Skip to main content

Romania TV, încă o amendă de la CNA pentru atacurile la Gabriela Firea. „Este deranjant că insinuaţi că o femeie şi-a construit cariera pe spatele soţului”

 
Romania TV, încă o amendă de la CNA pentru atacurile la Gabriela Firea. „Este deranjant  că insinuaţi că o femeie şi-a construit cariera pe spatele soţului”

Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat cu 5.000 de lei postul Romania TV pentru numeroase emisiuni ce au vizat-o pe Gabriela Firea. au fost ediţii în care s-a vorbit despre azilele groazei, despre cariera ei dar şi despre numirea oamenilor apropiaţi de ea în funcţii publice. 

Publicitate

Au fost vizate emisiuni de dezbatere şi ştiri din perioada 20 - 26 septembrie, arată monitorizarea CNA.

„Aş vrea să se insiste foarte tare pe acele filmuleţe în care o prezintă pe doamna Firea urcând profesional pe spatele soţului”, a spus Monia Gubernat, preşedintele CNA, cea care a propus sancţiunea. 

În cadrul emisiunilor vizate, pe burtierele postului au fost afişate titluri precum:

  • „Ce toarnă mafiotul Plută în cătuşe despre Gabriela Firea”;
  • „Imediat: frăţia Gabriela Firea-USR: dezvăluiri uluitoare”;
  • „În public Firea şi USR se atacă, în culise se cară banii”;
  • „Urmează exclusiv: Gabriela Firea tremură iar”;
  • „Cum au preluat reziştii pluta şpăgară a Gabrielei Firea”;
  • „Luxul şi opulenţa din şifonierul Gabrielei Firea”;
  • „Ultima oră: clanul Firea - Pandele primeşte o nouă lovitură, procurorii au prins-o!”;
  • „Cum îi presa pe martorii din dosar”;
  • „La TV şi pe Facebook vă povesteau, în culise furau cu punga”.

Monica Gubernat:

„Ce m-a deranjat sincer mult a fost acea prezentare a doamnei Fire ca fiică de muncitor, ca şi cum ar fi fost o culpă şi noroc că s-a căsători cu domul Pandele ca să ajungă şi ea o femeie cu o carieră recunoscută.

Totuşi, avea o carieră în momentul când s-a căsătorit cu domnul Pandele. Este deranjant faptul că insinuaţi că o femeie şi-a construit cariera pe spatele soţului.”

Roxana Niculescu, director de programe la Romania TV:

„La nivel personal pot să fiu de acord cu dumneavoastră şi daţi-mi voie să nu spun mai multe. Ţinând cont că v-am mai spus şi altă dată, o cunosc şi sunt în legătură cu Gabi Firea din momentul când a veni în Bucureşti şi a lucrat la Radio Contact. Deci nu pot să spun mai multe.”

Nu e prima dată de când Romania TV e sancţionată pentru atacurile la Gabriela Firea, după începerea scandalului azilele groazei. Postul a fost sancţionat cu 10.000 de lei pentru emisiuni difuzate în luna iulie. 

Legislaţie: 

Art. 40 alin. (2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia

„În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt”. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus