Skip to main content

COMUNICAT. Cum să alegi hrana de calitate pentru câinele tău

 
Foto: Piqsels
Foto: Piqsels

COMUNICAT. Până nu cu mult timp în urmă, hrana câinilor consta mai mult în resturile de la masă ale stăpânilor, ori în mâncarea dedicată patrupedelor pe care aceştia o pregăteau acasă după metode mai mult sau mai puţin intuitive. Între timp în domeniul nutriţiei animalelor s-au făcut paşi mari.

Publicitate

Acestea sunt datorate în special cercetărilor realizate de companiile specializate pentru hrana animalelor de companie, dar şi aportului nutriţioniştilor şi medicilor veterinari. În cele ce urmează îţi voi împărtăşi câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi o hrană de calitate pentru câini aşa cum tu îţi doreşti. 

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Citeşte cu atenţie eticheta

În mod cert este de dorit să cumperi mai degrabă o hrană pentru câini pe care o găseşti în comerţ decât să pregăteşti una acasă, deoarece va fi foarte dificil să îi oferi toate elementele nutritive de care are nevoie printr-o dietă de casă.

Eticheta unui produs de înaltă calitate va avea întotdeauna informaţii foarte detaliate despre conţinut. De regulă, va trebui să menţioneze în primul rând specificaţia „complet şi echilibrat”. Prin aceasta te vei asigura că are toţi nutrienţii esenţiali recomandaţi de care câinele tău are nevoie. Aceştia sunt în număr de peste 40 şi asigură sănătatea animalului de companie.

Un alt lucru pe care trebuie să îl conţină o hrană de calitate pentru câini sunt informaţii legate de etapa de viaţă pentru care este destinat produsul. Aceasta  înseamnă că proteinele, carbohidraţii, grăsimile şi substanţele nutritive au fost ajustate în funcţie de nevoile vârstei animalului, adică pentru un căţeluş, adult sau senior.

În final, eticheta va trebui să conţină informaţii despre toate ingredientele produsului în ceea ce priveşte nutriţia, dar şi altele legate de gust, vitamine şi minerale speciale, sau digestibilitate.

Primul element: proteina animală

Pentru o condiţie sănătoasă câinii au nevoie în alimentaţia lor de proteine uşor de digerat. În ciuda aşteptărilor, în cazul acestor patrupede, sistemul digestiv va procesa hrana şi proteina vegetală pe perioade semnificativ de lungi.

Proteina animală conţine în mod specific atât aminoacizi, unii esenţiali ce asigură sănătatea celulară, cât şi acizi nucleici cu rol în transmiterea genetică. Printre altele, aminoacizii ajută la construirea celulelor şi la repararea ţesuturilor, formează anticorpi şi transportă oxigenul în tot corpul.

Printre aceşti aminoacizi, opt sunt numiţi esenţiali, ceea ce înseamnă că organismul câinelui nu îi pot fabrica şi trebuie să îi obţină din alimentele pe care le consumă. De aceea, un produs de calitate va trebui să conţină ca prim element proteina animală.

Alte ingrediente

În planul secundar al ingredientelor, după proteina animală (carne de pui, vită, miel sau altele) lista ar trebui să conţină tot o componentă de proteină. Mai exact „făina” de proteină animală, care va avea rolul de a spori proteina animală totală din compoziţie. Tot la acest nivel pot intra organele de animal, precum ficatul sau plămânii. Întrucât câinii sunt animale omnivore, dieta lor trebuie să conţină şi componente precum cereale, legume sau fructe, este adevărat în cantităţi moderate.

Antioxidanţii, flavonoizii şi fitochimicalele din hrana vegetală contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii generale a câinelui. Iar carbohidraţii de asemenea prezenţi constituie o sursă excelentă de energie. Trebuie avut o grijă suplimentară asupra vegetalelor care conţin amidon, deoarece acesta pot creşte nivelul de insulină.

Hrana uscată

O hrană de calitate pentru câini poate fi determinată şi în funcţie de ceea ce îi place blănosului tău să consume, ori în funcţie de rasa lui.

Hrana uscată nu necesită refrigerare şi reprezintă cea mai simplă şi convenabilă metodă de alimentaţie a câinelui. De asemenea, este şi cea mai rezistentă în timp, conţinând aproximativ 90% substanţă uscată şi 10% apă, putându-se adăposti şi conserva pentru un timp mai îndelungat. Odată scoasă, rezistă pentru câteva ore fără a avea grija deteriorării sau a acumulării de bacterii.

Având un procent atât de ridicat de deshidratare rezultă că în acelaşi timp hrana uscată, formată din crochete sau pelete, are un conţinut foarte concentrat de substanţe nutritive comparativ cu hrana umedă. Se recomandă să se toarne puţină apă peste crochete pentru a le umezi şi introduce mai multă apă în timpul hrănirii.

Hrana umedă

Aceasta reprezintă o alternativă perfect viabilă la hrana uscată, se găseşte în conserve şi este deosebit de gustoasă. Ea poate stimula pofta de mâncare chiar şi a celor mai pretenţioşi căţei.

Mâncarea umedă conţine mai multă apă (în jur de 70-80%) care este esenţială pentru câini, mai ales pentru cei cu probleme renale. Odată deschise, ele rezistă mult mai puţin. Chiar dacă refrigerate pot sta deschise şi câteva zile, calitatea şi puterea nutritivă scade considerabil, prin urmare este recomandată consumarea lor într-un termen scurt.

Hrana umedă conţine multe dintre aceleaşi ingrediente ca cea uscată, dar nu în aceleaşi cantităţi sau concentraţii. Reprezintă totuşi o alternativă superioară şi calitativ mai bună, având în mod evident şi un preţ mai mare.

Alte aspecte de luat în considerare

În alegerea unei hrane de calitate trebuie evitat pe cât posibil conservanţii, coloranţii, aromele artificiale sau diverse „umpluturi” adăugate produsului, pentru că pot dăuna serios sănătăţii câinelui tău. De asemenea, cercetând cu atenţie eticheta, trebuie eliminate produsele cu componente incerte.

De exemplu dacă este menţionat doar „proteine animale” fără a se indica şi tipul (pui, vită). La fel, menţionarea generică a unei făini „de carne” sau „de pasăre”, fără a se specifica „făină de pui” de exemplu, reprezintă o sursă necredibilă şi implicit o calitate inferioară a hranei ce trebuie evitată pentru câinele tău.

 

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus