Skip to main content

Somaţii pentru Antena Stars şi Prima TV. Una pentru detalierea faptelor de violenţă şi alta pentru neafişarea Telefonului Verde. Reprezentant post: „Tonul moderatoarei mi s-a părut pe alocuri insinuant”

 
Somaţii pentru Antena Stars şi Prima TV. Una pentru detalierea faptelor de violenţă şi alta pentru neafişarea Telefonului Verde. Reprezentant post: „Tonul moderatoarei mi s-a părut pe alocuri insinuant”

Somaţii pentru posturile Antena Stars şi Prima TV. Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat emisiunile Acces Direct, de la Antena Stars şi Exclusiv VIP, de la Prima TV. O somaţie (avertisment) este pentru detalierea faptelor de violenţă, iar cealaltă pentru neafişarea Telefonului Verde pe ecran.

Publicitate

Detalii, în continuare:

1. Acces Direct

În ediţia din 24 mai a emisiunii Acces Direct prezentată de Mirela Vaida şi Adrian Velea, s-a discutat despre moartea suspectă a unei românce de 22 de ani stabilită în Spania. În cadrul emisiunii s-au prezentat prea multe detalii şi descrieri cu privire la faptele de violenţă în familie.

Norina Ionescu, reprezentantul postului la CNA:

"După cum am dedus şi din vizionări şi eu ştiam de la colegii mei, vă spun că cel care le-a semnalat cazul a fost unchiul fetei, unchiul vitreg, care a venit şi cu solicitarea de a face public acest caz, întrucât autorităţile nu păreau să se dumirească sau să se mişte în sensul demarării vreunei anchete.

Ca urmare a demersurilor pe care le-au făcut colegii, atât la Ministerul Afacerilor Externe cât şi o corespondenţă cu Poliţia din Spania, înţeleg că şi în momentul de faţă cazul de moarte suspectă este în cercetări.

Mai departe am văzut că moderatoarea, deşi am urmărit şi eu cu atenţie în paralel cu dumneavoastră şi mi s-a părut pe alocuri insinuant tonul ei, discursul şi tonul mai ales. 

Am văzut că şi-a îndeplinit rolul de moderator menţinând aşa un echilibru între tendinţa de a face acuzaţii, a cere dovezi, a menţiona faptul că au fost încercări repetate de a lua legătura cu familia şi familia nu doreşte să vorbească. Familia însemnând mama şi tatăl vitreg. Am văzut atenţionare cu privire la informaţiile cu impact emoţional şi de asemenea Tel Verde pentru victimele violenţei domestice.

În rest este un caz ca şi alte cazuri care au fost prezentate în cadrul acestei emisiuni şi pentru multe dintre ele, în pofida aspectelor neplăcute, s-au găsit şi soluţii, s-au făcut şi lucruri concrete chiar de către autorităţi."

Mircea Toma, membru CNA:

"Au fost momente în care în relatările făcute privind actele de abuz sexual a fost trecut pragul din punctul meu de vedere al nivelului de detaliere a acestor fapte. Pistolul pus, ameninţare, dormit în pat cu mama...nu insist eu acum."

Dorina Rusu, membru CNA:

"Am înţeles că este o anchetă în Spania cu privire la asta, adică chiar m-ar interesa dacă chestiunea asta şi altele de tipul acesta...faptul dacă ele sunt date la televizor în felul acesta ajunge să fie măcar de vreun folos pentru că altfel, imaginea pe care am avut-o noi astăzi este ceva de neimaginat, este absolut îngrozitor.

Deci cu toată familia aia care părea că e complice în jurul ei, că mătuşa care a văzut şi ştia că o violează de 10 ani şi nu a făcut nimic. Mi se pare ceva îngrozitor.

Nu am ce să reproşez postului sau emisiunii că a vorbit despre nişte lucruri care există, probabil în realitate. Însă aş vrea să ştiu dacă lucrurile astea date pe post au vreun rezultat concret... dacă află autorităţile. Nu e datoria dumneavoastră s[ faceţi asta, dar aş vrea să ştiu dacă există posibilitatea ca autorităţile să afle despre lucrurile acestea şi să-i pedepsească (...)."

Norina Ionescu, reprezentant post:

"Eventual aş putea să vin pentru viitor cu nişte date concrete să pun la dispoziţia membrilor CNA dintre cazurile prezentate la Acces Direct, dar răspunsul meu cu certitudine şi cu convingere este da. Odată cu mediatizarea nu numai la Acces Direct, ci şi la ştiri, autorităţile se mobilizează diferit odată cu mediatizarea cazurilor.

Cred că se vede lucrul acesta şi nu fac decât să confirm. Au fost prea multe situaţii în care s-a văzut rezultatul conccret. Chiar s-a văzut. Da, există rezultate concrete, există măsuri concrete, există mobilizarea autorităţilor, există cazuri rezolvate şi soluţii găsite."

Legislaţie:

 Art. 17 alin. (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual:

„În intervalul orar 6.00 - 23.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune şi filmele documentare, care conţin descrieri, reconstituiri sau reprezentări ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale sau ale actelor de violenţă domestică ori ale violurilor sau promovarea practicilor oculte”.

 

2. Exclusiv VIP

În cadrul emisiunii Exclusiv VIP din data de 9 mai, moderată de Cristi Brancu, a fost invitată mama lui Daniel Onoriu, în care se vorbeşte despre fosta lui soţie şi despre episodul de violenţă domestică dintre cei doi. La difuzarea acestei ediţii nu a fost afişat Telefonul Verde pentru victimele violenţei domestice.

Alina Loghin, reprezentant post la CNA:

"Despre Tel Verde pot să spun că din discuţia cu domnul Brancu subiectul discuţiei nu trebuia să fie despre violenţa domestică, ar fi trebuit să fie despre starea de sănătate a domnului Onoriu şi despre fapul că mama dânsului consideră că i se face o mare nedreptate."

Monica Gubernat, preşedinta CNA:

"După cum aţi observat, noi nu am vizionat discuţiile din platou, ci acel material înregistrat în care aţi vorbit despre un ordin de restricţie prelungit, inclusiv despre starea de arest şi despre hărţuire. Din câte îmi amintesc aţi mai avut scăpări pe subiectul acesta."

Legislaţie:

Art. 42^2 din Legea audiovizualului nr. 504 /2002:

 „În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon "Telverde destinat victimelor violenţei domestice".

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus