Skip to main content

CNA. România TV, amendată pentru subiectul despre orgiile sexuale discutate în emisiunea lui Ciutacu

 
CNA. România TV, amendată pentru subiectul despre orgiile sexuale discutate în emisiunea lui Ciutacu

Amendă luată de România TV pentru modul în care a tratat subiectul despre orgiile sexuale în care ar fi implicaţi preoţii din Biserica Ortodoxă Română.

Publicitate

Mai exact, în emisiunea Punctul culminant, difuzată în data de 04.10.2022, moderată de Victor Ciutacu, a fost discutat subiectul despre orgiile sexuale. Alături de alţi invitaţi, în emisiune a fost prezent preotul Cristi Călin care a fost pus la "zid de ceilalţi invitaţi şi inclusiv de moderator. "

Sesizarea la CNA a fost făcută de jurnalistul Ovidiu Vanghele, de la site-ul Să fie lumină, considerând că i-a fost lezată reputaţia şi spunând că  „România TV a dat dovadă de nesimţire, şi Victor Ciutacu şi-a abandonat misiunea de a modera. " 

În emisiunea lui Ciutacu a apărut şi o poză a jurnalistului Ovidiu Vanghele, însă moderatorul nu l-a sunat pe jurnalist pentru un punct de vedere.

România TV a luat o amendă de 10.000 de lei pentru emisiunea Punctul culminant, prezentată de jurnalistul Victor Ciutacu.

Printre titlurile afişate pe ecran s-au regăsit:

"Imediat: Cine coordonează ampla operaţiune a neomarxiştilor"

"Operaţiune neomarxistă uluitoare: atac la vârful statului".

În faţa Consiliului Naţional al Audiovizual au fost jurnalistul Ovidiu Vanghele (jurnalist la Să fie lumină) şi Roxana Niculescu, reprezentantul postului România TV

Ovidiu Vanghele, jurnalist la site-ul Să fie lumină:

„Sunt în calitate de persoană lezată, pentru că moderatorul Victor Ciutacu şi-a abandonat complet emisiunea lui de moderator aşa cum e trasată de legea audiovizualului.

Consecinţă directă a acestui abandon, dincolo de precaritatea discuţiei în sine, a fost lezarea mea directă prin lezarea reputaţiei mele. Reputaţia pentru un jurnalist este esenţială.

Consider că mi-a fost lezată reputaţia prin insinuarea unor comportamente deviante, conform chiar spuselor dânsului.

Scopul ar fi să sancţioneze România TV pentru această nesimţire de care a dat dovadă. Cum am spus, un abandon de la misiunea de moderator. Exemplu o poză de-a mea pe tot ecranul...

La un moment dat, moderatorul ajunge el însuşi să fie moderat de unul dintre invitaţi, care-i atrage atenţia la comentariul ală cu sexul în grup – domnule, nu e frumos ce faceţi."

Dorina Rusu, membru CNA: 

Dumneavoastră sau site-ul dumneavoastră aţi avut legătură cu subiectul respectiv? 

Ovidiu Vanghele, jurnalist la site-ul Să fie lumină:

"Am fost implicaţi fără voia noastră. Există o persoană care a fost invitată în emisiunea respectivă (Cristi Călin, preot), care ne-a implicat într-o poveste destul de nepotrivită.

A încercat să facă un şantaj de presă, invocând că ar fi din partea proiectului nostru editorial (Să fie lumină). Noi am publicat materiale pe site în care am lămurit această situaţie."

Au facut un fel de linsaj la adresa mea (Victor Ciutacu şi România TV)

România TV a luat o amendă de 10.000 de lei, întrucât la difuzarea ediţiei din 4 octombrie 2022, au fost încălcate prevederile articolelor următoare:

  • art 40 alin. (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.
  • art 64 alin. (1) lit. b), informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bunăcredinţă.
  • art 65 lit. c) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate.

Valentin Jucan, membru CNA: 

Pe parcursul emisiunii aţi fost contactat pentru un punct de vedere?

Ovidiu Vanghele:

“Sub nicio formă. Ciutacu a ales să-şi calce în picioare menirea lui de moderator aşa cum e ea trasată prin legea audiovizualului.”

Roxana Niculescu, reprezentant România TV:

“Întrebările care l-au vizat pe domnul Vanghele erau fix din ceea ce domnia sa şi colaboratorii domniei sale au scris pe site-ul Să fie lumină. Ciutacu a întrebat Îl cunoaşteţi pe Ovidiu Vanghele?”

Dorina Rusu, membru CNA:

“În fragmentul respectiv din emisiune se face referire la Ovidiu Vanghele şi la site-ul Să fie lumină şi zice Ciutacu, dar şi ăştia tot în grup?

Că de aia răspund mai mult la telefon că fac şi ei tot în grup. Subiectul a fost orgiile sexuale care au fost sau nu au fost.”

Valentin Jucan, membru CNA: 

De ce a apărut Vanghele pe ecran?

Roxana Niculescu, reprezentant România TV:

“Pentru ca era vorba despre el. Dânşii s-au apropiat de acest subiect…”

Răsvan Popescu, membru CNA:

“Ce vedem noi acolo este un invitat, care e un fel de personajul zilei, şi care era implicat în tot felul de scandaluri din acestea de natură sexuală – şi care este pus la zid de toţi invitaţii din studio, inclusiv moderatorul.”

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DDTV 2 (?) DDTV 2 (?)
    Aceasta televiziune este un fel de reincarnare a OTV-ul. Vorbarie multa, fabulatie cat cuprinde si atatare cu mesaje pe ecran referitoare la subiecte ce vor fi discutate candva, poate niciodata. O televiziune mercenara.
  • De la 0-0 De la 0-0
    Din ce scrii mai jos, inteleg ca Ovidiu Vanghele ultrasul de pe facebook nu e totuna cu Ovidiu Vanghele deontologul de pe niste siteuri de nisa. Stii, Victor Ponta lansase o fraza celebra, prin vara lui 2013: "Ca deputat voi vota împotriva proiectului Roşia Montană, dar ca prim-ministru trebuie să atrag investiţii". Asa ca dl Vanghele e un fel de dl Ciutacu intors pe dos.
  • pt De la 0-0 pt De la 0-0
    Of, n-ai înțeles nimic, da' pari un suflet pierdut în căutarea adevărului așa că încerc să te luminez. În propoziție nu e vorba de comportamente frumoase sau urâte, nici de cum se exprimă unul sau altul în public. În propoziție e vorba despre jurnalism și regulile sale. Ciutacu a făcut o emisiune mizerabilă la TV (una dintre multele, nu-i asta singura), în care a promovat fără nicio probă ideea că un proiect media coordonat de Vanghele orchestrează operațiuni în cârdășie cu personaje obscure, tip călugărul Cristi Călin. În aceeași emisiune, Ciutacu a pus pe ecran poza lui Vanghele, subtitrând elucubrații despre neomarxiști și alte fantezii de-ale sale. Ei bine, după tot festivalul ăsta de anti-jurnalism, Ciutacu n-a avut nici minimul reflex să-l sune pe Vanghele pentru a-i oferi posibilitatea să contrazică poveștile de adormit pensionarii de la România TV.

    Așadar, ce avem aici e o încălcare a normelor profesionale și totodată o încălcare a legislației audiovizuale (după cum a constatat și CNA). Poți da tu un singur exemplu în care Vanghele a pretins că face jurnalism când s-a exprimat public pe Facebook? Similar, poți da un singur exemplu în care Vanghele, făcând jurnalism (adică publicând în publicații, nu postând pe rețele sociale), a procedat precum Ciutacu, călcând în picioare orice raportare la fapte și ignorând obligația de a suna partea acuzată?

    Că nu comparăm totuși mere cu pere. Adică nu comparăm emisiuni la TV, unde jurnalistul se află în exercițiul profesiei, cu postări pe facebook, când jurnalistul se află în afara exercițiului profesional.

    Pup, sper că te-am lămurit. dacă nu, mai citești o dată și încă o dată, până pătrunzi sensul lucrurilor.
  • RomanulTV RomanulTV
    Oaaa, ce analiza fina a formei fara niciun fel de fond. La fel ca biblioteca ta din sufragerie, nu e decat pentru tv si bibelouri. Dar e bine acum ca ti-ai zis oful si toti putem munci linistiti. Chiar nu stiam cum sa facem, cum sa o dam, dar dupa ce te-am citit, impresiile majoritatii s-au schimbat la 181 de grade, atat de convingator ai fost. Mirosi a ziarist nefericit si frustrat de lipsa talentului, dar nas pentru a simti profesionalismul il ai. *** *** ***.
  • De la 0-0 De la 0-0
    E tare misto revolta lui Ovidiu Vanghele, care are dreptate in ceea ce priveste faptul ca nu a fost contactat. Insa acelasi domn Ovidiu Vaghele sa o lase mai moale cu deontologeala jurnalistica, pentru ca f multe din pozitiile sale publice (inclusiv pe contul de facebook) sunt de-a dreptul injurioase la adresa a tot felul de personaje. Ovidiu Vanghele e un fel de Malin Bot amestecat cu Patrick Andre de Hillerin, adica militant pentru niste idei politice, aruncator de *** inspre aia care gandesc altfel si prieten cu politrucii de o anumita categorie. Vii tu, care esti simbolul individului partinitor, facator de scandal, subiectiv pana in maduva oaselor si te dai lebada taman cu Victor Ciutacu. Macar Ciutacu e talentat!

Trimite un comentariu

sus