Skip to main content

Pro TV, sancţionată de CNA că nu a pus „reluare” la o ediţie Vocea României

 
Pro TV, sancţionată de CNA că nu a pus „reluare” la o ediţie Vocea României

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să sancţioneze Pro TV cu somaţie publică pentru o ediţie Vocea României, difuzată pe 16 decembrie (într-o sâmbătă). Postul nu a mai pus „reluare” în timpul emisiunii (care fusese difuzată cu o seară înainte), aşa cum cere legislaţia audiovizuală. 

Publicitate

Cazul a ajuns pe masa CNA ca urmare a unei reclamaţii din partea unui persoane, care spune că telespectatorii pot fi prejudiciaţi din această cauză. 

Mai exact, pentru că pe emisiune nu este specificat că este vorba despre o reluare, telespectatorii îşi pot vota favoriţii, iar respectivele mesaje vor fi taxate, dar nu mai sunt luate în considerare.

De altfel, şi în timpul emisiunii se specifică faptul că „Dacă urmăreşti emisiunea în RELUARE, votul nu va fi înregistrat, dar vei fi taxat pentru SMS” (preţul unui SMS este de 1,19 euro).

Redăm reclamaţia telespectatorului:

„În data de 16 decembrie 2023 ora 15:49, pe canalul de televiziune ProTV s-a difuzat emisiunea ”Vocea României” fără ca emisiunea să fie marcată ca fiind în reluare. Episodul difuzat sâmbătă, fără să fie marcat ca reluare, a fost difuzat ca direct vineri seară.

Pe parcursul emisiunii pe ecran apare un număr de telefon unde publicul poate vota, vot care la difuzarea de sâmbătă a emisiunii (care nu a fost marcată ca reluare), nu mai contează, însă tariful se aplică.

Aşadar, vă rog să luaţi măsuri deoarece această omisiune a televiziunii, intenţionată sau nu, poate crea prejudicii materiale telespectatorilor. Fac menţiunea că nici după multiplele pauze publicitare pe ecran nu a apărut menţiunea de ”Reluare”, însă, în timpul prestaţiei fiecărui concurent şi după părerile juraţilor, a apărut, de fiecare dată, numărul de telefon la care publicul se presupunea că poate vota.”

CNA a analizat cazul încă de acum mai bine de o lună, însă a amânat luarea unei decizii deoarece a cerut informaţii suplimetare pentru a vedea dacă au fost înregistrate voturi în ziua reluării.

Datele nu au fost prezentate în şedinţa publică, însă din informaţiile Paginademedia.ro au existat persoane care au votat. 

Reprezentanta Pro TV, a precizat în şedinţa de marţi că „S-a văzut foarte clar pentru ediţia de vineri că scria Direct, iar pentru ediţia de sâmbătă lipsea menţiunea Direct”.  

Legislaţie

Art 78, alineat 3, din Codul Audiovizual - „La difuzarea în reluare a programelor se va face menţiunea "Reluare" pe întreaga durată a difuzării acestora, cu excepţia operelor cinematografice”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus