Skip to main content

Membru CNA, reacţie dură după un reportaj de pe TVR Timişoara, în care epoca Ceauşescu a fost „romanţată”. „Încetaţi să mai prezentaţi epoca Ceauşescu ca pe o amintire romanţată”

 
Membru CNA, reacţie dură după un reportaj de pe TVR Timişoara, în care epoca Ceauşescu a fost „romanţată”.  „Încetaţi să mai prezentaţi epoca Ceauşescu ca pe o amintire romanţată”

Valentin Jucan, membru CNA, a criticat în termeni duri un reportaj difuzat de TVR Timişoara despre o fabrică de pălării bănăţene, pe motiv că romanţează epoca de aur a lui Ceauşescu. 

Publicitate

Membrul CNA a anunţat totodată că s-a autosesizat în cazul acestui reportaj.

„Să prezinţi astfel de situaţii exclusiv în această cheie, a succeselor, şi a modului în care tovarăşul secretar general a salvat fabrica mi se pare dizgraţios la adresa postului public de televiziune. Încetaţi să mai prezentaţi epoca Ceauşescu ca pe o amintire romanţată”, a spus Valentin Jucan, în debutul şedinţei CNA de astăzi. 

Mi se pare revoltător ca postul public de televiziune să nu înţeleagă nici măcar acum că trebuie să contextualizezi. Nu se poate să nu spui că de fapt acea fabrică era o fabrică falimentară, să nu spui că muncitorii erau plătiţi mizerabil, iar noi nu vedeam nimic din marile producţii ale regimului Ceaulescu. Banii care erau obţinuţi din comerţul exterior nu se întorceau la români, ci în conturile direcţiei de informaţii externe, ale lui Ceauşescu personal şi ale Partidului Comunist, din toate afacerile generoase pe care statul român le făcea în străinătate. Nu se poate să nu spui aceste lucruri.”, a mai completat Jucan. 

Prezentăm reportajul în continuare:

Ce a spus, pe larg, Valentin Jucan în debutul şedinţei CNA de astăzi:

„Ceea ce m-a deranjat teribil, cu atât mai mult cu cât este vorba despre postul public de televiziune, a fost modul în care regimul Ceauşescu a fost prezentat. Această romanţare continuă a epocii de aur a lui Ceauşescu. Vocea din off şi cei care vorbeau şi dădea testimoniale şi povesteau publicului cât de bine funcţiona fabrica pe vremea lui Ceauşescu.

Cum a venit tovarăşul secretar şi a întrebat: măi, oameni buni, de ce aveţi nevoie aici. De nişte echipamente. Şi cum a făcut el rost de acele echipamente. Şi cum exportam noi şi oameni din toate coţurile lumii foloseau produsele româneşti.

Iar spuneau oamenii că după Revoluţie nu s-a mai făcut nimic. Mi se pare revoltător ca postul public de televiziune să nu înţeleagă nici măcar acum faptul că una este să transmiţi şi să ilustrezi şi să arăţi anumite aspecte şi să nu înţelegi că trebuie să contextualizezi.

Nu se poate să nu spui că de fapt acea fabrică era o fabrică falimentară, să nu spui că muncitorii erau plătiţi mizerabil, iar noi nu vedeam nimic din marile producţii ale regimului Ceaulescu. Banii care erau obţinuţi din comerţul exterior nu se întorceau la români, ci în conturile direcţiei de informaţii externe, ale lui Ceauşescu personal şi ale Partidului Comunist, din toate afacerile generoase pe care statul român le făcea în străinătate. Nu se poate să nu spui aceste lucruri.”

Să prezinţi astfel de situaţii exclusiv în această cheie, a succeselor, şi a modului în care tovarăşul secretar general a salvat fabrica mi se pare dizgraţios la adresa postului public de televiziune. Încetaţi să mai prezentaţi epoca Ceauşescu ca pe o amintire romanţată. Şi spun acum tututror radiodifuzorilor care şi-au exprimat inclusiv dorul de regimul Ceauşescu.

Dacă vă este dor de Ceauşescu, veniţi la CNA, puneţi licenţele audiovizuale pe masă şi plecaţi, pentru că asta se întâmpla pe vremea lui Ceauşescu. Dacă nu înţelegi că regimul Ceauşescu trebuie prezentat în totalitatea lui cu toate mizeriile şi mârlăniile care s-au petrecut în acea perioadă, sunteţi părtaşii unui regim. 

Tinerii nu înţeleg  nimic din ce prezentaţi dumneavoastră. Ei înţeleg că pe vremea lui Ceauşescu era numai lapte şi miere, fabricile duduiau.

Fac încă o dată apel la postul public de televiziune, măcar: reveniţi-vă, pentru că TVR a fost postul de la care s-a anunţat căderea regimului Ceauşescu.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Alexandru tm Alexandru tm
    Jucan e un prost isi da si el cu parerea,vezi doamne nu i-a placut reportajul tvr timisoara,oricum n-are ce sa le faca la tvr nu-l baga nimeni in seama pe jucan marioneta partidului.
  • Ștefan Ștefan
    Sinecuriștii trebuie să-și facă datoria!!! Punct!!!
  • Scarbitu' Scarbitu'
    Domne, daca vreti sa vorbiti despre epoca dinainte de '89, ca n-a fost timpul "de aur", luati-o corect, cu bune si cu rele. Nu stiu cine este acest Jucan dar stie toata lumea cum se ajunge in aceasta sinecura,a dat vreun examen si nu stim noi ?, si trebuie evident sa fie trompeta partidului care la trimis. Pai in anii 60'-70' in Romania chiar s-a trait decent de era plin de polonezi, cehi si unguri, pe litoral, rusii si moldovenii nu apucau riviera romaneasca, care se mirau ca romanii isi permit sa cumpere rosii,piersici, caise la kilogram si nu la bucata. Luau piersica si o miroseau cateva minute pana sa muste din ea. In zona Banatului sarbii luau salam cu bucatile. Magazinele erau pline cu de toate inclusiv marfuri de lux din import.Am fost singura tara din lagarul socialist ca a transmis aselenizarea, seriale ca Sfantul.Baronul, Incoruptibilii, Dalas, Linia maritima Onedin, etc,etc. Ultimile productii cinematografice, "noul val" ,engleze,franceze,italiene. A, daca Jucan vrea sa se arate doar anii '80 cu frig, foame si alte multe lipsuri ca epoca comunista in totalitate n-are decat ,e liber sa manipuleze dar sa mai astepte pana murim astia care am trait in capitala sau in orase anii respectivi si nu ne lasam prostiti. O d-na istoric.prof. univ. si dr. evident L.B un fel de Jucan cu fusta si parul roz spunea intr-o emisiune despre trecut cum se manca "mizerabil" la cantina studenteasca in anii'7o, ceai-lapte, margarina,gem,salam,paine alba la discretie nu cu felia. Intrebam, dar acasa la ma-sa la tara ce mancau majoritatea tinerilor viitori studenti, ce li i se punea dimineata pe masa, o coja de paine sau ceva mamaliga ? Vedeau la pranz, ca la cantina, doua trei feluri de mancare in fiecare zi altele sau doar o ciorba lunga de cartofi sau fasole in fiecare zi ? Si cum erau prea putine dusuri pentru cate fete erau pe palier in camin fata de jacuzzi-ul personal din grajdul de acasa. PS.Deci Turturica fiul turnatorului la Securitate a ajuns mare sef la TVR ? Nu stiam. La mai mare ! Sa ajunga Turturoi.
  • J J
    Pt cine are experiență, maturitate, educație, este imposibil sa nu vadă direcția pe care a luat-o România, dar și omenirea…*** se prezintă ca fiind viitorul omenirii. Mai rămâne constientizarea lui pe deplin…asta se va întâmpla cât de curând!
  • Nick Nick
    Domnule Jucan, spuneți că banii intrau în contul personal a lui Ceaușescu...știți ceva, aveți informații despre acest cont?? Caută ăștia de 30 de ani și nu găsesc nimic. Una la mână..., a doua eu cred că sunt lucruri mult mai grave prin alte televiziuni decât marea ta descoperire. Vezi România TV care transmite interviuri înregistrate și spune că sunt un direct de la fața locului sau că invitatul e în studio...
  • Lucia Marusievici Iorga Lucia Marusievici Iorga
    Nu exista nici cea mai mica diferență între metodele de lucru ale lui Turturica și cele ale mult hulitei Doina Gradea. ***, tot aducerea prietenilor, tot legea bunului plac. Iar acest Prisecaru e o Mădălina Rădulescu Vochin în pantaloni . ***, negru la suflet, habarnamist, dar plin de sine.
  • Livia Pilă Livia Pilă
    Așa arată TVR în ansamblu. Totul e un haos. Patronat de Turturică, Săseanu, Tompea, Modâlcă. Dar si de Prisecaru. Care strigă, zbiară tot timpul. Ieri acest individ adus din somaj de Turtureaua cu mușchi si trecut de propagandist băsist a urlat în așa hal la o colegă, reporteră la Știri încât respectiva si-a dat imediat demisia nemaisuportând teroarea psihica, hartuirea exercitata de acest individ. Căruia ar trebui să i se arate usa. E nepriceput, habar nu are de televiziune, e un mare dictator și terorist. O rusine pentru TVR.
  • geo geo
    Jucane, mai bine reciteste-ti CV-ul, ce esti si ce ai lucrat / pe unde ai lucrat din martie 2003 pana acum, ce sustinere ai avut si ai, după care meri fuguța la partid ca să te susțină, pe viitor, pentru șefia TVR ! Daca te consideri capabil, ca de dat din gura si de a face recomandari pretioase nimeni nu te intrece. Nici noua poate NU ne place ce difuzeaza TVR uneori ...insa sa zici ca nu e bine ca au difuzat ce au difuzat si cum au difuzat mi se pare un pic, mai mult, a cenzură. Care este neadevarul din reportaj ? Mergeau fabricile pana in 89 si lumea avea de muncă - este CORECT ! Dupa 89, fabricile s-au inchis si nu s-a facut mai nimic - este CORECT ! Bine ca ce spui tu are acoperire, desi si aici sunt unele lucruri discutabile, si ma refer ca acele fabrici erau falimentare...

Trimite un comentariu

sus