Skip to main content

COMUNICAT. Avanpremieră: Experimentul Piteşti, proiectat la TNB în memoria lui Ion Caramitru

 
COMUNICAT. Avanpremieră: Experimentul Piteşti, proiectat la TNB în memoria lui Ion Caramitru

COMUNICAT. Filmul artistic independent despre Experimentul Piteşti, început în 2011 de regizoarea Victoria Baltag (34 de ani), va putea fi vizionat în avanpremieră în Sala Mare a TNB pe data de 9 martie 2022, in memoriam Ion Caramitru.

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

  • Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor şi interviuri, pe o durată de de 3 ani.
  • La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen.
  • Filmul încă mai are nevoie de sprijin financiar pentru a putea realiza şirul de evenimente conexe lansării şi onorarea costurilor rămase în urma producţiei, în special remunerarea actorilor şi echipei.

Filmul artistic independent despre Experimentul Piteşti, început în 2011 prin eforturile regizoarei Victoria Baltag, va rula în avanpremieră la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti pe data de 9 martie 2022, in memoriam Ion Caramitru.

Lung-metrajul prezintă unul dintre cele mai înfiorătoare experimente de mutilare emoţională si fizica prin tortură, realizat de regimul comunist – Experimentul Piteşti. Proiectul este rezultatul a 10 ani de muncă benevolă şi voluntară a peste 600 de oameni care acum trebuie remuneraţi.

Filmat la Iaşi, Suceava, Bucureşti, Piteşti, Aroneanu

Povestea filmului începe cu momente din viaţa socială a anilor 1942-1948 (zona Moldovei, Iaşi), aduce în prim-plan psihologia umană şi culminează cu punerea în imagini a “fenomenului reeducării” în România (1948-1954).

Reconstituirea evenimentelor s-a realizat în urmă unei documentări de arhivă amănunţite, care s-a desfăşurat pe parcursul a peste 3 ani.

Prima parte a filmărilor s-a desfăşurat la Iaşi. Colegiul Naţional „C. Negruzzi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Vila Sonet - Muzeul „Mihai Codreanu”, Râpa Galbenă, strada Sărărie, Primăria şi centrul oraşului, de la Palatul Culturii, până la Catedrala Mitropolitană, s-au aflat în obiectivul camerelor de filmat.

S-a filmat si Aroneanu, sat tradiţional românesc, unde sunt două case autentice din 1944.

Primul material filmat despre lungmetrajul despre Experimentul Piteşti a fost realizat la Fortul 13 Jilava, iar materialul a fost folosit la prima campanie de colectare de fonduri pentru acest proiect (mai 2015).

In memoriam Ion Caramitru

Impresionat de subiectul, dar şi de miza artistică a filmului, precum şi de cadrul independent de realizare, Ion Caramitru s-a alăturat echipei pro bono.

Data de 9 martie 2022 pentru avanpremieră nu este deloc întâmplătoare, ci marchează un omagiu adus actorului Ion Caramitru.

Context

Despre Experimentul Piteşti ştim că „A fost una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, aşa cum afirmă istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze.

Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime: reeducarea, tortură fizică şi mentală a studenţilor din România, iniţiată de comunişti. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuşi reeducării prin tortură.

A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minţii din Europa de Est.

„La 33 de ani de la căderea comunismului, numărul exact al victimelor Experimentului Piteşti  nu este nici până astăzi cunoscut. Cu un efort început acum 10 ani, ne-am propus să aducem în atenţia publicului o parte dintre evenimentele petrecute atunci. Este un film artistic, cu o componentă puternică de documentare.

Timp de 3 ani am discutat cu victime, cu familiile acestora, cu istorici, cu reprezentanţi ai Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Experimentul Piteşti nu a fost un simplu accident. A fost un efort programatic de distrugere, prin tortură fizică şi emoţională.

Experimentul Piteşti trebuie să fie în manuale, pe ecrane, în muzee, pentru a ne asigura că istoria nu se repetă. Le mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut până acum şi au ales să doneze pentru că Experimentul Piteşti-Filmul să ajungă pe ecrane.

De asemenea, le mulţumim şi celor care vor să ne ofere în continuare un ajutor în cunoaşterea istoriei şi ororilor comunismului”, declară Victoria Baltag (34 de ani), regizoarea filmului şi iniţiatoarea proiectului Experimentul Piteşti – Filmul.

Trailer-ul filmului poate fi vizionat aici: https://vimeo.com/612995194/8c768d3d1b

10 ani de lucru independent

Este un proiect 100% independent, care a dus lipsă de finanţare.

A fost realizat din donaţii, împrumuturi şi contracte amânate, majoritatea actorilor şi echipei au lucrat 10 ani de zile fără să fie plătiţi încă şi au făcut acest lucru pentru că au considerat că un astfel de proiect era mai mult decât necesar.

Apel pentru finanţare

Proiectul a fost finanţat exclusiv din fonduri private şi din crowdfunding. Astfel că, din lipsa de fonduri, întreaga echipă de filmare a lucrat benevol, inclusiv actorii, Ion Caramitru, Axel Moustache, Rareş Lucaci şi Sergiu Moraru, fiind doar o parte dintre cei ce alcătuiesc distribuţia filmului.

Încă este nevoie de sprijin financiar pentru a duce la bun sfârşit acest proiect atât de necesar. Nevoile de finanţare sunt urgente, cu atât mai mult cu cât proiectul îşi propune să fie lansat cu un şir de evenimente: după avanpremieră vor urma o expoziţie de fotografie, apoi una de pictură şi o lansare de carte cu poveştile nespuse din perioada anilor sub comunism în Romania.

Aşadar, de la logistica aferentă tuturor evenimentelor şi până la costuri de servicii foto – video sau de onorarii actori, facem un ultim apel la toţi cei interesaţi să susţină acest proiect extrem de îndrăzneţ şi necesar.

Suma ţintită este de aproximativ 50.000 euro.

Contact:

Filmul despre Experimentul Piteşti, prin Asociaţia Connections: [email protected]

Pagină facebook: https://www.facebook.com/ExperimentulPitestiFilmArtistic/


***
Asociaţia Connections România desfăşoară activităţi culturale, ştiinţifice, educaţionale, încă din 2012, promovând implicarea tinerilor cu potenţial în activităţi de educaţie nonformală, artă şi sport. Astfel, în ultimii 5 ani, a organizat peste 40 de evenimente implicând un număr de peste 1000 de tineri.

Între activităţile ong-ului enumerăm: concursuri şi expoziţii de inventică şi tehnologie; cursuri de management, business, negociere, antreprenoriat, mentorat, facilitiare şi formare traineri, cinematografie, fotografie şi artele spectacolului (www.connections.org.ro).

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus