Skip to main content

Odiseea Naşul TV, o nouă etapă. Radu Moraru, suspendare 10 minute

 
Postul Nasul TV a fost sancţionat de CNA cu întreruperea programului timp de 10 minute
Postul Nasul TV a fost sancţionat de CNA cu întreruperea programului timp de 10 minute

Radu Moraru a primit încă un „cartonaş roşu“ de la CNA. Ca atare, postul Naşul TV va avea programul suspendat pentru 10 minute, într-un interval de prime-time.

Publicitate

Când se va aplica sancţiunea CNA? Joi, 3 martie, la orele 19.00.

La această oră, de maximă audienţă, postul de televiziune va întrerupe difuzarea programului obişnuit pentru a difuza, timp de 10 minute, doar decizia de sancţionare dată de Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Ce emisiuni au monitorizat membrii Forului Audiovizual?

  • Naşul TV Special (din 1 şi 2 noiembrie 2021)
  • Să vorbim despre tine (ediţiile din 8, 9, 16 şi 18 noiembrie).

Burtiere afişate pe ecran:

  • „Certificatul Verde = Vaccinare obligatorie”
  • „Cum trăiţi în plină perioadă de restricţii şi discriminari?”
  • „Dictatura COVID la final”
  • „Adevărul nu mai e ascuns, oamenii se ascund de adevăr”

De ce a luat CNA această decizie?

Membrii Consiliului au remarcat, în şedinţa de marţi, 1 martie 2022, difuzarea de informaţii false despre vaccinare, aceasta fiind declarată explicit, în repetate rânduri, ca ineficientă.

De asemenea, în emisiunile de la Nasul TV monitorizate, s-a contestat ideea de pandemie şi s-au făcut referiri jicnitoare la adresa lui Raed Arafat, şeful DSU, care a fost numit „asasin“.

O altă persoană vizată a fost Valeriu Gheorghiţă (fost preşedinte al Comitetului de coordonare a vaccinării anti-COVID în România, actualmente numit la conducerea Spitalului SRI), vorbindu-se pe post despre „homosexualitatea“ lui.

Mai mult decât atât, Radu Moraru a purtat într-una din emisiuni un tricou verde, pe care l-a asortat cu un leucoplast galben, pus în piept, făcând referire la tragedia Holocaustului şi la faptul că evreii au fost puşi să poarte embleme.

„Cred că problema în emisiunile astea este ce a fost adevărat. Dacă există ceva adevărat, ar trebui să ne spuneţi dvs. pentru că noi n-am depistat“, i-a spus Dorina Rusu, membru CNA, reprezentantului televiziunii, prezent online în şedinţa publică, Giovani Horaţiu Şchiopu.

„Eu, din tema reclamaţiilor, am înţeles că se referă la informaţii false şi dezinformare privind vaccinul. Este un limbaj nepotrivit folosit la adresa domnului Arafat, dar nu aceasta era tema principală a reclamaţiilor“, a spus, în replică, avocatul Şhiopu, în şedinţa CNA.

Naşul TV nu e la prima abatare - amendă de 100.000 de lei

Postul de televiziune a primit chiar luna trecută o amendă de 10.000 de lei, iar în noiembrie o alta, mult mai consistentă, în valoare de 100.000 de lei.

„Au rămas fără niciun fel de ecou toate sancţiunile noastre la adresa unor persoane, prin stâlcirea numelui. În continuare acelaşi comportament“, a constatat Cristina Pocora, membru CNA.

La fel a apreciat şi colegul acesteia, Mircea Toma: „Faptul că există o serie consistentă de sancţiuni fără niciun efect, mă face să propun o sancţiune care nu va ataca buzunarul proprietarilor, dar va fi un semnal, sper să fie recepţionat corect. Propun 10 minute de întreruperea programului pentru postul Naşul.“

Aşadar, membrii Consiliului au constatat încălcări cu privire la prezentarea corectă a faptelor, verificarea informaţiilor şi prezentarea lor într-un mod imparţial şi cu bună-credinţă, dar şi utilizarea cu rea credinţă a numelui.

Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.  (Legea audiovizualului nr. 504/2002)

Art. 64. (1) „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.

Art. 40 (6) Este interzisă utilizarea cu rea-credinţă a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cuo altă persoană în programele audiovizuale.

Art. 47 (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţereligioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicalesaucaracteristici fizice.

(Codul de reglementare a conţinutului audiovizual) 

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dorin Dorin
    Trebuie sa scoatem din grila canalelor Nasul TV, acest sinistru a inceput sa otraveasca lumea , oameni ca el devin periculosi pentru siguranta nationala daca mai apar la TV. S-a ascuns ca un *** in Canada.
  • DODO DODO
    stau si ma gindesc daca nasu a intrecut otv-ul ( la *** )
  • Mile Mile
    Pai acum nu e pandemie gata
  • B.A.M B.A.M
    ERA SĂ UIT:
    Există cetățeni/telespectatori care au încredere în CNA, membrii CNA, în măsurile luate de aceștia atunci când văd acele comunicate cu limbaj de lemn privind amenzi, 10 minute de suspendare ale emisiei, etc????
    Le pasă cumva? Ca să nu fim ipocriți totuși...
  • B.A.M B.A.M
    Iony, nu aș fi atât de sigur. La TV audiențele sunt mici, dar în online a făcut mare vâlvă (fie prin videoclipuri luate din emisiunea lui, fie prin retransmia live pe site-ul postului).
    Radu Moraru e pe buzele multor români, după acești 2 ani. Deci poate face multe jocuri în spațiul public (fie el TV, online sau chiar fizic, propabil politică).
  • Iony Iony
    Individul ăsta nu mai are ce căuta pe sticlă. Nu-l mai apreciază nimeni și e și expirat. A făcut rating cu emisiunea pe care o avea la B1 TV acum câțiva ani, acum nu mai are același succes; a trecut demult vremea lui.
  • Ha Ha
    De ce nu sunt surprins? :))))

Trimite un comentariu

sus