Skip to main content

PREMIERA. Cum a ajuns cenzura din comunism sa fie penalizata in 2023? TVR Cultural, sancţiune pentru genericul unei piese cenzurate acum 40 de ani! De ce?

 
PREMIERA. Cum a ajuns cenzura din comunism sa fie penalizata in 2023? TVR Cultural, sancţiune pentru genericul unei piese cenzurate acum 40 de ani! De ce?

Somaţie la TVR pentru un generic cenzurat. Cenzurat acum 40 de ani, nu acum! Postul public a fost sancţionat de CNA cu somaţie publică după ce a difuzat recent piesa de teatru Livada de Vişini, de A.P. Cehov, montată în 1975. 

Publicitate

Motivul? Lipsea de pe genericul piesei cineastul Florin Gabrea, care a contribuit la adaptarea TV şi la partea de decor. 

Gabrea, cel care a şi reclamat emisiunea, le-a povestit membrilor CNA că deşi în varianta iniţială a piesei televizate apărea pe generic, în 1981, după ce a emigrat în Germania, numele acestui a fost şters de pe piesa de teatru de cenzura comunistă. 

Cum arăta genericul cenzurat:

Adaptarea TV: Cornel Todea

Decorul: Virgil Luscov

Cum era genericul original:

Adaptarea TV: Cornel Todea şi Florin Gabrea

Decorul: Florin Gabrea şi Virgil Luscov

Avem de a face cu un act inadmisibil de cenzură? Preluat tale-quale din epoca de sinistră amintire? La data de 15.07.1981 am emigrat în Germania. După această dată, cenzura comunistă din TVR, m-a şters de pe generic, păstrându-l aşa cum arată el astăzi, conţinând o omisiune majoră, un fals de neacceptat”, a arătat Florin Gabrea în reclamaţia către CNA. 

De cealaltă parte, reprezentantul TVR la CNA a spus că a aflat de această situaţie din reclamaţia lui Florin Gabrea. 

Adriana Păpureanu:

„Noi am aflat din reclamaţia domnului Gabrea ce se întâmplă. Nu ştiam de generic şi ce se întâmplă pe generic. (...) Nu stă nimeni, mai ales că este o generaţie care nu mai ştie despre ce e vorba.

Niciunul dintre noi nu are aceste amintiri. Tot ceea ce a spus domnul Gabrea, că a fost şters de pe generic după ce a emigrat, astăzi în TVR nu cred că mai ştie nimeni aşa ceva. Dacă domnul Gabrea ar fi scris instituţiei, probabil că s-ar fi găsit o soluţie de repunere în drepturi.”

Mircea Toma

„Eu consider că e dincolo de o problemă care priveşte încălcarea flagrantă a drepturilor de autor ale domnului Gabrea. Cred că trebuie scos Ceauşescu din Televiziune. Deci în acest moment se consacră cenzura de pe vremea lui Ceauşescu, care trebuie reparat instantaneu. Adică, noi nu avem ce discuta aici.

Cineva a greşit. A luat un generic vechi, intermediar. Aceasta e o eroare clar umană a unei persoane care habar nu are despre ce se întâmplă acolo. (...) Noi îl cenzurăm exact cum a făcut Ceauşescu pe domnul Gabrea.” 

Membrii au propus sancţionarea postului public cu somaţie publică pentru încălcarea articolului din Legea audiovizualului privind informarea corectă.

Răsvan Popescu, membru CNA:

„Propun să mergem pe informare corectă, întrucât comunicarea este deficitară. Ea spun că are nişte autori şi în realitate are cu unul mai mult. Asta înseamnă o informare incorectă şi e aplicabil articolul 3 cu 2 din Lege. Ce va face Televiziunea, pentru că sunt convins că va face, este treaba ei.”

De cealaltă parte, Florin Gabrea (foto), care a participat la şedinţa CNA prin Zooma cerut ca TVR să facă rectificarea privind genericul şi a sugerat ca postul să redifuzeze în viitor piesa de teatru cu genericul corectat. 

„Opinia mea este că trebuie făcută corectarea şi trebuie făcută rapid, urgent. Şi după această corectare cred că mai este o întrebare care iar este legitimă.

Toată populaţia care a văzut acest film, această piesă, într-o adaptare de excepţie pentru TV, toată populaţie care a văzut această prezentare cu acest generic, cum va afla că genericul real este acela care ar trebui să fie?”

Răsvan Popescu:

„Din textul sancţiunii noastre, care va fi difuzat pe post.”

Florin Gabrea:

„Nu e o sugestie şi nu este niciun fel de forţare sau ceva, dar dacă se face această modificare să se mai dea o dată piesa peste trei, patru luni sau când o fi.”

Răsvan Popescu:

„O somaţie a CNA0 presupune şi corectarea, intrarea în legalitate. Nu mai laşi şi a doua oară aceeaşi eroare de informare.”

Florin Gabrea a mai propus în şedinţa CNA şi ca TVR să dea un comunicat, în care să prezintă scuze pentru „grava eroare” făcută de TVR. 

Piesa de teatru, cu genericul cenzurat, fără numele lui Florin Gabrea. 

Legislaţie. Art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002:

„Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus