Skip to main content

Digi 24 şi Etno, somaţii de la CNA pentru publicitate mascată

 
Digi 24 şi Etno, somaţii de la CNA pentru publicitate mascată

Consiliul Naţional al Audiovizualului a dat somaţii posturilor Digi 24 şi Etno TV pentru publicitate mascată. În cazul Digi 24 a fost pronunţat pe post numele unui hotel de mai multe ori, iar la Etno a fost afişată imaginea unui supliment alimentar.

Publicitate

Detalii despre cele două sancţiuni, în continuare: 

1. Digi 24

La emsiunea de ştiri Digimatinal difuzată pe 13 iunie a fost prezentată rubrica Jurnal de vacanţă, în care reporterul Iulia Stanciu se afla în staţiunea Jupiter alături de managerului unui hotel. În materialul respectiv, corespondentul Digi 24 a pronunţat de mai multe ori denumirea hotelului.

Vera Secrieru, reprezentant post:

„Această rubrică Jurnal de vacanţă este o rubrică sponsorizată care a fost marcată. Sigur că ar fi fost foarte bine să fi lipsit referirea la denumirea centrului în care se afla reporterul.

De fapt rubrica a funcţionat toată vară prezentând diverse destinaţii de vacanţe de pe litoralul românesc. Cred că a fost singura aceasta, în care iniţiativa reporterului a depăşit limitele normale pronunţând de mai multe ori denumirea locului în care se află. Ea a fost o sponsorizare pe toată vara ca să definesc de la început în ce cadru ne aflăm.”

Monica Gubernat, membru CNA:

„Da, dar e o emisiune de ştiri. În plus aţi prezentat preţurile, locul, cum arată locul în sine, adică promovarea a fost ca la carte.”

2. Etno TV

În ediţia din 29 iunie a emisiunii Sănătate înainte de toate a fost afişata imaginea unui supliment alimentar despre care medicul Oana Nemeş şi moderatorul discutau în emisiune.

Rareş Gărduş, reprezentant post:

„Doamna doctor a precizat permanent că este vorba despre un tratament care ajută la acea boală. Medicul a precizat că tratamentul conţine nu numai componente naturale.”

Monica Gubernat, membru CNA:

„Acest produs pe care îl promovează dânsa, ce statut are?”

Rareş Gărduş:

„Este certificat. Este un supliment alimentar, dar care este înregistrat şi are toate aprobările necesare pentru comercializare.”

Monica Gubernat:

„În ceea ce priveşte suplimentele alimentare există o legislaţie. Nu ai voie să spui că are 100% componente naturale şi nu ai voie să spui că îţi reduce inflamaţia. Calitatea suplimentului alimentar este aceea de a-ţi menţine o stare de sănătate. Boala varicoasă deja este o boală cronică. Nu poţi trata o boală cronică cu un supliment alimentar aşa cum a susţinut doamna doctor.

Dânsa a spus că ameliorează simptomele de inflamare şi reduce durerea, cam asta a spus doamna doctor. Un supliment alimentar nu face face lucrul acesta.”

Legislaţie:

Art. 29 alin. (1) lit. a din Legea audiovizualului:

„Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise”.

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus