Skip to main content

Realitatea Plus sancţionată de trei ori în aceeaşi şedinţă. Emisiunea cu Diana Şoşoacă i-a adus postului o amendă

 
Realitatea Plus sancţionată de trei ori în aceeaşi şedinţă. Emisiunea cu Diana Şoşoacă i-a adus postului o amendă

Realitatea Plus a fost sancţionată de Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru mai multe emisiuni din luna decembrie. În aceeaşi şedinţă, postul s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei şi cu două somaţii publice.

Publicitate

Într-una dintre emisiuni a fost invitată senatoarea Diana Şoşoacă care a afirmat că "nu există boala" (COVID) şi că "Slavă Domnului, că în România am fost destui de convingători care am oprit populaţia să se vaccineze, pentru că nu poţi să pui populaţia să se vaccineze cu un vaccin experimental."

În altă emisiune, moderatoarea Anca Alexandrescu şi-a început pledoaria cu jigniri la adresa Guvernului României. Aceasta a folosit cuvinte, precum jigodii, nesimţiţi, retardaţi, prostălăi.

Moderatoarea emisiunii Culisele statului paralel, Anca Alexandrescu, a intrat la şedinţa CNA. Ce a spus prezentatoarea? Prezentăm în continuare.

1. Emisiunea cu Diana Şosoacă - amendă în valoare de 15.000 de lei

Emisiunea Culisele statului paralel a fost amendată pentru două ediţii difuzate în octombrie şi decembrie, anul trecut. Într-o emisiune a fost invitată doctoriţa Anca Nicolescu, care a vorbit despre riscurile vaccinării şi despre victime. Doctoriţa a spus pe post că "ăştia vor sa ne împuţineze".

Mircea Toma, membru CNA:

"Bagă spaima în populaţie, că se moare de sănătos, ca mori instantaneu şi asta este atribuită vaccinului.

Este o doamnă doctor care are o poziţie de scepticism din care, din când în când izbucneşte şi mesajul foarte clar 'aştia vor să ne rărească.'

A doua emisiune, moderată tot de Anca Alexandrescu, a fost cu Diana Şoşoacă. Invitata a spus că "nu există boala."

Ce a mai spus Şoşoacă în emisiune?

"Nu există boala. Unde este gripa? Era un cântec acum câţiva ani. 'Ce bine îmi pare că ai luat ţeapă.' Da, cam aşa ceva. Eu nu mă bucur... Slavă Domnului, că în România am fost destul de convingători care am oprit populaţia să se vaccineze, pentru că nu poţi să pui populaţia să se vaccineze cu un vaccin experimental."

Mircea Toma, membru CNA:

"Este un recital al doamnei parlamentar care le spune mult mai verde şi mai sănătos:'nu vă vaccinaţi, în 3-5 ani veţi muri pe capete.'

Reprezentant post:

"Nu suntem împotriva vaccinării sau a vaccinului. Apreciez ştiinţa. Au fost două emisiuni, mai sunt şi alte emisiuni în care s-au exprimat opinii diferite."

Titlurile afişate pe ecran:

 „Noi decese în rândul vaccinaţilor, specialiştii intervin"

„Cel mai negru coşmar pentru români, când vor fi iar restricţii"

Anca Alexandrescu:

"Am senzaţia că şi domnul Toma face nişte afirmaţii, care nu sunt susţinute ştiinţific. Pentru că dumneavoastră nu puteţi să spuneţi că s-a dovedit că au murit de Covid nişte persoane, doar pentru că aşa a declarat Centrul de Vaccinare de la Guvern. Pentru că vreau să vă reamintesc, că Guvernul României a interzis necropsiile şi nu există nicio constatare medico-legală care să spună că au murit de vaccin.

În egală măsură, am adus în emisiunea mea, medici nu doar din România, ci şi din afară ţării, şi studii din afara ţării, care arată foarte clar, că acest ser fiziologic, care nu este vaccin, şi doamna Monica Gubernat face o confuzie greşită în acest moment, comparând un vaccin pentru copii, cu acest vaccin aşa-numit vaccin anti-covid, pentru că s-a dovedit foarte clar, şi a spus-o chiar directorul Pfizer în Parlamentul European, că nici nu opreşte transmiterea, şi că nu a fost testat, cum sunt testate alte vaccinuri ani de zile.

Sunt nişte lucruri pe care trebuie să le discută, pe care le discută specialiştii la nivelul întregii lumi, şi nu înţeleg de ce noi nu le-am putea să le discutăm, cu specialişti în platou, cu date concrete."

Amenda de 15.000 de lei este dată în baza art. 64 alin. (1) lit. a), b) şi ale art. 40 alin. (1), (4) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.   (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.  (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

2. „Jiginirile Ancăi Alexandrescu" - somaţie 

La începutul emisiunii, moderatoarea a folosit anumite cuvinte precum "nesimţiţi, jigodii  retardaţi, prostălăi" la adresa Guvernului României. Aceasta a mai folosit cuvântul "retardat" adresându-se unor persoane, în particular Ministrului Justiţiei, în legătură cu o hotărâre de Guvern, care obligă avocaţii să obţină aviz Orniss în anumite situaţii.

Ce a spus Anca Alexanadrescu la începutul emisiunii?

"Ştiu că o să-mi iau amenzi pentru emisiunile din săptămâna aceasta, pentru că îndrăznim să vorbim, dar ce au făcut astăzi, depăşeşte orice limită. Măi nesimţiţilor, măi jigodiilor, măi trădătorilor, măi securiştilor, măi impostorilor. Nu vă e mă ruşine?

Anca Alexandrescu:

"Chiar nu mai putem să discutăm despre absolut nimic, care se discută în întreaga lume, pentru că dumneavoastră trebuie să ne impuneţi să folosim un anume narativ, pentru că aşa s-a impus de la cei de la Guvern. De ce cei de la Guvern nu vor să iasă să răspundă la aceste lucruri?"

Cadrul legal invocat:

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. 

Art, 40 - (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

3. A treia somaţie este pentru emisiuni de ştiri şi dezbateri difuzate în data de 10 şi 11 decembrie, ediţia din 14 decembrie a emisiunii România suverană şi ediţia din 16 decembrie a emisiunii 100%, care au fost catalogate de membrii CNA drept o „campanie” împotriva firmelor austriece şi pentru naţionalizarea OMV Petrom.

Dorina Rusu, membru CNA:

"Care este motivaţia jurnalistică din spatele acestei campanii cu naţionalizarea Petromului, şi nu numai, e vorba despre toate celalate firmele austrice despre care e vorba acum?"

Reprezentant post:

"În afară de interesul publicului şi faptul că noi am strâns peste 50.000 de semnături, nu se află nimic, nu este niciun interes ascuns. Noi am strâns semnăturile.

E un subiect ales de redacţia noastră strict în interesul telespectatorului. Plus că noi suntem o televiziune privată şi trăim din publicitate, şi din audienţă. Acesta a fost un subiect cu potenţial mare de audienţă, dar şi cu un interes mare al telespectatorilor."

Dorina Rusu, membru CNA:

"Nu că nu au voie să facă campanii, că au voie, dar e nevoie ca faptele să fie corecte, dovedite, şi pentru că mi se pare un atac la economia de piaţa şi la firmele private. Dacă e corupţie, să-şi facă justiţia treaba, dar nu să naţionalizăm firmele la televizor."

Somaţia invocă art. 64 alin. (1) lit a), b) şi ale art. 67 din Codul audiovizualului:

Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus