Skip to main content

Sancţiune pentru Metropola pentru neafişarea Telefonului Verde pe ecran

 
Sancţiune pentru Metropola pentru neafişarea Telefonului Verde pe ecran

Sancţiune pentru Metropola, post care aparţine de Consiliul Local Voluntari, după un proiect de Florentin Pandele - primarul oraşului, pentru că nu a afişat pe ecran Telefonul Verde (destinat victimelor violenţei domestice).

Publicitate

Metropola a primit de la CNA o somaţie publică (avertisment), pentru că în ediţia din 29 august a emisiunii Mădălin Ionescu Show, s-a relatat despre cazul de violenţă domestică al Danei Roba, unde a fost chiar ea prezentă la emisiunea găzduită de Mădălin Ionescu.

„La începutul emisiunii, Dana Roba a vorbit despre comportamentul soţului ei înainte de agresiune (...).

Mădălin Ionescu o întreabă la un moment dat pe Dana Roba, cum se explică situaţia ei cu soţul agresor, având în vedere că a mai avut şi alte relaţii, că are experienţă, că i-a ţinut piept şi lui Nicolae Guţă.

            Mădălin Ionescu: Dar tu ai avut experienţă, ai avut relaţii...

            Dana Roba: Eu am zis că familia este cea mai importantă.

            Mădălin Ionescu: Ai fost cu Nicolae Guţă, i-ai ţinut piept lui Guţă ... numai puţin ...

            Dana Roba: Nu, nu vreau să vorbesc despre asta! ...

            Dana Roba: Nu vreau, nu vreau, te rog, lasă-mă să plec! Nu mai vreau să stau în emisiune!

            Dana Roba s-a ridicat de pe scaun, a făcut câţiva paşi prin faţa camerei, apoi a dispărut din cadru.

Dana Roba se întoarce însă în studio, afirmă că l-a iertat pe Mădălin Ionescu, iar acesta îşi cere scuze şi oferă explicaţii: Eu o înţeleg foarte bine pe Dana, independent şi indiferent de reacţia pe care a avut-o mai devreme, pentru că e o femeie care a trecut printr-o experienţă prin care nu ar trebui să treacă nimeni niciodată. Întrebarea mea avea cu totul alte conotaţii”, se arată în raportul de monitorizare de la CNA.

Ce spune realizatorul emisiunii?

Neli Tiu, reprezentantă legală a Publivol Creativ:

„De Telverde am avut discuţii, dar am înţeles că din cauza incidentului la care nu s-a aşteptat nimeni...oricum doamna Roba a fost destul de agitată, după cum aţi văzut. Toată lumea s-a precipitat.

Monica Gubernat, preşedintă şi membru CNA:

„Dar nu puteaţi să daţi vina pe starea agitată a doamnei Roba, că nu aţi afişat Telverde.”

Mădălin Ionescu, prezentatorul emisiunii:

„Legat de ceea ce s-a întâmplat atunci a fost evident o neînţelegere.”

Monica Gubernat:

„Singura problemă reţinută este că nu s-a afişat Telverde.”

Mădălin Ionescu:

„Toată echipa a fost bulversată în acel moment. Sincer nu vreau să mă absolv pentru că sunt prezentatorul emisiunii, dar au fost atât de uluiţi de ce s-a întâmplat, pentru că nimeni nu înţelegea ce a generat acea reacţie, că a fost chiar pe la început, încât lucrul acesta probabil a fost omis.

Eu în direct am funcţionat ca un fel de Telefon Verde, pentru că şi din motive personale, eu îi detest pe bărbaţii care sunt violenţi. Le-am rugat pe femei în permanenţă, în cazul în care au astfel de situaţii particulare să anunţte autorităţile, să nu se complacă în relaţii toxice (...).

A fost o omisiune generată pur şi simplu de o neînţelegere stupidă, care nu avea nicio legătură cu desfăşurarea emisiunii propriu-zisă. Am încercat să funcţionez ca un Telefon Verde, nu m-am gândit atunci din platou la ce ar trebui să facă colegii mei în partea grafică, dar ţinând cont de raporturile noastre şi de faptul că suntem foarte decenţi încercând să nu lezăm pe nimeni, v-aş ruga să găşiţi înţelegere.”

Cadrul legal invocat:

Art. 42^2 din Legea audiovizualului:

„În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon "Telverde destinat victimelor violenţei domestice".

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus