Skip to main content

PREMIERĂ LA CNA. A sancţionat Realitatea Plus pentru burtiere alarmiste chiar în ziua difuzării pe post

 
Foto: History Channel
Foto: History Channel

Corecţie, aplicată în timp real de CNA. Realitatea Plus a fost somată pentru o serie de burtiere date pe post marţi, 8 martie, în care anunţa că în România au loc pregătiri pentru un posibil atac nuclear.

Publicitate

CNA s-a autosezisat marţi, chair în timpul şedinţei publice, cu privire la o serie de burtiere alarmiste afişate pe Realitatea Plus. Şi tot atunci a analizat derapajul şi a aplicat o corecţie. Practic, în timp real

Acest lucru nu este o procedură obişnuită pentru Consiliu. Însă membrii CNA au vrut să trimită un mesaj de atenţionare posturilor de radio şi televiziune, ca să nu răspândească şi mai multă panică, ţinând cont că România este deja într-o stare tensionată, cu războiul care are loc la graniţele noastre.

Imediat ce au fost anunţaţi, reprezentanţii Realitatea Plus au scos acele burtiere de pe post, după cum au recunoscut aceştia în timpul şedinţei de la CNA.

Totul s-a petrecut în timpul emisiunii Raport de zi, în ediţia de la ora 15.00, difuzată marţi, 8 martie 2022. Subiectul dezbătut a fost în legătură cu războiul din Ucraina şi cum poate afecta şi România.

Pe parcursul acestor discuţii, pe ecran au fost afişate următoarele burtiere:

  • Încep pregătirile pentru un posibil atac nuclear
  • România se pregăteşte pentru starea de criză
  • Pregătiri în România pentru un eventual atac al Rusiei

Câţiva membri au fost reţinuţi în a da o sancţiune pe loc postului, argumentând nevoia de a analiza complet emisiunea, nu doar burtierele panicarde.

„Am o reţinere să nu ne trezim contestaţi de procedură. Nu avem un raport complex, nu am vizionat. Nu văd de ce nu am putea să o lăsăm pe mâine“, a spus Răsvan Popescu.

La fel a considerat şi Nicoliae Bălaşa: „Fără conţinutul emisiunii, scoaterea din context a burtierelor, sigur că pot fi incitante, pot fi interpretate, dar pentru noi, ca şi Consiliu, analiza poate fi la limita legii.“

Însă, în mai puţin de o oră de la difuzare, reprezentanţii Realitatea au intrat în şedinţa CNA pentru a oferi explicaţii.

Realitatea Plus: „Discuţia a pornit de la o declaraţie a ministrului Sănătăţii"

Vlad Nichita, redactor-şef Realitatea Plus

„Am înţeles că este o problemă cu titlul nostru. Vă pot garanta că discuţia a fost foarte echilibrată şi a pornit de la o declaraţie a ministrului Sănătăţii.

Domnul Rafila a anunţat că România are nevoie de 30 de milioane de pastile cu iod, în regim de urgenţă. E o declaraţie care poate să sperie oamenii.

Noi asta am încercat să analizăm, cu invitaţi echilibraţi, inclusiv moderatorii au venit cu precizări suplimentare. Dezbaterea noastră, printre altele, a încercat să lămurească dacă este un motiv de îngrijorare“.

Valentin Jucan, membru CNA, cel care a iniţiat această propunere de a discuta, pe loc, în şedinţă, situaţia burtierelor de la Realitatea Plus, i-a spus, în replică:

„Şi dvs. alegeţi să puneţi titlu: <<Pregătiri în România pentru un eventual atac al Rusiei>>? E o lipsa de logică între titlu şi realităţi. Aţi fi putut să subliniaţi preocuparea autoritaţilor şi îndemnul la calm, nu ceea ce faceţi dvs“.

„Nu voi fi atât de drastic, dar mult mai multă atenţie la titluri cred că se poate“, a atras atenţia şi Ionel Palăr, un alt membru CNA.

„Discutăm despre mesaje care riscă să fie generatoare de panică în condiţiile în care panica este un instrument de luptă (…) Avem un război în care tancurile şi informaţiile funcţionează cot la cot. (…) Emoţia este un foarte bun cârlig. Nu sunt nici pe departe cele mai panicarde. Dar acum, când foloseşti cuvântul nuclear, totul capătă alt sens“, a expus şi Mircea Toma.

Răsvan Popescu, membru CNA:

„Una e să citezi Putin şi alta e să dai tu un titlu. Burtiera e un titlu al redacţiei“

Valentin Jucan, CNA: „Reacţionăm imediat în astfel de momente"

În final, forul audiovizual a dat o somaţie televiziunii, pe fondul faptului că redacţia şi-a asumat foarte rapid reacţia CNA şi a scos de pe post aceste burtiere.

E foarte important şi semnalul pe care-l dăm, şi anume că reacţionăm imediat în astfel de momente“, a subliniat Valentin Jucan.

„Toate posturile de televiziune trebuie să fie monitorizate la fel, în aceeaşi măsură pe acest subiect“, a întărit şi Ionel Palăr.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dragos Dragos
    B.A.M., am spus-o si o repet, dar vad ca nu intelegi sau te faci ca nu intelegi. In goana dupa senzational, dupa audienta, deci dupa bani, patronii televiziunilor (in special Romania TV) sunt in stare sa-si vanda si mamele pentru a face bani. NICAIERI (ca sa scriu si eu cu CAPS, ca m-ai zapacit cat de des il folosesti) in lume nu se dau astfel de titluri care sa panicheze, iar cei care le dau sunt sanctionati chiar mai drastic decat o face CNA-ul la noi. Avem o lege a audiovizualului tare blanda, crede-ma.
  • B.A.M B.A.M
    DE ACORD, @Issabela! Care este MINCIUNA din cadrul burtierelor???
    CNA trebuia să-și dea cu părerea pe "nivelul" de ADEVĂR al burtierelor, NU "pe cel al panicii"!!! (Conform statului și legislației în vigoare)
    Am mai spus-o și o repet! Este de preferat "să avem panică", în detrimentul AUTOcenzurii!!! Românii trebuie să știe adevărul, INDIFERENT DE CÂT PANICAȚI VOR FI!!!! Panica și așa a fost provocată, DE FAPT, DE MINISTRUL RAFILA (NU de Realitatea)!!!!! De ce te-ai lăuda PUBLIC, în contextul ACTUAL, că vei fabrica 30 de milioane de tablete de iod?!?!?!? E CLAR că informația/acțiunea asta se leagă de război și de amenințările nucleare făcute de Putin!!!
    România, fabricând aceste tablete de iod, DE FAPT se pregătește (cel puțin POST factum) de un atac nuclear. ÎNTR-ADEVĂR, ÎNCĂ NU O FAC PREVENTIV!!!! (Deși ar trebui...)
    În plus, CHIAR EI AU FĂCUT CEVA LA FEL DE IMORAL!!!! AU SCOS burtierele DIN CONTEXTUL DISCUȚIEI DIN PLATOU!!!!! Ca să nu mai invoc LIPSA unui raport de monitorizare (fie el făcut și pe genunchi), care să asigure o cvasi-obiectivitate a acestei acțiuni!!!!!!
    Eu constat că România deja a intrat în aceea filozofie de război, unde "proștii sunt informați CÂT, dar mai ales CUM are chef statul". Într-adevăr, chestia asta e de 30 de ani!!!! Dar puteau profita de acest subiect de interes public pentru a fi 100% sinceri cu românii. Ca un fel de excepție de la regulă, dacă nu definitiv...
    SUNT DESTULE NEREGULI ÎNCÂT Realitatea să conteste ÎN INSTANȚĂ SANCȚIUNEA, ba chiar să dea ÎN JUDECATĂ (măcar în civil) CNA!!!!
    Ca să nu mai zic că ar fi un trofeu bun pentru DNA un nou dosar de abuz în serviciu, precum acesta!!!! Îi încuraj pe cei de la Realitatea și DNA să fie cei care pun capăt ipocriziei VĂTAFILOR din CNA!!!!
    P.S.
    1)@Jk, chiar Rasvan Popescu ți-a răspuns! ;))
    Una e să-l citezi pe Putin (cum au făcut cei de la România TV), și alta e să dai un titlu propriu (cum CICĂ "au făcut cei de la Realitatea")!!!!
    2) ÎI FELICIT PE RĂSVAN POPESCU și PE NICOLAE BĂLAȘA pentru atitudinea obiectivă de astăzi. E drept, au ceva acțiuni ipocrite la activ fiecare, dar și acesta este un început. TARDIV, dar totuși bun!!!!!!
    3)Sunt curios care sunt interele REALE (NU propagandistice, demagogice, etc) ale lui Valentin Jucan în acesată poveste, dar și în general în CNA!!!! Poate se vor afla și aceste adevăruri întunecate cândva...
    Nu doar cele despre tabletele de iod!!!
    4)AȚI UITAT să dați detalii despre rezultatul votului!!!! (Câți au fost prezenți, câți s-au abținut, câți au fost de acord, etc)
  • Issabela Issabela
    Deși nu urmăresc Realitatea și mi se pare că are unele scăpări pro-ruse, să amendezi când Ministerul Sanătătii a anunțat începerea productiei de medicamente cu iod. Nu am citit atent și nu știu contextul, dar nu cred că MS o să folosească iodul pe post de viagra
  • jk jk
    Puțin dubioasă această decizie,deoarece,în cazul altor posturi gen România TV au rețineri de a sancționa burtierele panicarde și tendențioase și în perioade normale
    Sper ca asta să fie doar începutul,sau măcar burtierele de acest gen să fie sancționate dur și ferm,chiar dacă nu sunt analizate "pe loc",ci după câteva săptămâni sau chiar luni
  • Dan Dan
    Sper ca nu va fi prima si ultima decizie de acest gen a CNA-ului!
    Pana sa înțelegi "contextul", adică sa asculți palavrageala (pe care unii, destul de numeroși, tot n-ar înțelege-o), iți sare in ochi banda aceea galbena si textul pur si simplu ti se "înfige" in creier. Si cu mesajul de pe burtiera ramai, nu cu "contextul"! Si CNA-ul ar trebui sa fie atent si la burtiere care conțin mesaje aiurea, derulate pe ecran in timp ce emisiunea tratează cu totul altceva (gen: "In scurt timp va prezentam..." sau "Urmează..." sau "Nu ratați dezvăluirile...")

Trimite un comentariu

sus