este vorba de rea-credinţă.”

Cristina Pocora, membru CNA:

„Nu te victimiza ca nu a zis nimeni de rea-credinţă. Este vorba că aveam pretenţia de profesionalism, aveam pretenţia de a face lucrurile mai bine. Aţi înghiţit din nou găluşca pe care aţi ales să nu o clarificaţi.”

TVR Info:

Adriana Păpureanu, reprezentantul TVR:

„Din opt ştiri monitorizate, patru sunt în prima parte a zilei până au apărut informaţiile clare, la ora 14.00 ştirea a fost corectă, dar la 17.00 eroare umană. 

La TVR au fost telejurnalele unde a fost ştirea corectă şi la fel au apărut specialiştii care şi-au spus punctul de vedere şi toată lumea a subliniat pericolul naşterii acasă şi lipsa legislaţiei.”

Oana Dincă, membru CNA:

„Cred că din toată ştirea asta ne vom concentra pe aspectele pozitive şi anume că au fost foarte multe discuţii în toate studiourile despre naşterile acasă şi riscurile acesteia. Este vorba de educaţie, prevenţie. Din păcate nu se stăpânesc anumiţi termini. Îi folosim fără să le cunoaştem sensul, ceea ce nu e de repetat această experienţă.

Din păcate avem două ştiri care sunt foarte încurcate şi cei mai mulţi revin foarte târziu asupra informaţiei corecte.”

Mircea Toma, membru CNA:

„Pe mine m-a surprins iniţial solicitarea acestei monitorizări de linie, dar ea ne ajută să facem o secţiune prin acurateţea activităţii de documentarea a ştiriştilor din televiziune şi e încă de lucru. Adică dependenţa de surse este excesivă. Sursele sunt de multe ori imperfecte şi e nevoie de un telefon în plus pentru a documenta corect.

Subiectul în sine are calitatea, că deşi a fost tratat pe alocuri cu superficialitate şi au fost amestecate o formă de intervenţie chirugicală severă cu o intervenţie oricum aberantă la domiciliu. Adică să ajuţi cu bisturiul soţia să nască acasă este conştienţă.

Faptul că relatările au fost cum au fost, dar au fost toate însoţite de puncte de vedere ale specialistilor, aici şi eu cred că beneficiul până la urmă a fost transmis publicului. Adică avertismentul că naşterea acasă, care se pare că e o modă, care e în răspândire în diverse zone ale ţării susţinută de documentări foarte profesioniste de pe YouTube.

Interesul public a fost asigurat, calea prin care s-a asigurat, sigur că e un drum mai lung la acurateţe.”

Legislaţie:

Art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

Propunerile de sancţiuni au fost formulate de membra CNA, Oana Dincă.

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus