Skip to main content

După şase luni, cazul Flavia Groşan - medicul cu „tratamentul minune anti-Covid” - a ajuns pe masa CNA. Ce a decis forul?

 
După şase luni, cazul Flavia Groşan - medicul cu „tratamentul minune anti-Covid” - a ajuns pe masa CNA. Ce a decis forul?

După şase luni, cazul Flavia Groşan - medicul cu „tratamentul minune împotriva Covid-19” - a ajuns şi pe masa Consiliului Naţional al Audiovizualului. S-a luat şi o decizie împotriva posturilor România TV şi Antena 3

Publicitate

Cele două televiziuni, care au avut numeroase dezbateri în luna martie cu şi despre medicul Flavia Groşan, au fost penalizate de CNA. Cu câte o somaţie publică.

Cazul, pe scurt: Antena 3 şi România TV au difuzat în luna martie mai multe emisiuni cu medicul Flavia Groşan, cea care susţinea că „a vindecat 1.000 de pacienţi bolnavi de Covid-19”, în special „online”, cu o „schemă de tratament minune”. 

Forul a sancţionat, în special, declaraţiile unor invitaţi din respectivele emisiuni. Vorbim despre oameni ca Luis Lazarus, Dana Budeanu, Diana Şoşoacă şi Cristian Troncotă. Pe de altă parte, somaţiile au vizat şi câteva dintre cele spuse de Flavia Groşan, însă ponderea afirmaţiilor „nepotrivite” a fost mică în acele emisiuni, conform concluziilor forului. Membrii CNA au mai luat în calcul şi că o parte a celor spuse de Flavia Groşan au fost combătute cu puncte de vedere ale altor medici. 

Totuşi, au fost şi câteva declaraţii criticate. Detalii, în continuare:

„Oxigenul inhibă creierul”

Una dintre afirmaţiile criticate de Dorina Rusu, membru CNA, a fost făcută de Flavia Groşan într-o ediţie Sinteza Zilei. La o întrebare adresată de reporterul Antena 3, Groşan răspundea că:

Reporter: Nu trebuie mască la 80?

Flavia Groşan: Nu! Eu, mască?! Nu, nici într-un caz! Oxigen şi ăla foarte puţin şi treci la treabă, treci la plimbare, nu stai tu să-mi stai la oxigen! Oxigenul inhibă creierul! Dacă tu-i dai oxigen, creierul nu mai sesizează că tu eşti în hipoxemie şi atuncea te lasă să faci tu. Intri în acidoză, creşte hiper CO2...intri în comă! După care s-a gătat totul dacă intri în comă! Saturaţia aparent este bună sub oxigen, dar degeaba, că nu merge. Hiper CO2 se acumulează în creier şi-mi fac edem cerebral! 

„A omorât atâţia oameni cu tratamentele astea aberante de la ATI”

O altă declaraţie controversată a fost făcută la România TV, într-o emisiune moderată de Ioan Korpos. Invitat în emisiune, Cristian Troncotă a spus:

„Acest guvern a băgat groaza în români, iar faptul că se revendică de la politica pe care au aplicat-o a băgat groaza în majoritatea populaţiei româneşti şi a omorât atâţia oameni cu tratamentele astea aberante de la ATI, ăsta se numeşte, după toată legislaţia internaţională, terorism. De stat”, a spus el fără ca moderatorul să intervină. 

Membrii CNA au ţinut cont şi de faptul că în emisiunile în care a fost dezbătut subiectul, pe lângă părerile unor personaje ca Lazarus, Şoşoacă, Troncotă sau Dana Budeanu, au existat şi poziţii ale unor medici ca Beatrice Mahler (managerul de la Marius Nasta) sau Adrian Marinescu (de la Matei Balş).

Somaţiile au fost propuse de Mircea Toma. Dorina Rusu a propus o amendă de 10.000 de lei pentru Antena 3 şi una de 5.000 de lei pentru România TV, însă nu au trecut la vot. 

În decizia de somaţie au intrat două ediţii Sinteza Zilei (cu Mihai Gâdea) şi o ediţie Subiectiv, de la Antena 3. Postul România TV a fost somat pentru o ediţie Punctul Culminant (cu Victor Ciutacu) şi o ediţie România de poveste. Toate au fost difuzate cu şase luni în urmă, în luna martie. 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Un nehotarat care s-a prins la timp.... Un nehotarat care s-a prins la timp....
    "Dr" razvan dumitrescu, de la antena 3, e ceva de pomina! N-am stiut pana acum cat de nemernic sau prost este omul asta! Si cand ma gandesc ca luam lumina de la el! Nu mai spun, de inviatatii lui preferati: monica pop, dna mobexpert etc Vaccinarea este direct proportionala cu educatia si invers proportionala cu nivelul de saracie... Coeficientul de inteligenta nu ni-l alegem, din pacate.
  • jk jk
    Marian,am impresia ca au fost incluse si articole din Lege care nu au mai fost incluse pana acum.Cine stie...
  • Marian Marian
    Deci MIrcea Toma, e ff bland cu A3 si RTV...
  • doru gheorghe doru gheorghe
    are in palmares macar o vindecare de nivelul ati-ului ? nu cred !
  • DODO DODO
    vlad @ lasa specialistii sa se pronunte dar nu am auzit de o reactie a coegiului medicilor Poate o trateaza ca pe o colega mai slab pregatita si neinformata Schema de tratament a fost clocita de capetele incoronate ale medicinei mondiale
  • Vlad Vlad
    E bine ca CNA se ocupa si de medicina acum. Rezolvasera tot si se plictiseau.
    Totusi sa le spunem celor cu salarii astronomice din CNA ca se referea la oxigen in concentratii sau cantitati foarte mari care erau administrate la ATI conform protocolului de atunci, si probabil si azi, iar presedintele SRATI Serban Bubenek i-a confirmat parerea intr-un interviu chiar la DIGI24, interviu care este si acum pe site.

Trimite un comentariu

sus