Skip to main content

Realitatea Plus, încă o amendă de la CNA. „Se străduieşte Anca Alexandrescu să păstreze echipa din studio în teritoriul temelor care fac parte din propaganda rusă”

 
Realitatea Plus, încă o amendă de la CNA. „Se străduieşte Anca Alexandrescu să păstreze echipa din studio în teritoriul temelor care fac parte din propaganda rusă”

Realitatea plus, cu emisiunile Ancăi Alexandrescu, atrage încă o amendă pentru lipsa de echilibru şi pentru dezinformare despre războiul din Ucraina. 

Publicitate

Membrii CNA au votat o amendă de 10.000 de lei pentru şapte ediţii ale emisiunii Culisele Statului Paralel, moderate de Anca Alexandrescu, din perioada  1 - 12 martie. 

Forul a reţinut, pe de o parte, lipsa de echilibru ale moderatoarei din cele mai multe ediţii incriminate, dar şi dezinformările din ediţia din 3 martie, cu Iosefina Pascal invitată, în care s-a discutat despre „denazificare” şi despre presupuse „laboratoare biologice” ale SUA pe teritoriul Ucrainei.

„Se străduieşte Anca Alexandrescu să păstreze ecpagihipa din studio în teritoriul temelor care fac parte din propaganda rusă, asta este, aşa sună, nu eu inventez propaganda, Putin o formulează. Dacă păstrezi temele lui Putin în formatul emisiunii mele, înseamnă că păstrez exact agenda ui Putin. Există, însă, invitaţi care salvează emisiunile pe care le-am urmărit”, a concluzionat Mircea Toma, membru CNA. 

Sancţiunea a fost votată în unanimitate de membrii CNA prezenţi în şedinţa de joi. 

Dorina Rusu, membru CNA:

„O privire generală asupra tuturor emisiunilor îmi arată o lipsă de echilibru - dacă luăm cele nouă sau zece emisiuni - prin felul în care este direcţionată dezbaterea de către moderator, prin felul în care sunt abordate temele. (...) Lipsa de echilibru este problema cea mai mare, în afară de lipsa de informare corectă, în acea emisiune (din 3 martie - n.r.).

Sunt lucruri evidente, sunt minciuni şi manipulări ale propagandei ruse, în acea emisiune de pe 3 martie. În celelalte, lipsa de imparţialitate şi echilibru ale realizatorului emisiunii, în mod special, pentru că invitaţii în emisiune sunt cu mai multe tipuri de orientări şi sigur că de mai multe ori intervin şi mai echilibrează lucrurile. Cred că şi de asta sunt atâtea sesizări, din cauza lipsei de echilibru a moderatorului.”

Mirea Toma, membru CNA:

„Nu o să punem pumnul în gura doameni Anca Alexandrescu. Are libertate de opinie. 90% din ce se întâmplă în emisiunile acestea sunt opinii. Nici legea, nici spiritul legii şi nici spiritul democraţiei nu ne permit să venim cu forţă împotriva opiniei.

Doamna Alexandrescu este liberă să aibă această opinie, dar ce putem să facem noi acum este să alertăm că Mirea Toma de la CNA avertizează publicul consumator de emisiuni ale Ancăi Alexandrescu că este toxică. Asta nu e o amendă, e o opinie.”

„În interiorul unor emisiuni, cum este cea în care a fost invitată doamna Iosefina Pascal, se depăşeşte nivelul opiniei. acolo apar într-adevăr o serie de afirmaţii, pe care le face doamna Pascal şi care nu sunt interceptate de doamna Alexandrescu.”

Cristina Pocora, membru CNA:

„Aş puncta schimbările în bine. Şi aici apreciez faptul că sunt invitaţi cu puncte de vedere diferite care vin şi aduc în discuţie şi cealaltă perspectivă. (...) În acelaşi timp, aşa cum s-a spus, sub această aparenţă, totuşi, răsare foarte clară direcţia sau ideea că, ştiţi cum este discuţia la noi când femeile sunt bătute: „Sigur mi-a făcut şi ea ceva”, aşa e discuţia şi aici: sigur au făcut şi ucrainenii ceva, sigur şi-au meritat-o.”

Ionel Palăr, membru CNA:

„Cred că actuala lege a Audiovizualului nu prevede situaţiile excepţionale pe care le trăim astăzi, de a avea la graniţă un conflict extrem de periculos pe care nu ni l-am imaginat şi nu ni l-am dorit. Şi pornind de la acest aspect am tot spus că poate Parlamentul ar putea să-şi facă timp să pună în acord legislaţia astfel încât să putem să şi aplicăm o lege adaptată unor astfel de situaţii. (...) Mie mi se pare oribil, nu numai urmărind aceste emisiuni, dar şi la alte posturi, că într-un context înfiorător internaţional în care mor oameni, în care suntem cu un conflict care poate să degenereze la graniţele României, că noi încă mai putem să ne întrebăm cine e agresorul.”

Realitatea Plus nu este la prima amendă pentru lipsa de echilibru şi rostogolirea temelor de propagandă rusă. Aceeaşi Anca Alexandrescu a mai atras o amendă de 40.000 de lei pentru ediţii de la începutul războiului din Ucraina. 

Legislaţia invocată:

Art. 3 (2) din Legea Audiovizualului - Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art. 40 din Codul Audiovizual (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

Art. 66 din Codul de Reglementare - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Art. 67  din Codul de Reglementare - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mile Mile
    Pai exact ei nu sunt imparțiali ha
  • Mile Mile
    Te supăra adevărul postac ha
  • B.A.M B.A.M
    FOARTE BUNĂ întrebarea, Olimpia! Am încercat să subliniez și eu asta, dar mai subtil...
  • Dragos Dragos
    B.A.M, din ce in ce mai mult am impresia ca esti un fel de Mile, dar cu ceva mai multi neuroni, insuficienti insa, pentru ca nu cred ca ai rabdarea sa citesti un articol sau poate nu ai capacitatea de a intelege un articol. Ti-am spus-o si o repet: uita-te si la alte CNA-uri (sau cum s-or numi ele) si abia dupa aia vino sa-ti expui aberatiile pe aici. M-ai zapacit de cap cu corectitudinea politica! Pune mana si citeste manuale de jurnalism si vezi diferenta dintre stiri corecte si fake-news-uri! Scrii foarte mult si prost. Nu impresionezi pe nimeni cu asta si cu atat mai putin CNA-ul.
  • Olimpia Olimpia
    Și pentru propaganda ucraineană, care a fost plină de minciuni, când se vor da amenzi?
  • jk jk
    @Adj vad ca sunt cam indulgenti,marti vine la rand RTV cu emisiuni cu si despre razboi,in cel mai "rau" caz iau o scrisoare de atentionare
  • Mile Mile
    Ca in dictaturi le frica de alte păreri ha
  • B.A.M B.A.M
    Era să uit:
    #JOS IPOCRIZIA DIN CNA
  • Adj Adj
    10.000 de lei pentru derapaje la 7 emisiuni??? Ar veni sub 1500 de lei pe ediție. Sume ridicole pentru mizeriile din emisiunile ale.
  • B.A.M B.A.M
    Păcat că CNA e populat de politruci care NU conștientizează că România se află la intersecția celor două propagande globale: ruse și occidentale!!!!!! Care NU înțeleg că acest război vine la pachet cu UN RĂZBOI INFORMAȚIONAL CARE ARE DOUĂ CAPETE, NU DOAR UNUL!!!!!
    Una e să conștientizezi agresorul militar și teritorial (Rusia) și alta e să pui întrebarea de grație:
    Cine e de vină că povestea a escaladat la un conflict armat? Rusia, crezând că planeta dorește dispariția poporului rus?
    Sau Occidentul, care putea fi mai temperat, pe modelul Merkel (hulită acum de Zelenski)?
    Aș vrea un CNA PRAGMATIC, care să NU cadă în CAPCANA CORECTITUDINII POLITICII!!!!!!! Dar știu că cerșesc chestii imposibile de la actualii (și viitorii) politruci din CNA...
    (NU am o problemă cu faptul că sunt numiți politic, ci cu LIPSA INTELIGENȚEI ȘI A PRAGMATISMULUI celor numiți politic!!!!)
    P.S.
    S.U.A. a trecut pentru o perioadă de timp batalionul Azov în rândul organizațiilor cu influențe naziste, iar asta nu poate ascunde nimeni. (Mai ales că tot ce spun americanii "e perfect"!)
    Cât despre laboratoarele biologice din Ucraina, vom avea un răspuns de tipul celui actual la COVID: încă cercetăm, încă căutăm... (Dacă nici "perfectul" Joe Biden nu a fost mulțumit cu explicația apariției "naturale" a virusului SARS-COV-2, de ce restul planetei ar trebui să fie?!)
  • Mile Mile
    Sa stam in frig asta zice
  • Mile Mile
    Pai CNA nu nu are echilibru ha

Trimite un comentariu

sus