Skip to main content

CNA. România TV, somată "la dublu": pentru lezarea comunităţii LGBT şi pentru ce a zis despre Clotilde Armand

 
CNA. România TV, somată "la dublu": pentru lezarea comunităţii LGBT şi pentru ce a zis despre Clotilde Armand

Două emisiuni ale postului România TV au fost astăzi sancţionate de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. Cu somaţie publică, nu cu bani. Fiecare emisiune a avut subiectul ei, fiecare emisiune a avut somaţia ei.

Publicitate

Ambele emisiuni au fost moderate de Ioan Korpos şi au fost sancţionate pentru tratarea neechilibrată a unor subiecte precum comunitatea LGBT şi activitatea lui Clotilde Armand, primarul sectorului 1.

Cele două emisiuni care au primit astăzi somaţii publice din partea CNA sunt:

  • România Te Vede, difuzată în data de 18.12.2021, în intervalul orar 16:00-17:46

Invitaţi: În studio: Silviu Grigore (meteorolog); Dumitru Pelican (fost senator). Prin legătură video directă au intervenit: Cristian Troncotă (istoric); Artin Sarchzian (avocat); Oana Lovin.

Prin telefon a intervenit Tudoriţa Iatan (preşedinta Asociaţiei Diaspora din Spania); Bogdan Chirieac (analist politic).

  • România de poveste, difuzată în data de 26.12.2021, de la ora 21.00 la ora 22.45.

Invitaţi: Gelu Vişan, Codruţa Cerva, Daniel Savu, fost senator, Dumitru Coarnă, deputat, Monica Pop, prof doctor (tel.); în partea a doua a emisiunii s-au adăugat discuţiei Saveta Bogdan, artistă de muzică populară, Adriana Bahmuţeanu, jurnalist. 

Ce reclamaţii s-au făcut în emisiunea România Te Vede?

În prima emisiune s-a discutat despre decizia adoptată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, privind obligaţia statelor membre ale Uniunii Europene de a recunoaşte statutul de părinţi pentru cuplurile de acelaşi sex. Însă, în cadrul ediţiei, nu s-a prezentat un punct de vedere din partea minorităţilor sexuale.

În consecinţă, Monica Gubernat a propus sancţionarea postului România TV pentru afirmaţii defăimătoare.

47 (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.

Mircea Toma a propus chiar o amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea aceloraşi prevederi, însă CNA a adoptat doar o somaţie publică. Iată ce argumente a adus în şedinţa CNA.

„Sigur că libertatea de opinie este garantată, dar legea presupune totuşi să păstrezi un echilibru. Sunt încălcate aici cel puţin două pevederi ale actelor normative. Unul se referă la absenţa vreunui reprezentant al grupului despre care este vorba şi cel de-al doilea este lipsa de echilibru.

Moderatorul şi ziaristul, deci reprezentanţii radiodifuzorului formulează ei înşişi puncte de vedere care sunt critice, prezintă propriile lor atitudini. Ei au dreptul să aibă aceste atitudini, dar postul trebuie să lase libertatea de alegere publicului care priveşte. Valorile europene nu au avut avocat, pe scurt.

Au fost doar puncte de vedere conservatoare. Nu le calific, e dreptul lor să le aibă, dar când eşti ziarist şi reprezinţi poziţia postului, ori laşi un alt ziarist din post să fie mai neutru, ori inviţi pe cineva care să echilibreze situaţia. Ar putea fi invocate mai multe articole, dar în principiu articolul 47 cu 3 este suficient.“

De ce a fost reclamată la CNA emisiunea România de poveste?

Şi aici s-a făcut referire la persoane care nu au fost contactate pentru un punct de vedere, printre care şi Clotilde Armand, primarul sectorului 1 Bucureşti.

Moderatorul Ioan Korpos nu a menţionat dacă a invitat-o în emisiune şi nici în materialul prezentat – imagini înregistrate cu Clotilde Armand, nu este prezent un punct de vedere al acesteia. Mai mult decât atât, invitaţii au făcut acuzaţii fără a fi cerute dovezi de către moderator. 

Membrii CNA au decis să someze public postul România TV şi pentru această emisiune. Motivul? Moderatorul nu a cerut un punct de vedere persoanelor despre care s-a discutat în platou.

Articolul 40 (1)În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

Şi în acest caz Mircea Toma a propus o amendă de 10.000 de lei, pentru încălcarea mai multor articole de lege:

„Această emisiune este remarcabilă pentru că într-adevăr reuşeşte să nu respecte un număr record de articole de lege. Aici s-au întrecut, domnul Korpos şi cei care sunt responsabili de aceste emisiuni. Nimic nu a fost în regulă. Au fost făcute acuzaţii la adresa unei liste de persoane. Niciuna dintre ele nu a fost invitată să-şi prezinte punctul de vedere.

Moderatorul s-a întrecut în a susţine el însuşi puncte de vedere angajate. (...) Cuvântul imparţial este aproape o jicnire pentru emisiunea asta. E vorba despre un asalt deşănţat la adresa unor persoane fără niciun fel de precauţie, distanţă din partea organizatorilor“, a conchis el.

Însă propunerea lui Mircea Toma nu a strâns suficiente voturi, postul România TV alegându-se, în final, doar cu două somaţii publice.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

Trimite un comentariu

sus