Skip to main content

CNA întârzie publicarea listei must carry din cauza unor posturi care şi-au măsurat audienţele doar o lună din 2023. Ce televiziuni riscă să nu mai intre în listă

 
CNA întârzie publicarea listei must carry din cauza unor posturi care şi-au măsurat audienţele doar o lună din 2023. Ce televiziuni riscă să nu mai intre în listă

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să amâne publicarea listei must carry, a televiziunilor care se declară libere la retransmisie, din cauza unor posturi care nu şi-au măsurat audienţele pe întreg anul 2023.

Publicitate

Este o discuţie pe care membrii CNA o poartă an de an, de mai bine de 10 ani, atunci când se publică lista must carry, iar anul acesta este primul când forul ia măsuri reale.

Cum vrea să elimine CNA televiziunile care nu se măsoară un an întreg, în continuare. 

An de an CNA, publică lista televiziunilor care trebuie preluate obligatoriu de către companiile de cablu (în limita a 25% din grilă).

Lista întocmită conţine televiziunile care se declară libere la retransmisie, ce sunt aranjate în funcţie de audienţa medie anuală, aceasta fiind livrată de ARMA, proprietarul audienţelor.

În fiecare an, însă, au existat televiziuni care au ales să intre în măsurătorile de audienţă doar în ultima lună, în decembrie, astfel încât să poată fi incluse în această listă. 

Practica a fost contestată de membrii CNA, însă de fiecare dată au considerat că nu este în atribuţia forului să scoată sau să adauge televiziuni în listă, legea menţionând că CNA trebuie doar să ia la cunoştinţă lista must carry, iar apoi să o publice pe site, fără a interveni în aceasta. 

Anul acesta, problema televiziunilor care nu s-au măsurat pe întreg parcursul anului a reapărut. Un număr de cinci posturi au fost identificate ca fiind în această situaţie:

  • Prima News, care a intrat în măsurători pe 23 ianuarie 2023
  • Info Romania HD, care a intrat în măsurători pe 1 decembrie 2023
  • Aleph Business, din 1 septembrie 2023
  • Profi 24, din 1 decembrie
  • Zoom TV, din 9 ianuarie

Dacă în cazul posturilor Prima News şi Zoom TV, CNA a considerat că nu ar fi probleme, pentru Info Romania HD, Profi24 şi Aleph Business, membrii cred că nu au ce căuta în lista must carry. 

Ştefanis Lupu, Info TV România: 

„Eu abia am reuşit în 2023 să intru pe una dintre cele mai mic reţele de cablu şi asta cu mare rugăminţi, ori măsurătorile pe care le-au făcut în reţeaua NextGen nu sunt atât de concludente.

Nu am ştiut că trebuie măsurat un an de zile, am făcut şi eu ce au făcut ceilalţi, am măsurat în ultima lună. Am făcut ce s-a făcut şi în anii precedenţi. Plus că, fiind post nou de televiziune, aceste măsurători vin cu nişte costuri destul de măricele.”

Iulian Uţă, Profi24: 

„Noi am obşinut licenţa de naţional la sfârşitul lunii ianuarie. Am fost preluaţi doar de un mic operator şi parţial de Orange. Fireşte, până faci o măsurătoare trebuie să îndeplineşti nişte condiţii tehnice, noi fiind pe o reţea micuţă şi pe o porţiune Orange.

Orange nici nu avea acele conexiuni cu cei de la ARMA cu dispozitivele lor tehnice şi de asta s-a întâmplat să ne măsurăm pe ultima lună.”

Adrian Sârbu, Aleph News: 

„Audienţa e o cifră absolută într-un minut, nu se poate împărţi într-un an. Indicele anual de audienţă este indicele de audienţă pe perioada ultimului an. Că e o zi sau că sunt 365 de zile, este pe perioada ultimului an. E la mintea cocoşului.”

În urma discuţiilor, Monica Gubernat, preşedintele CNA, a venit cu propunerea ca ARMA să retrimită CNA lista posturile de televiziune care s-au măsurat pe întreg anul 2023

Discuţia urmează să fie reluată săptămâna viitoare. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus