Skip to main content

România TV, sancţionată de 5 ori în aceeaşi zi. De ce? De la atacuri la Clotilde Armand, la bătaia dintre Ana Maria Prodan şi Reghe şi propaganda lui George Simion

 
România TV, sancţionată de 5 ori în aceeaşi zi. De ce? De la atacuri la Clotilde Armand, la bătaia dintre Ana Maria Prodan şi Reghe şi propaganda lui George Simion

Mai multe sancţiuni în zi. Postul România TV a fost sancţionat al Consiliului Naţional al Audiovizualului pentru mai multe emisiuni difuzate în luna septembrie. Cinci sancţiuni sancţiuni în total! Cinci, dar o singură amendă, restul sunt somaţii, adică un fel de atenţie.

Publicitate

Pentru ce a fost sancţionată televiziunea? Câte somaţii a luat?

Să le luăm pe rând:

1 . Clotilde Armand şi Nicolae Robu, atacaţi în emisiunea lui Korpoş

În emisiunea România de poveste difuzată pe 18 septembrie 2022, prezentată de Ioan Korpoş s-au adus afirmaţii la adresa unor primari.

Este vorba de fostul primal al Timişoarei, Nicolae Robu şi primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Pentru acest prim caz, România TV a scăpat cu o somaţie.

Mircea Toma, membru CNA:

„S-au afirmat lucruri despre doi primari USR. În particular, moderatorul însuşi introduce acest material cu „teroarea românilor continuă. Facturi, scumpiri, boală de bat joc reziştii români." E domnului Korpos prezentată.

Este justificată critica la adresa prima pentru faptele lor care sunt diferite de ceea ce au promis, dar aici vorbim despre o asumare de către post a criticilor combinate cu intervenţii ale adversarilor politici ale acestor primari. 

Un moderator ştie când să iasă din jocul actorilor politici, să stea deoparte şi să-l comenteze, deci nu să se implice direct şi să atace."

Pentru aceasta emisune, CNA a dat o somaţie care invocă articolul 67 din Codul audiovizual care spune că: n exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii" 

Au fost date titluri precum: „Reziştii vor să şteargă adresele din buletin"; „Reziştii vor să ne ia şi casele"

 La stabilirea sancţiunii s-a avut în vedere şi ediţia din 25.09.2022 a emisiunii „România Te Vede", unde invitat în studio a fost George Simion (preşedintele AUR). Dintre titlurile afişate menţionăm: „George Simion începe lupta finală cu neomarxiştii"; „Riposta lui Simion la raţionalizări şi la hrana cu goange".

În emisiunea difuzată pe 25 septembrie 2022 a fost invitat George Simion. " Moderatorul Ioan Korpoş îl însoţeşte pe invitatul său George Simion, încurajând-ul să-şi susţină toate ideile" , spune membrul CNA Mircea Toma .

Tot Mircea Toma mai adaugă că "George Simion este încurajat să-şi umfle discursul cât mai eficient...

 

Domnul Korpoş este asistat de colegul său Bistriceanu şi amândoi se întrec în afirmaţii precum ' vă daţi seama, aşa cum spuneţi...  'George Simion este purtat pe braţe de cei doi angajaţi ai postului ca să-şi trâmbiţeze idei.

2 . Cazul unui preot care a abuzat sexual o enoriaşă

O altă emisiune care a fost sancţionată, dar de această dată cu amendă. E vorba despre emisiunea Punctul culminant, moderată de Victor Ciutacu în data de 20 septembrie 2022. În emisiunea se vorbeşte despre Visarion Alexa, preot care ar fi supus-o unor abuzuri sexuale pe una dintre enoriaşele sale.

Mircea Toma, membru CNA:

"În platou, moderatorul Victor Ciutacu şi ceilalţi invitaţi să discutaţi exclusiv despre suspiciunile că toată acţiunea este de fapt un aranjament. Citez: "O provocare ordinară la adresa preotului, victima fiind suspectată că este complice a acestei anchete."

Din păcate ce se petrece în post nu face decât să adauge un abuz la adresa aceleiaşi victime, ca să-l citez pe Ciutacu, "un abuz în grup faţă de aceeaşi persoană care a fost deja abuzată de preoţiunea şi se confesa."

Postul a primit o amendă de 10.000 de lei de la CNA, în baza articolului 64 1 a şi b, care spune că: "(1)În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună credinţă."

3 . Bunicii Luizei Melencu şi o întrebare de la reporter: "Cum vă simţiţi acum că nu o să mai vedeţi fata niciodată?"

Emisiunea Breaking News pe 23 septembrie 2022, moderată de Roxana Ciucă. În emisiune este vorba despre bunicii Luizei care sunt întrebaţi de prezentatoare: "Cum vă simţiţi acum că nu să mai vedeţi fata niciodată?"

Somaţia invocă articolul 45 cu 1, care prezintă: " Orice persoane are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau nenorocire.

4 . Bătaia dintre Ana Maria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf

În cadrul jurnalului de ora 23.00 din 24 septembrie 2022 au fost difuzate imagini în care Ana Maria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf se băteau şi se înjurau.

Mircea Toma, membru CNA:

"Mie mi se pare că bătaia în sine este traumatizantă pentru că este vizuală şi asta e foarte puternică. Ţi se face părul măciucă."

Pentru emisiunea cu bătaia dintre Ana Maria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf a fost dată o somaţie. E vorba despre articolul 18 cu 1 şi b - "Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen."

5. "Obsedaţii de sex şi bani care au vândut ţara" - a fost unul dintre titlurile din emisiunea România de poveste

Şi altă somaţie publică pentru emisiunea  „România de poveste"  din 11.09.2022, pentru nerespectarea dispoziţiilor  art. 64 alin. (1) lit. b)  din  Codul audiovizualului.  Unul din subiectele dezbătute în emisiune a fost modul în care au fost cheltuiţi banii. publici în PNRR pentru achiziţionarea unor mulaje pentru cabinetele de planning familial.

Titluri afişează:  „O bsedaţii de sex şi bani care au vândut ţara"; „Ţara e în criză, USR-iştii ne-au vândut pe jucării sexuale";

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • jk jk
    Trebuie sa zic ca am gresit si eu...Atacat e Fritz,nu de Fritz.In plus,somatia pentru Prodanca a fost data dupa amiaza,nu la 23
  • zorrack zorrack
    vad ca se cenzureaza mesaje care ar trebui sa se vada
    e normal asa ceva?
  • zorrack zorrack
    Nu prezentatorii sunt vinovati ci producatorii din spate care le sufla in casca ce sa spuna/faca!
    Doar se stie, ei sunt niste interfete intre Tv si telespectatori! Ei se vad dar cei din spate nu!
  • Cristian Cristian
    Trebuia închis
  • jk jk
    O mica observatie:Robu ataca,nu e atacat.Atacat de Fritz
  • Soby Soby
    @jk, lista e lungă: Victor Ciutacu, Ioan Korpoș, Simona Gheorghe, Andreea Crețulescu, Liliana Ruse, Cristina Șincai și mulți alții care sunt pe post au stricat România TV.

    Măcar câțiva jurnaliști de la România TV în care erau buni înainte, de exemplu, Liliana Ruse pe vremea când era la Gândul era bună, cu un comportament mai decent și făcea opinii bune, iar acum la România TV, ea este foarte rea, cu un comportament mai agresivă și vorbește urât la invitați.
  • jk jk
    @Expertul totusi...e vorba de un serial
    @B.A.M.mamă,și de bună voie,dacă ești într-o situație delicată și te apuci să plângi ți-ar conveni să ți se bage camera în gură,ca să exagerez?Despre asta e vorba.Ei au plâns,iar România TV a continuat cu cadrele
    @Soby sincer,minte cu atata nonsalanta...Cred ca nici Ciutacu nu o face asa usor.Si nu e singurul asa
    @Jack ba da,poate sa fie data sanctiunea si dupa 10 zile,si dupa 5 luni,daca e postul favorit,tot va fi tinut in brate
  • R R
    Vrem si audientele de aseara a cooking show-ului Chefi la cutite care a fost lider absolut de audienta pe toate categoriile de public
  • B.A.M B.A.M
    Printre cele 5 regăsim un ABUZ din partea CNA-ului: Cazul Caracal!
    Aici NU se putea invoca încălcarea intimității, din mai multe motive:
    -Bunicii au participat DE BUNĂVOIE la acea serie de întrebări!!! NU au fost luați cu forta, ci li s-a oferit spațiul necesar pentru a-și exprima durerea NErezolvată de statul român!!!
    -Subiectul a devenit PUBLIC încă din 2019!!! Ar fi timpul ca CNA-ul să ia act de această realitate odată...
    P.S.
    1) Să-i transmită cineva lui Mircea Toma că Nicolae Robu e în PNL, NU USR!
    2)CNA-ul a terminat EXPERTIZA acelor imagini cu Clotilde Armand, din 2020????????
    Se apropie 2024 și acest subiect va contribui la un ABSENTEISM record!!!
    De spus că-s false, îi duce gura! Dar de furnizat dovezi, nimic...
  • R R
    Dati audientele chefi la cutite de aseara,a fost lider de audienta
  • Jack Jack
    E bine. Sper ca dupa ce ajung "la zi" cu rapoartele (acum sunt la luna septembrie) sa inceapa sa creasca amenzile. Nu vor mai avea scuza ca "sunt emisiuni vechi, hai sa nu le sanctionam prea tare".
  • Expertul Expertul
    Dar PRO TV nu este sancționat pentru că promovează un serial cu un personaj Firicel jucat de un penal condamnat la închisoare (dar cu amânare pentru că este de la PRO TV) pentru că a fost prins de 2 ori conducând drogat și cu permisul suspendat ? Ce fel de imagine dă populației? Și mai ales că tot serialul promovează violența domestică, violența la adresa femeilor, ”familia tradițională” care a fost boicotată de români la referendum dar adorată la tv?
  • Soby Soby
    Mie Ioan Korpoș mi se pare că a devenit mai rău și mai penibil decât ce a fost Dan Diaconescu.
  • D D
    Dati audientele de aseara,Chefi la cutite lider absolut de audienta.

Trimite un comentariu

sus