Skip to main content

CNA zice că România TV face fake-news, dar nu dă amendă. Pe alt subiect nu a scăpat: „Reziştii, preocupaţi de droguri şi de naşterea bărbaţilor”

 
Foto - România TV
Foto - România TV

CNA zice că România TV a difuzat fake-news pe post, dar nu a dat amendă. Staţia de ştiri a fost subiectul unor lungi dezbateri la Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Publicitate

În final, s-a ales şi cu două penalizări (una chiar în bani), însă pe anumite subiecte a scăpat de sancţiune, deşi membrii ai forului concluzionaseră că s-a încălcat legea. 

Şedinţa de azi (10 noiembrie)  nu a fost lipsită nici de „înţepături” şi contre: între fosta şefă CNA Monica Gubernat şi ceilalţi membri, dar şi între unii membri CNA şi reprezentanta România TV. 

Pe scurt, rezumatul şedinţei CNA:

- România TV a fost amendată cu 10.000 de lei pentru declaraţiile preotului Valentin Guia, despre care un membru CNA a afirmat că sunt „un delir” (Uitaţi în ce hal am ajuns! Nasc bărbaţii în timp ce copiii mor de foame. Băi, ne-au umplut ăştia în ultima vreme de LGBT). S-a ţinut cont şi de câteva lucruri spuse de Dana Budeanu la adresa primarului Clotilde Armand. 

- S-a mai aplicat şi o somaţie postului pentru o emisiune cu Andreea Creţulescu. (despre cum Guvernul scoate oamenii la muncă în străinătate, cand acolo bubuie covidul. În fapt, era un flyer în care Guvernul avertiza românii să aibă grijă unde se duc la muncă, pentru că au explodat cazurile).

- Cu toate acestea, o ştire despre care s-a spus că e „fake-news” a scăpat de amendă. Se propusese, oricum, amenda minimă de 5.000 de lei (cozi la aeroport din cauza ministrului Drulă). 

- Postul a scăpat de amendă şi pentru o emisiune în care s-a vorbit despre „noua ordine mondială”. Propunerea era de 20.000 de lei. Ilustrată cu imagini violente despre cum "noua ordine mondială este impusă prin violenţă", emisiunea vorbea despre "ce pregătesc neomarxiştii în România" şi "când va ajunge şi la noi".

„Ştirea cu aeroportul este falsă cap-coadă”

Cozi în aeroport, după ce ministrul Drulă a trimis angajaţii în şomaj tehnic era mesajul unei ştiri ilustrate cu cozi de la îmbarcări, nu de unde lucrează angajaţii aeroportului.

Deşi s-a tras concluzia că România TV a dat o ştire falsă, CNA nu a dat amendă în acel caz. O propunere a existat, din partea lui Mircea Toma, care a şi demontat „ştirea” cu „cozile din aeroport”. 

„Ştirea cum aeroportul este falsă cap-coadă”, a spus Mircea Toma. 

Acesta a continuat:

„Este o ştire compusă din informaţii care sunt atribuite eronat. Este ştire falsă”, a conchis Toma. 

El a şi propus o amendă de 5.000 de lei, care însă nu a trecut la vot. Pe scurt, în ştire s-a vorbit despre „cozile din aeroport”, în „plin sezon al vacanţelor”, după ce „ministrul Drulă a trimis angajaţii în şomaj tehnic”:

„Sunt imagini revoltătoare, o nouă umilinţă a reziştilor în plin sezon al vacanţelor, oamenii care pleacă din ţară sunt obligaţi, aşa cum vedeţi, să stea la cozi, cozi uriaşe potrivit surselor noastre, ar fi chiar un singur om care se ocupă de preluarea pasagerilor după ce ministrul Drulea a trimis în şomaj tehnic peste 800 de angajaţi.

Urmărim ce se întâmplă acolo, iată, o situaţie scandaloasă”, s-a spus pe post. 

Mircea Toma a încercat să demonteze ştirea dată de România TV, explicând că respectivele cozi sunt de la îmbărcări, unde lucrează angajaţii companiilor de transport, nu angajaţii aeroportului. 

„Unii oameni stau chiar la coadă la cafea. Nu se vede scandalul”, a explicat membrul CNA.

În replică, Roxana Niculescu (reprezentanta România TV) a spus:

„Ştirea nu este falsă. Nu suntem creatori de fake-news. S-a stat la cozi pe aeroport în această vară? Imaginile de pe aeroport spun că sunt cozi.

De ce trebuie să mai am un punct de vedere (n.r. - în faţa CNA)? Mi se pare că e în van”, a afirmat aceasta pe un ton uşor enervat. 

De asemenea, fosta şefa CNA a venit cu o „înţepătură”:

„N-ai cum să nu disperi pentru că miza era atacul la domnul Drulă, care a făcut disponibiizări, într-adevăr”, a spus Monica Gubernat. 

Pentru ce s-a dat amendă: „Nasc bărbaţii în timp ce copiii mor de foame”

Cu toate acestea, România TV a încasat o amendă. Trebuie să "scoată din buzunar" 10.000 de lei pentru declaraţiile făcute de preotul Valentin Guia (invitat frecvent la RTV). 

Afirmaţiile preotului au fost catalogate un „delir”, după cum a spus Dorina Rusu. Ea a şi propus amenda pentru două emisiuni cu acelaşi personaj, din luna iulie (5 şi 31). 

Pentru ce a fost amendat postul. Câteva afirmaţii ale preotului, pe scurt: 

Uitaţi în ce hal am ajuns! Nasc bărbaţii în timp ce copiii mor de foame

Băi, ne-au umplut ăştia în ultima vreme de LGBT; de droguri, de avorturi, de prostituţie, e o ură viscerală în ţărişoara mea

Chiar nu vedeţi semnele lui Dumnezeu sunt aceleaşi care au fost în Sodoma şi Gomora.

- Ne rugăm pentru binele copiilor noştri şi voi veniţi şi le băgaţi toate abjecţiile astea ale voastre

Lăsându-i pe cinci rătăciţi să ne implementeze problemele şi toate rătăcirile lor de la Comunitatea Europeană

„Nu poţi să îl laşi să spună orice”, a mai spus Dorina Rusu. 

S-au afişat şi burtiere ca: „Reziştii, preocupaţi de droguri şi de naşterea bărbaţilor”, „Ce pregătesc neocomuniştii în ţara noastră”, „Documentul resetării Europei şi României”

În emisiunea de la finalul lunii iulie, s-au dat şi câteva declaraţii ale Danei Budeanu despre Clotilde Armand. Printre altele a zis: 

- Noi plătim acest gunoi, noi plătim toate penalităţile pe care tu le vei plăti la Romprest pentru că nu ai respectat contractul cu noi. Noi oamenii, de la noi iei bani, nu sunt banii tăi de acasă. Animalo, nu-s banii tăi, sunt ai noştri.

- Eu îmi iau tot gunoiul, mă rog am vorbit cu cineva, că nu-l care eu şi o să-l duc la tine în faţa casei să-l iei tu de acolo. Nesimţito ce eşti.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • jk jk
    Ohohoho,tareee de tot,s-a enervat Romania TV pe CNA :)))))mai exact pe Dorina Rusu,a atacat televiziunea :'(((
    Asta într-o știre difuzată acum puțin timp
  • BOGDAN BOGDAN
    Din păcate stirea ne arata ca CNA se fave ca vegheaza, ca da amenzi. La cat de jos s-a ajuns dpdv etic, profesional, moral pe rtv, amenzile date de for sunt o gluma
  • jk jk
    Face-nu face dar tot e tinuta in brate
  • Șerban Șerban
    I-a băgat în ceață alianța asta PNL+PSD. Nici nu mai știu săracii care televiziuni sunt alea protejate.
  • Camelia Camelia
    Conflictul este stupid, e ca si cum cineva iti zice ca esti incompetent, iar tu te plangi de fake news. "Stirea reala este ca sunt competent."
    Pana la urmă, rezistii nu recunosc faptul ca-i intereseaza aceste subiecte?
  • DODO DODO
    sint unii maso care le place sa fie mintiti si prostiti asa ca lasati rtv si a3 sa functioneze ,, democratic ,,
  • DODO DODO
    asta din poza are sigur barba falsa
  • B.A.M B.A.M
    Corect, geo! Ai rezumat totul în câteva rânduri...
    #JOS IPOCRIZIA DIN CNA
  • CeNaspaAdevar CeNaspaAdevar
    Daca un jurnalist intreaba de are nevoie de mai multe puncte de vedere, e clar ca nu are nici macar un curs introductiv de jurnalism. E si jurnalismul o profesie, nu o meserie facuta la comanda de toti impostorii. Sa nu amendezi asa ceva inseamna sa legitimezi stirile false. Jumatate din raul din aceasta tara se trage de la acest CNA care a dormit in indolenta, a dat licente tuturor afaceristilor si a lasat televiziunea sa cada in acest derizoriu penibil. #NuNeMaiFacemBine in primul rand din cauza CNA-ului!
  • Stefan Stefan
    Iar dau astia de la CNA amenzi microscopice?
  • geo geo
    „Nu poţi să îl laşi să spună orice”, a mai spus Dorina Rusu.
    Aloo, tanti, sunt de acord că ”e nevoie de o mai mare responsabilitate față de felul în care se comunică în spațiul public” insa ceea ce le cereti unor televiziuni seamana un pic cu o (auto)cenzura. Unde mai este libertatea de exprimare, drept garantat de Constitutie ?

Trimite un comentariu

sus