Skip to main content

Global News, sancţiuni pe bandă rulantă într-o singură zi pentru promovarea unor conspiraţii şi dezinformări despre vaccin, pandemie şi războiul din Ucraina

 
Global News, sancţiuni pe bandă rulantă într-o singură zi pentru promovarea unor conspiraţii şi dezinformări despre vaccin, pandemie şi războiul din Ucraina

CNA a dat o nouă şarjă de amenză televiziunii Global News pentru o ploaie de dezinformări. După ce forul a vizionat fragmente din 22 de emisiuni din lunile octombrie şi noiembrie 2023, a decis să sancţioneze televiziunea cu două somaţii şi două amenzi ce au însumat 50.000 de lei (10.000 de euro). 

Publicitate

Din cele 22 de emisiuni, CNA a avut în vedere opt, pe care le-a şi sancţionat. 

Cum s-au împărţi sancţiunile: 

  • Somaţie pentru „Ştirea exactă” din 17 octombrie, pentru încălcarea art 70 din Codul Audiovizual. În cadrul programului s-a discutat despre ştirea potrivit căreia primarul Radu Mihaiu - USR, de la Sectorul 2, ar fi finanţat cu 130.000 lei bani publici Asociaţia MozaiQ pentru organizarea unei parade pro-LGBT.
     
  • Somaţie „Ştirea exactă” din 16 octombrie, pentru încălcarea articolului art 48 din Codul Audiovizual. 
     
  • 20.000 de lei  amendă pentru emisiunea „Efect politic” din 18, 19 şi 26 octombrie. Încălcarea Art 3 cu 2 din lege şi 64 1 a şi b. În emisiuni s-a prezentat o serie de dezinformări despre războiul din Ucraina.
     
  • 30.000 de lei - „Starea de veghe” din 12, 20 şi 27 noiembrie pentru dezinformări despre vaccin şi pandemie. Legislaţie: Art 3 cu 2 din lege, 64 1 b şi 139.  

„Cred că sesizările sunt neîntemeiate”, le-a spus Remus Rădoi, zis Codiţă, cel care reprezintă postul de televiziune în calitate de consilier juridic şi pe care CNA îl suspectează că ar controla în realitate postul. 

Răsvan Popescu, membru CNA, i-a reproşat lui Remus Rădoi că emisiunile postului sunt dezechilibrate:

„Emisiunile sunt dezechilibrate prin selectarea unui anumit gen de surse şi nepunerea în oglindă cu altele care spunaltceva, prin invitaţi, prin informaţii care de multe ori sunt pseudo-informaţii care se aduc în discuţie. Tot drumul acesta duce la emisini dezechilibrate pe fond. oricât aţi înainta pe drumul acesta, e un drum care nu duce nicăieri. Emisiunea asta Efect politic, nu înţeleg de ce nu o puneţi direct sub un titlu care să trimită direct la conspiraţii”. 

Printre dezinformările prezentate pe post, chiar moderatorul emisiunii „Efect politic”, Calistrat Marvin Atudorei, a afirmat că are un DVD de la ambasadorul Rusiei „plin cu dovezi că toată pandemia Covid 19 a fost creată în laboratoarele din Ucraina şi cu implicarea Serviciilor Secrete americane şi nu numai”. DVD-ul nu a fost prezentat niciodată în emisiune. 

Chiar Remus Rădoi le-a spus membrilor CNA că, în opinia sa, nu există acel DVD „din moment ce nu l-a văzu nimeni”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus