Skip to main content

Trei sancţiuni pentru România TV în două zile pentru azilele groazei, acuzaţii la adresa lui Nicuşor Dan şi afirmaţiile lui Becali despre vaccin şi inteligenţa artificială

 
Trei sancţiuni pentru România TV în două zile pentru azilele groazei, acuzaţii la adresa lui Nicuşor Dan şi afirmaţiile lui Becali despre vaccin şi inteligenţa artificială

România TV a fost sancţionată de Consiliul Naţional al Audiovizualului, cu o amendă şi cu somaţii, în doar două zile. Sancţiunea cu amendă este pentru mai multe emisiuni în care au fost abordate subiectul azilele groazei - Firea şi Pandele, şi despre anumite acuzaţii aduse lui Nicuşor Dan (Primarul Capitalei).

Publicitate

Somaţiile sunt pentru anumite afirmaţii ale lui Gigi Becali despre vaccin şi inteligenţă artificială şi pentru că postul nu a afişat pe ecran telefonul verde la difuzarea unei ştiri cu Dana Roba.

I. Amendă: 10.000 de lei (aproximativ 2.000 de euro)

1. România în 60 de minute din 6 iulie, prezentată de Dragoş Bistriceanu

Unul dintre subiectele prezentate în emisiune s-a referit la declaraţiile Gabrielei Firea care acuză că anchetele în căminele de bătrâni din judeţul Ilfov sunt menite să o elimine de pe scena politică.

Totodată s-a vorbit şi despre declaraţiile personale ale purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române Vasile Bănescu, în urma anchetei la căminele groazei din Voluntari, care au provocat nemulţumiri Gabrielei Firea şi primarului din Voluntari, Florentin Pandele.

După difuzarea înregistrării unor declaraţii telefonice ale Gabrielei Firea pe această temă, a intervenit telefonic soţul acesteia, primarul din Voluntari, Florentin Pandele.

Tilturi afişate pe ecran:

„Blocarea candidaturii Gabrielei Firea la Primăria Capitalei",

„Firea: e o campanie pentru scoaterea mea din cursa electorală" 

Mircea Toma, membru CNA:

„Pe subiectul Pandele-Firea m-a încercat o stare bizară pentru că am urmărit emisiuni cu conţinut foarte diferit. Am văzut în 6 iulie o emisiune în care domnul Bistriceanu are o lungă conversaţie cu domnul Pandele şi apoi cu doamna Firea, pe care nu-i critică deloc, adică ei sunt nişte persoane persecutate, pe care în mod nedrept, opinia publică le-a luat în vizor şi sunt victimele unei campanii ale lui Nicuşor Dan, în particular se şi precizează că este o campanie cu iz electoral (...).

S-a întâmplat ceva între ziua de 6 iulie şi prima emisiune, din rasfăţaţi, soţii Pandele devin ţintă, după care a urmat şuvoiul de emisiuni în care cei doi sunt investigaţi, adică chiar acolo am simţit vibraţie jurnalistică, emisiunea aceea a lui Bistriceanu a fost ceea ce noi numim în presă o spălătorie, sunt nişte expresii.”

Roxana Niculescu, reprezentant post:

„Ce s-a întâmplat pe parcursul unei săptămâni, descinderile şi audierile şi imaginile, şi ororile, şi faptul că într-o primă etapă noi am crezut când ni s-a spus că nu-l cunoştea pe Godei.

La o zi după, ba da, îl cunoştea că a fost şofer, deci lucrurile s-au precipitat în urma descinderilor Poliţiei, Procuraturii, arestării persoanelor implicate în conducerea acestor azile. Mai departe cum este reţeaua şi care este reţeaua, ştiţi bine, procurorii sunt cei care trebuie să decidă şi fac în continuare cercetări. 

Fraţii Godei, de exemplu, din ce ştiu eu sunt în continuare în arest. Gabriela Firea nu mai este ministru de la acel moment. La prima emisiune Gabriela Firea era încă ministru, era încă la acel moment candidat la Primăria Generală a Capitalei anunţată cu surle şi trâmbiţe.

Între timp, lucrurile s-au schimbat, acum au apărut acele imagini, acele încrengături, au apărut documentele.”

Mircea Toma:

„Mi se pare că subiectul care a dominat lista această relativ lungă de emisiuni a fost Firea-Pandele, ca victime ale unor emisiuni în care ei au fost tocaţi şi cred că principalul derapaj care se petrece în legătură cu ei, este referitor la faptul că solicitarea unui punct de vedere atunci când se făceau afirmaţii faţă dânşii a fost sărită din doi în doi.

Practic din ce ne-au comunicat colegii de la monitorizare din 10 emisiuni, în 5 s-a luat punct de vedere, în 5 nu.”

2. Emisiuni de ştiri şi dezbateri din 12 iulie

În această emisiune s-au făcut acuzaţii la adresa lui Nicuşor Dan şi nu a fost prezentat un punct de vedere al acestuia. În ştire s-a precizat că Procurorii DNA au descins la Primăria Capitalei pentru o anchetă care ar avea legătură cu mai multe avize date în mod ilegal.

În acest context, au fost difuzate declaraţii ale consilierului general Aurelian Bădulescu şi aşe unui bărbat, fără a fi menţionate numele sau calitatea acestora, care făceau referiri la adresa Primarului General şi arhitectului-şef Damian Matei.

Titluri afişate:

  • „Surse: 260 de autorizaţii ilegale cu complicitatea lui Nicuşor Dan"
  • Procurorii DNA, descinderi la Primăria lui Nicuşor Dan”

Mircea Toma, membru CNA:

„Mă opresc la Nicuşor Dan care este oricum, oricine ar fi de vină, el este mai de vină decât oricine, pentru că orice face Firea şi Pandele, nenorocirea este de fapt Nicuşor Dan, este un fel de laitmotiv.

Intrăm în registrul acela în care Nicuşor Dan este vinovatul de serviciu. Nu i se cere punct de vedere, nici nu se pune problema să cerem vreun punct de vedere.”

3. Cheia Zilei din 26 şi 27 iulie, moderator Niels Schnecker  

În cadrul emisiunii s-a adus din nou în discuţie problema căminelor de bătrâni din Voluntari şi a afacerilor în care ar fi implicat cuplul Florentin Pandele-Gabriela Firea.

Tot în emisiune a fost prezentat textul unei hotărâri de guvern prin care, Gabriela Firea ar fi favorizat financiar, prin actul guvernamental respectiv, afacerea cu azile de bătrâni, condusă de Ştefan Godei.

Printre titlurile de pe ecran:

  • „Reţeaua mână în mână cu Firea pentru îmbuibarea torţionarilor"
  • „Centru din fieful lui Pandele în care bătrânii erau umiliţi"
  • „Document: Firea a semnat pentru bunăstarea torţionarului Godei"
  • „Firea a iniţiat şi semnat actul guvernamental pentru hoţii azilelor"; (26.07.2023).

Titlu pe ecran:

  • „Oamenii Gabrielei Firea, cum au acoperit tortura din azile" (27.07.2023).

4. Punctul culminant din 2 august, moderator Victor Ciutacu

Tema discuţiei a fost despre despre posibile tentative de intimidare sau de omor la care au fost supuşi unii foşti şi actuali oameni politici, sunt prezentate cazurile lui Daniel Savu şi Antonio Andruşceac, care i-ar fi criticat pe Gabriela Firea şi pe Florentin Pandele.

A fost prezentată şi mărturia Florentinei Negrea, soţia unui pacient internat într-unul din azilele groazei din Voluntari. Aceasta a relatat modul în care soţul acesteia a dispărut şi a fost şi jefuit de bunurile deţinute de mafia din căminele de bătrâni din Voluntari.

Titlu afişat pe ecran:

  • „Procuratura verifică dacă Pandele a ordonat asasinarea lui Savu"
  • „Noi victime ale filajelor şi ameninţărilor lui Pandele rup tăcerea" 

Articole invocate pentru emisiunile menţionate anterior:

Art. 40 - (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea;

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

II. Somaţii

Prima somaţie este pentru o ştire difuzată pe 5 iunie cu Dana Roba, în care se prezenta că a fost agresată de soţ. Sancţiunea este pentru neafişarea Telefonului verde destinat victimelor violenţei domestice.

Titlu afişat pe ecran:

  • „Vedetă din România în stare gravă la spital, băgată în comă de soţ”

Roxana Niculescu, reprezentant post:

„După părerea mea, cea mai gravă şi care este chiar o scăpare, pentru că puteţi monitoriza ştiri despre violenţa în familie şi despre Tel Verde şi îl dăm permanent, dar da, la prima ştire difuzată pe 5 iunie la ora 23.00, clar nu a fost Tel Verde. Este o greşeală de producţie, o greşeală de producător.”

Legislaţie:

Art. 42^2 din Legea audiovizualului nr. 504 /2002:

„În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon "Telverde destinat victimelor violenţei domestice"

Cea de-a doua somaţie este pentru afirmaţiile despre vaccin şi inteligenţa artificială făcute de Gigi Becali în emisiunea România Te Vede, în ediţia din 25 iunie.

Într-o intervenţie telefonică Gigi Becali a afirmat următoarele:

Păi e deştept, că dracu va da răspunsul, că vor fi mai mulţi roboţi, Inteligenţa Artificială, dar ei vor fi draci! Voi râdeţi acuma, dar aşa va fi! V-am mai spus eu şi cu vaccinul. Băi, o să cadă lumea pe stradă! Voi râdeaţi de mine. A început să cadă lumea în cap, pac, pac, pac, de la vaccin! Aşa o să fie şi cu Inteligenţa Artificială! Cum adică, o maşină, pe care o programez eu, om, să fie ea mai deşteaptă, să ştie ea mai bine ca mine?".

Roxana Niculescu:

„Iar dracii lui Gigi Becali şi inteligenţa artificială...A existat intervenţia doamnei Ecaterina Andronescu care a spus clar ce este cu inteligenţa artificială şi cum nu este de acord cu susţinerile lui Gigi Becali legate de inteligenţa artificială.”

Dorina Rusu, membru CNA:

Gigi Becali chiar a spus nişte porcării acolo care ar fi trebuit contrazise. Sigur că el vorbeşte cum îi e felul, dar pe de altă parte de asta există moderatorul, ca să spună ceva, nu ca să spună că e de acord cu el. Spune că o să cadă lumea pac, pac, pac şi cu dracul din spatele inteligenţei artificiale.”

Legislaţie:

Art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual:

 „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".

De asemenea a mai fost dată o scrisoare de atenţionare pentru promovare electorală în afara campaniei. 

România TV a fost atenţionată pentru o ştire cu George Simion, care a mers în vizită la o familie pentru a le da bani să cumpere o văcuţă.

Roxana Niculescu:

„La prima ştire vizionată, nu i-aş spune ştire, este o non-ştire, mă rog. Mi s-a părut interesant că pe 1 iunie George Simion cumpără o văcuţă.”

Dorina Rusu:

„O să propun o scrisoare. Ar merita mai mult, dar o să fiu atentă la următoarele emisiuni şi dacă se face campanie chiar o să reacţionăm.”

Titlu pe ecran:

  • „Simion cumpără o văcuţă pentru copii de 1 Iunie”

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus