Skip to main content

VIDEO. Un spot electoral cu referiri la comunitatea LGBT şi migranţi, oprit de la difuzare de CNA, pentru că incită la ură

 
VIDEO. Un spot electoral cu referiri la comunitatea LGBT şi migranţi, oprit de la difuzare de CNA, pentru că incită la ură

Un spot electoral pentru partidul Alianţa Dreaptă a intrat în vizorul CNA pentru mesajele promovate. Clipul, difuzat de două ori la TVR Craiova, prezintă succesiv imagini cu persoane din comunitatea LGBT, o pancartă cu inscripţia „Allah is the only Legislator”, imiganţi pe o navă, o carte arzând, şi imagini cu mişcarea Black Lives Matter. 

Publicitate

Imaginile sunt însoţite de o voce din off care recită următorul text:

„Ţi-au spus că e momentul să accepţi noua normalitate! Ţi-au spus că dacă-i critici instigi la ură. Ţi-au spus să nu-ţi faci griji pentru demografie, pentru că au ei soluţii. Ţi-au spus că filmele şi cărţile cu care ai crescut nu mai sunt politic corecte. Dar ghici ce? Ai dreptul să nu fii de acord cu ei! Pentru asta există Alternativa Dreaptă!”

Înainte de discuţiile din CNA, clipul cu probleme.

VIDEO. Spotul electoral cu trimiteri la LGBT, migranţi şi politically correctness:

Mircea Toma, membru CNA:

„Este, din punctul meu de vedere, un mesaj construit pentru pe valorificarea sentimentelor de ostilitate faţă de persoanele care aparţin LGBTQ şi a migranţilor. Este şi un mesaj religios, antiislamic. Este un discurs tipic de instigare la ură faţă de minorităţi. Mi se pare că este inacceptabil într-o dezbatere electorală.”

Monica Gubernat, preşedintele CNA:

„Construcţia acestui tip de mesaj nu este valabilă doar în România ci la nivel european. Dacă apăsăm pe toate aceste mesaje care duc la creşterea extremismului nu cred că este în regulă. (...) Să îţi construieşti nişte mesaje împotriva unor grupuri sociale este mult prea mult.”

Dorina Rusu, membru CNA:

„Foarte succint, în câteva secunde, aceasta este realitatea pe care o vedem noi la unele posturi, nu vreau să le numesc acum, în care se vorbeşte despre pericolul pe care îl reprezintă homosexualii şi alte grupuri minoritare, emigranţii. Asta este evident.”

Propunerea de intrare în legalitate, venită din partea lui Mircea Toma, a fost votată în unanimitate de cei opt membri prezenţi în şedinţă. Cu menţiunea că unul dintre membri (al nouălea), Cristina Pocora, a părăsit sala la momentul votului.  

Legislaţia încălcată: 

Art. 13 lit. a) din „Decizia CNA nr. 149 din 3 aprilie 2024 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2024”: 

„Radiodifuzorii au obligaţia să se asigure că în cadrul emisiunilor de promovare electorală, precum şi în conţinutul spoturilor şi al celorlalte materiale audiovizuale puse la dispoziţia acestora de către competitorii electorali sunt respectate următoarele condiţii:

a) nu incită la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală”.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus