Skip to main content

COMUNICAT. Structura de rezistenţă a casei: 4 tipuri de structuri

 
 COMUNICAT. Structura de rezistenţă a casei: 4 tipuri de structuri

COMUNICAT. Structura de rezistenţă este „scheletul” unei case, având rolul de a ţine construcţia în picioare în caz de cutremur sau alte fenomene meteo extreme, dar şi de a o face să reziste cât mai mult timp. 

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

România se numără printre ţările cu un risc seismic ridicat, iar în unele zone deja au apărut şi tornade, ambele fenomene fiind imposibil de controlat. În aceste condiţii, necesitatea de a avea o locuinţă cu o structură de rezistenţă puternică este evidentă, iar constructorii sunt conştienţi de acest lucru.

Structura de rezistenţă trebuie adaptată şi personalizată pentru fiecare caz în parte, în funcţie de mai multe criterii, de condiţiile terenului, zonele seismice, forma sau mărimea casei, etc.

Din fericire, există mai multe soluţii pentru a construi o locuinţă cu o structură de rezistenţă solidă, iar în cele ce urmează ţi le prezentăm pe cele mai eficiente dintre ele.

Structura de rezistenţă portantă

Este un tip de structură de rezistenţă care prezintă o serie de avantaje. În primul rând, o casă cu o astfel de structură bine realizată poate oferi o bună protecţie  la cutremure.

Un alt avantaj este dat de faptul că o astfel de structură nu presupune costuri foarte ridicate, preţurile materialelor dar şi al execuţiei fiind unul mediu.

În cazul caselor cu structură de rezistenţă portantă încărcătura utilă şi cea seismică este preluată de pereţi portanţi, întăriţi cu armătură şi centuri de beton armat.

Totuşi, în cazul locuinţelor cu camere spaţioase, bucătărie mare de tip open space sau un living generos, acest tip de structură de rezistenţă nu se pretează, nefiind compatibil cu astfel de construcţii.

Structura de rezistenţă în cadre

Elementele principale în cazul acestor structuri sunt stâlpii şi grinzile dispuse transversal şi longitudinal. Stâlpii şi grinzile sunt „cadrele”, având un nivel de rezistenţă foarte ridicat datorită betonului armat din care sunt realizate.

Spre deosebire de structurile portante, pereţii nu mai au decât rolul de compartimentare şi delimitare a spaţiului locuinţei, întreaga sarcină utilă şi seismică fiind preluată de cadre.

O astfel de structură este recomandată mai ales în cazul clădirilor înalte, întrucât are un grad mare de elasticitate, ceea ce face ca imobilul să reziste chiar şi în cazul unor cutremure mai mari, de până la 9 grade.

Structura metalică

Despre avantajele şi dezavantajele caselor cu structură metalică se vorbeşte mult în domeniul construcţiilor, în contextul în care acest tip de structură este tot mai des folosit. Până nu de mult, se considera că o structură metalică este potrivită doar pentru clădirile înalte şi pentru construcţiile industriale de genul halelor sau depozitelor.

În ultima vreme sunt proprietari care îşi construiesc case cu structură metalică, datorită costurilor mai scăzute şi a gradului de rezistenţă sporit. Totodată, o astfel de structură este mai uşoară, iar perioada de execuţie este mai redusă.

În schimb, în cazul unui seism puternic, o astfel de structură poate ţine casa în picioare însă cu riscul de a suferi deformări majore, ce vor necesita reparaţii costisitoare.

De asemenea, o casă pe structură metalică necesită o foarte bună izolare fonică şi termică, întrucât pereţii sunt mai subţiri decât cei ai caselor din zidărie.

Structura din lemn

Lemnul a fost printre primele materiale folosite pentru realizarea structurilor de rezistenţă, rămânând până în prezent la fel de eficient. O astfel de structură de rezistenţă este cea mai potrivită dacă vrei să locuieşti într-o casă amenajată în stil rustic sau dacă îţi construieşti o căsuţă la ţară.

Casa nu trebuie să fie prea mare, iar camerele nu foarte spaţioase, însă trebuie să ţii cont de faptul că lemnul necesită o întreţinere specială şi se uzează mai repede decât betonul sau metalul.

În plus, poate fi deteriorat de rozătoare, mucegai, insecte şi umiditate, iar în caz de seism puternic cedează mai uşor.

Acestea sunt principalele tipuri de structuri de rezistenţă folosite la construcţia caselor, iar alegerea variantei potrivite se face doar după o consultare cu proiectantul şi cu constructorul.        

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus