Skip to main content

COMUNICAT. Emperor cântă în premieră în România, la ARTmania Festival 2023. SAMAEL şi Pain of Salvation se alătură în line-up, urmând să fie anunţate în curând alte nume importante

 

COMUNICAT. Emperor cântă  în premieră în România, la ARTmania Festival 2023. SAMAEL şi Pain of Salvation se alătură în line-up, urmând să fie anunţate în curând alte nume importante

COMUNICAT. Emperor, una din primele trupe de black metal simfonic şi nume cu greutate în scena internaţională, va concerta în premieră în Romania.

Publicitate

Trupa alege scena ARTmania Festival, unde anunţă un show “imperial”. SAMAEL, nume de avangardă în industrial black metal, se alătură, împreună cu Pain Of Salvation, artiştilor care vor veni în Piata Mare din Sibiu în  perioada 28-30 iulie 2023.

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Cea de-a 16-a ediţie ARTmania aduce 3 zile pline de muzică live, evenimente alternative şi colaborări inedite. Noutăţile, surprizele, dar şi alte nume din line-up-ul de trupe urmează să fie anunţate în curând.

Emperor (NO), în cele peste trei decade de cântat muzica “trv”, este trupa care a pus simfonic black metal-ul norvegian pe harta muzicală internaţională. Povestea a început în anul 1991, cand chitaristul si vocalistul Ihsahn lanseaza impreuna cu Samoth (tobe) si Mortiis (bas) demo-ul, devenit astăzi legendar, “Wrath of the Tyrant”.

Materialul este foarte apreciat in scena underground şi aduce un contract de imprimare cu casa de discuri Candlelight records. La scurtă vreme urmează şi albumul de debut, „In the Nightside Eclipse” (1994). Acesta îi propulsează în lumina reflectoarelor, aducându-le aprecierea criticilor, fanilor, dar şi recunoaştere internaţională.

Componenţa formaţiei, se stabilizează cu lansarea EP-ului „Reverence” (1996) şi a legendarului album „Anthems To The Welkin At Dusk” (1997). Cel din urmă a fost votat „albumului anului” în aproape toate topurile de pe glob, iar revistele Terorrizer (UK) şi Metal Maniacs (USA) îl desemnează cel mai bun disc al anului.

După o serie de materiale de succes (amintim aici „IX Equilibrium”) şi de turnee internaţionale, Emperor publică în 2001 „Prometheus – the Discipline of Fire & Demise”. Albumul dovedeşte din nou talentul şi creativitatea uneia din cele mai valoroase trupe de black metal al tuturor timpurilor, dar marchează şi începutul unui hiatus ce avea să se întindă până în 2005.

În acel an, trupa a luat pe nepregătite fanii şi comunitatea metal cu un concert surpriză în Oslo (2005). Tot atunci, este anunţată şi revenirea lor pe scenă, cu un număr de evenimente atent selectate din Europa şi din SUA.

În 2014 o serie de show-uri în Europa şi Asia aniversează cei 20 de ani de la lansarea „In The Nightside Eclipse”. Emperor sunt astfel headlineri la unele dintre cele mai mari festivaluri metal din lume - Wacken Open Air (Germania), Hellfest (Franţa), Graspop Metal Meeting (Belgia), Tons Of Rock (Norvegia), Loudpark (Japonia), Heavy MTL (Canada) sau Summer Breeze Open Air (Germania).

Un fenomen care continuă să captiveze fanii din întreaga lume, Emperor promite un show grandios,  chiar în inima Transilvaniei, la cea de-a 16-a ediţie a festivalului ARTmania.

SAMAEL (CH), proiect muzical născut în 1988, într-un buncăr atomic din alpii elveţieni (într-adevăr, aţi citit bine :)), continuă de peste trei decenii să inspire pasionaţii de muzică, având la activ peste 1.000 de concerte în întreaga lume.

Început de Xy şi Vorph ca un duet black metal, proiectul atrage atenţia Century Media, label aflat în plină dezvoltare la acel moment. Este lansat asfel “Blood Ritual”, cel de-al doilea albm de studio semnat de SAMAEL. Urmează apoi „Ceremony Of Opposites” (1994), „Rebellion” (1995) şi „Passage” (1996), fiecare material nou fiind acompaniat de turnee şi de participarea la cele mai cunoscute festivaluri ale momentului, ca Dynamo, Wacken Open Air sau With Full Force.

Creativitatea a continuat să îi ghideze pe membrii trupei, aducând la lumină o serie de materiale ca „Eternal”, înregistrat în faimosul studio elveţian Mountain Studios (acum muzeu dedicat trupei Queen), „Reign Of Light” (2004), „Solar Soul” (2007), culminând cu „Lux Mundi” (2011). Acesta din urmă încununează cei peste 20 de ani de existenţă a formaţiei şi reuneşte toate abordările, stilurile şi personalităţile care se îmbină pentru a forma ceea ce cunoaştem noi sub numele de SAMAEL. 

De la înfiinţare, SAMAEL se află într-o continuă explorare sonică, integrând frecvent sonorităţi neobişnuite  muzicii metal, sau chiar abordând genuri muzicale noi. Începuturile black metal clasice au fost îmbogăţite de-a lungul timpului, “sound”-ul trupei devenind un mix inedit de metal şi industrial, asezonat cu influenţe de muzică electronică, şi simfonică.

 Ritmurile alerte, cadenţele marţiale şi blast beat-urile completează paleta sonoră SAMAEL, iar folosirea unui drum machine, atât în studio, cât şi live, oferă trupei un sunet specific.

Amestecul bogat şi mereu impresionant de stiluri, paleta variată instrumente şi abordările unice vor surprinde fanii veniţi la ARTmania Festival 2023 cu un show de o energie molipsitoare.

Pain of Salvation (SE) revin pe scena din Piaţa Mare, după şapte ani de absenţă, promiţând fanilor un show inedit, in care vor cânta live si cel mai recent material de studio, “Panther”. 

Albumul urmăreşte explorarea celor mai adânci şi neatinse unghere ale sinelui, fiind dedicat tuturor celor neînţeleşi: de la introverţi, la pasionaţi, de la cei timizi, la cei care nu se lasă învinşi, de la visători, la cei plini de furie. Albumul se adresează direct celor care nu găsesc încă un sens sau un loc în era în care trăim.

Suedezii, cap de lance a scenei progressive internaţionale de aproape trei decenii, sunt cunoscuţi pentru albumele-concept, “Panther” nefiind o excepţie de la regulă. Acesta vine la trei ani de la lansarea „In The Passing Light Of Day” şi a fost înregistrat, mixat şi produs de către Daniel Gildenlöw (liderul formaţiei) şi producătorul Daniel Bergstrand (In Flames, Meshuggah, Devin Townsend).

Dacă în trecut suedezii au abordat teme precum războiul şi efectele lui asupra familiei şi umanităţii, probleme de mediu, natura divinităţii sau formarea individului, „Panther” pune în centru demersul creativ al individului, umanitatea, universul interior şi conflictele dureroase născute din contradicţiile societăţii moderne.

Abonamentele pentru ARTmania Festival 2023 sunt în vânzare pe website-ul oficial (www.artmaniafestival.ro), la preţul de 350 lei/ buc. + taxe, disponibile în limita stocului.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

sus