Skip to main content

SANCŢIUNE. România TV, somaţie publică pentru emisiuni cu Dana Budeanu, Dan Puric şi Lazarus

 
SANCŢIUNE. România TV, somaţie publică pentru emisiuni cu Dana Budeanu, Dan Puric şi Lazarus

SOMAŢIE. Sancţiune luată de România TV pentru o serie de emisiuni cu invitaţi ca Dana Budeanu, Dan Puric, Luis Lazarus, Ovidiu Zară şi Gheorghe Piperea. Toate legate de pandemie. Pentru toate s-a dat o somaţie.

Publicitate

Explicaţia CNA: principiile de informare corectă încălcate şi lipsa de intervenţie a moderatorului. Ce au spus invitaţii, dar şi alte detalii, în continuare:

Declaraţiile făcute de Dana Budeanu, Gheorhe Piperea, Ovidiu Zară, Luis Lazarus şi Dumitru Coarnă despre pandemia Covid-19 au fost în atenţia CNA.

Forul a examinat 16 rapoarte pentru unele emisiuni de la România TV din luna februarie 2022. Patru au intrat în calcul pentru somaţie. A fost propusă şi o amendă de 10.000 de lei, dar a picat la vot.

1. Dana Budeanu

Emisiunea cu Dana Budeanu a fost pe 14 februarie. Ce a spus Budeanu la Punctul cuminant:

,, Pe globul pământesc, pentru că vă refereaţi la manipularea îngrozitoare a presei, da, au existat acele imagini din Italia cu spitalele unde cădeau ăia seceraţi, se murea, mă rog, alea, desenele alea animate care au fost”  

2. Gheorghe Piperea

La două zile de la emisiunea cu Dana Budeanu, în studioul emisiunii Punctul culminant a venit Gheorghe Piperea. Tema: Licitaţiile din perioada pandemiei.

„La noi, totul, de la un început până la un sfârşit, a rămas aşa cum a fost stabilit de către Arafat, nu pentru motive epidemiologice, ci pentru un singur motiv: acela de a face afaceri fără licitaţie, fără transparenţă!”

3. Puric, Zară şi Lazarus

La „Ediţie de seară”, pe 18.02.2022, declaraţiile lui Dan Puric, Ovidiu Zară şi Luis Lazarus au fost cele vizate.

Dan Puric:

,,Lumea este înnebunită, lumea este terminată, s-a dorit şi aici trebuie să fim foarte atenţi, dincolo de chestia asta, depresia, sistemul nervos să fie distrus, este evident, altfel nu ar fi coerciţia asta chiar satanică asupra oamenilor, nu vedeţi în ce...

M-am gândit la modalitatea în care au făcut-o, ştiţi că în pandemie, starea de alertă, populaţia trebuie avertizată, felul cum au făcut-o semăna cu plutonierii de la Aiud, de o nesimţire şi cum să spun, de o aroganţă, nu a fost nici cea mai mică solidaritate cu acest popor.

Haide domnule, să înfruntăm împreună, vă dau o imagine, Majestatea Sa Regina Maria cum ţărani cu tifos exantematic, febră tifoidă, mângâindu-i pe frunte şi amărâţii ăştia care inaugurau spitale goale legaţi fedeleş cu şase chiloţi pe faţă, cu sirene care alertau încontinuu şi cu distanţă de-asta arogantă faţă de tot ce se întâmplă, pandemia a fost o ocazie bună să insulte acest popor."

Invitaţii Luis Lazarus şi Ovidiu Zară au făcut mai multe referiri la modul cum s-au comportat autorităţile în pandemiei, dar şi la vaccinul anti-coronavirus.

Ovidiu Zară a discutat despre posibilele efecte adverse ale vaccinului, oferind ca exemplu cazul lui Valentin Gerebe care ar fi decedat în urma efectelor adverse ale vaccinului, neconfirmate de autorităţi.

Invitatul Luis Lazarus, comentând o declaraţie a lui Valeriu Gheorghiţă cu privire la posibilele sechele post-COVID, a afirmat:

"Chipurile acestea sunt, nu nişte efecte adverse, că e impropriu spus, nişte sechele ale bolii COVID-19, de fapt ştiţi ce sunt alea, alea sunt efecte adverse ale vaccinului."

4. Dumitru Coarnă

Şi ce a spus într-o emisiune deputatul Dumitru Coarnă a fost luat în calcul la somaţie. Parlamentarul independent a fost la "România de poveste" şi a vorbit despre ,,schema completă’’ de vaccinare în Austria.

Dumitru Coarnă, la România TV: 

„În Austria, am înţeles că schema completă e de 5 doze, că tot un neomarxist e şi acolo la conducere.

CNA, explicaţia legală. Propunerea de amendă a picat

Somaţia a fost dată de CNA pentru încălcarea dispoziţiilor art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual:

„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Dorina Rusu a propus 10.000 de lei amendă pentru România TV, în timp ce Valentin Jucan a solicitat sanţionarea RTV doar cu o somaţie publică, din simplu fapt că aceste rapoarte sunt deja vechi, din luna februarie.

La votul final, propunerea de amendă cu 10.000 lei a primit 2 voturi, iar propunerea de somaţie publică- 7 voturi. 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Basilica Briceag Basilica Briceag
    Buna seara! Domnilor “cna” ati uitat ca Suntem singurul popor Din Marea UE, care traim aici unde ne-am nascut?
    Ce reactie au avut guvernantii cand “incultura lui V. Orban” a intrat cu bocancii peste Istoria poporului Roman si a Transilvaniei, la noi in tara, sub nasul “dansilor”?
  • Cătălin Rașca Cătălin Rașca
    Mă da…, astia… Budeanu, Lazarus, Puric si restu de nimeni in drum care mai frecventeaza *** channel sau romania tv parca una din astea ii denumirea… ei se potrivesc in idei se completeaza unu pe altu da vina nu-i a lor ca se aduna ca musca pe ***, ii a alora care se uita la asa ceva si savureaza tot ***ul televizat. Suntem o tara pierduta asat-i clar!
  • ***r, parcă e democrație, oamenii comentează fapte reale sau trebuie *** *** ca toate televiziunile aservite sistemului.
    Deci CNA- UL ar trebui desființat....clar.
    Toată pandemia a fost o ..... mascaradă nereușită......
  • B.A.M B.A.M
    @andipanda, chiar nu am chef de răspunsuri la mișto. Te rog!
  • duros duros
    daca budeanca si lazarius si-au facut deja un renume prost , nu credeam ca puric sa se complaca in degradarea asta morala Cita falsitate in vorbele lui Cita demagogie !
  • Milgescu Milgescu
    A zis capatos de când ca va fi asa

    Si tot sub Pro TV. Ha ha ha !
  • andipanda andipanda
    B.A.M., stii unde au gresit cei trei ? Prin toata activitatea lor de pana acum, daca vin si imi spun la ora 24 ca e miezul noptii, nu ii cred.
  • B.A.M B.A.M
    Ce au spus "greșit" Gheorghe Piperea, Luis Lazarus sau Oviudiu Zară???
    Întreb asta mai ales că:
    1)AȚI UITAT să dați citat din Ovidiu Zară, deși cazul Valentin Ghebe a fost unul REAL!!! (Chit că Statul nu a avut DIN NOU curaj să recunoască acest fapt...)
    2)Nimeni nu a văzut vreo izoletă din partea lui Arafat, deși au fost licitații publice cu bani publici (referitor la Gheorghe Piperea)
    3)Statul Român a ignorat "cu succes" posibilitatea existenței reacțiilor adverse, cel mult doar TRIVIALIZÂNDU-LE pentru publicul larg (referitor la Luis Lazarus)
    #JOS IPOCRIZIA DIN CNA
    #JOS CENZURA
  • Ionas Emilia Ionas Emilia
    Nu pot decat sa spun ca acum CNA este corect! Oare asa corect va fi si de aici incolo?
  • Adi Adi
    Cum e posibil asa ceva? Cum se mai poate astăzi ca asemenea lucruri spuse pe un post de televiziune să primească doar somație?? Adică după astfel de lucruri spuse în direct la TV, CNA ii bate pe umăr și le atrage atenția să fie cuminți. Jenant!
  • Mile Mile
    A zis capatos de când ca va fi asa
  • Alexandra Sachelarie Alexandra Sachelarie
    Off-topic: Antena 1 a anunțat că noul sezon Splash! Vedete la apă va debuta pe 11 august și va avea câte 4 ediții pe săptămână
  • mile mile
    nu mai prinde s a demonstrat dce performanta are vaccin astea s vechi ha
  • A1 A1
    Jucane, nu contează că rapoartele sunt vechi. Faptele conteaza si au fost comise. Adică spuse. Prin somația asta publică, încurajați propagarea unor aberații in spațiul mediatic!
  • mile mile
    penibil tocmai ca tu nu vrei cna opinii de la toti numai cele placute nu

Trimite un comentariu

sus