Skip to main content

Romania TV, sancţiune. Dezinformare cu interzicerea animalelor de companie. „Activiştii vor să renunţăm la animale pentru că sunt deprimate, se plictisesc, produc prea multe emisii de carbon”

 
Romania TV, sancţiune. Dezinformare cu interzicerea animalelor de companie. „Activiştii vor să renunţăm la animale pentru că sunt deprimate, se plictisesc, produc prea multe emisii de carbon”

Romania TV a fost sancţionată cu somaţie publică după o dezinformare despre o presupusă interzicere a animalelor de companie. Vizată a fost emisiunea România Te Vede din 23 septembrie, prezentată de Ioan Korpos.

Publicitate

Postul a prezentat o ştire despre un protest al iubitorilor de animale, care a avut loc pe 23 septembrie, în care protestatarii cereau dreptate pentru animale, după cum a relatat chiar jurnalistul postului.

Din asta a reieşit însă că „globaliştii” vor să interzică animalele de companie, după cum a spus Ioan Korpos pe post. Chair şi pe ecran, RTV afişa: „Scandalul interzicerii animalelor de companie, protest uriaş”

„Activiştii vor să renunţăm la animale deoarece acestea sunt deprimate, se plictisesc, produc prea multe emisii de carbon. Asta e problema globaliştilor”, a spus realizatorul în emisiune.

În emisiune a intrat prin telefon şi cântăreaţa Mirabela Dauer, mare iubitoare de animale, care a comentat alături de Korpos intenţiile „globaliştilor”. 

„Eu nu ştiu cine sunt ăştia, habar n-am cine sunt globaliştii ăştia. Nici nu contează. Pentru că ei, în viaţa mea, în sufletul meu, în mintea mea şi în mintea unor oameni normali, nu există. Cum să se gândească la aşa o mizerie?! Nu au ce să mai facă?! Se plictisesc? Nu se gândesc la exploziile care sunt, la droguri, nu se gândesc?!”, a spus Mirabela Dauer. 

„Păi, ştiu că iubiţi atât de mult animale, aveţi atât de multe animăluţe, le îngrijiţi. Dar, uitaţi ce vor globaliştii, să nu le mai aveţi în casă”, i-a spus Korpos artistei. 

Cristina Pocora, membru CNA, a fost cea care a propus somaţia pentru Romania TV, pentru că postul dezinformează. 

„Aici erau globaliştii care fac toate nenorocirile şi bau-bau fiind globaliştii, ne iau animalele din ferme, ne iau pisicile, căţeii. Era o nebunie din asta, o isterie”, a spus Cristina Pocora. 

Răsvan Popescu, membru CNA, a comentat la rândul său ştirea de pe Romania TV: 

„Aici titlul vorbea despre interzicerea animalelor de companie. Cine să facă asta? Una e că ecologiştii au o anumită viziune, dar ca să interzici ceva trebuie în primul rând să ai puterea.” 

„Asta spuneau protestatrii. Nu noi am ieşit să ne plimbăm pe bulevard”, i-a răspuns Roxana Niculescu, director de programe Romania TV. membrului CNA. 

Valentin Jucan, membru CNA:

„E adevărat, nu dumneavoastră aţi ieşit în stradă, însă dumneavoastră aveaţi obligaţia să verificaţi informaţiile. O mână de oameni se strânge în stradă, motivele pot fi negândite, nebănuite. Şi până la urmă, trăind într-o democraţie, fiecare are dreptul la acest tip de adunare publică şi de a protesta. Obligaţia unui post de televiziune e de a verifica informaţia. (...) Discuţiile din studio erau foarte clare şi precise: globaliştii doresc să interzică animalele de companie” 

„Mie mi se pare că, pe de o parte, asta este o ştire fabricată sau mai bine zis prelucrată de cei care au organizat acest miting şi ulterior dezvoltată într-un mod fals de către postul dvs de televiziune. Asta cred, pentru că era foarte simplu să o verifici”, a mai punctat Jucan.

Roxana Niculescu, director de programe Romania TV:

„Nu am validat neapărat. Am relatat şi am dezvoltat o discuţie de trei minute, nici nu cred că a stat atât Mirabela Dauer. A fost o relatare despre un eveniment, despre unul dintre protestele din Bucureşti.” 

Legislaţia încălcată: 

Art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului

[„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”]. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus