Skip to main content

COMUNICAT. Fertilitatea feminină. Care este vârsta optimă pentru a rămâne însărcinată şi cum se calculează perioada de ovulaţie din timp ciclului menstrual?

 
COMUNICAT. Fertilitatea feminină. Care este vârsta optimă pentru a rămâne însărcinată şi cum se calculează perioada de ovulaţie din timp ciclului menstrual?

COMUNICAT. Conform rezultatelor unui studiu privind modul în care infertilitatea influenţează relaţiile, aproximativ 8-12% din totalul cuplurilor din întreaga lume întâmpină probleme în conceperea unui copil.

Publicitate

Chiar dacă nivelul de infertilitate variază considerabil între ţări, OSM recunoaşte infertilitatea drept o problemă de sănătate publică la nivel mondial, cu implicaţii clare asupra stabilităţii din cadul unui cuplu şi chiar din cadrul întregii societăţi. 

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Ambii parteneri se pot confrunta cu probleme de fertilitate, insa în cazul femeilor, capacitatea de a concepe un copil scade odată cu înaintarea în vârstă.

Aşadar, în cele ce urmează vom analiza intervalele de timp propice pentru ca o femeie să rămână însărcinată, raportându-ne atât la vârsta ideală pentru concepere, cât şi la perioada de ovulaţie din timpul ciclului menstrual:

Fertilitatea feminină şi vârsta ideală pentru a concepe

Fiecare femeie se naşte cu o anumită rezervă ovariană, adică un anumit număr de ovocite (ovule) în ovare, dezvoltate în structuri pline cu lichid, denumite foliculi.

Numărul de ovocite diferă de la o persoană la altă, însă nu poate creşte. La naştere, numărul de foliculi ovarieni poate varia între 1.000.000 şi 2.000.000. La momentul intrării în pubertate, acest număr scade până la 400.000 - 500.000.

După primul ciclu menstrual, numărul de foliculi ovarieni începe să scadă cu 1.000 în fiecare lună, iar după vârsta de 35 de ani, rata de pierdere a foliculilor ovarieni creşte. 

De altfel, pubertatea reprezintă o perioadă de timp determinantă pentru dezvoltarea şi reglarea dimensiunilor rezervei ovariene, cu rol în dimensionarea perioadei de fertilitatea din viaţa unei femei. 

1.1. Fertilitatea la femei după vârsta de 35 de ani

Studiile arată că fecunditatea la femei începe să scadă odată cu intrarea în cel de-al patrulea deceniu de viaţa, în timp ce subfertilitatea la paciente devine mai pronunţată după vârsta de 35 de ani. 

Scăderea fertilităţii la femei este în principal cauzată de atrezia ovocitelor şi este compromisă înainte de apariţia neregulilor menstruale perimenopauzale.

În intervalul de timp cuprins între a doua jumătate a anilor 30 şi prima jumătate a anilor 40, şansele ca o femeie să rămână în mod natural însărcinată se înjumătăţesc, raportat la al doilea deceniu din viaţa acesteia

1.2. Fertilitatea la femei între 31 şi 35 de ani

La începtul celui de-al treilea deceniu de viaţă, şansele de a concepe un copil sunt în continuare mari, însă şansele de a rămâne însărcinată încep să scadă. Asta nu înseamnă că nu mai poţi avea copii, odată ce ai trecut de vârsta de 30 de ani. 

De fapt, conform unui studiu realizat de National Institute of Health, 1 din 5 femei are primul copil după vârsta de 35 de ani. Cu toate acestea, 1 din 3 cupluri din care fac parte femei cu aceasta vâstă întâmpină anumite probleme de infertilitate.

1.3. Fertilitatea la femei între 25 şi 30 de ani

În jumătatea secundă a celui de-al doilea deceniu de viaţă, şansele unei femei de a concepe în mod natural un copil sunt cât se poate de favorabile. De altfel, cuplurile sănătoase sub vârsta de 30 de ani pot concepe un copil cu o rată de încercare cuprinsă între 40-60%. 

Dacă încerci să concepi un copil de cel puţin 3 luni, însă nu reuşeşti, discută cu partenerul tău despre posibilitatea unui consult de către un medic specialist. Acesta vă poate oferi cele mai importante informaţii privind fertilitatea în cuplu. Iată şi mai multe informaţii esenţiale privind perioada fertilă la femei.

1.4. Fertilitatea la femei între 18 şi 24 de ani

Este cel mai bun interval de timp pentru a concepe un copil. Sarcina unei femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani reduce riscul pentru: defecte congenitale, probleme cromozomiale, anumite probleme de fertilitate ale fătului.

Fertilitatea feminină şi ovulaţia din timpul ciclului menstrual

Ovulaţia reprezintă momentul din timpul ciclului menstrual (de obicei, în ziua 14 din totalul celor 28 de zile ale unui ciclu menstrual, însă această zi poate varia) în care ovarul eliberează un ovul din foliculul ovarian.

Ovulul este eliberat doar atunci când ajunge la maturitate, deplasându-se prin trompa uterină, unde poate fi fertilizat. În cazul în care este fecundat de un spermatozoid, ovulul ajunge apoi în uter, unde se va implanta în peretele uterin. În cazul în care nu este fecundat, îşi va continua drumul spre uter şi va fi eliberat prin menstruaţie.

Pentru ca şansele de a rămâne însărcinată să crească, o femeie trebuie să ştie când are loc ovulaţia, astfel încât să îşi planifice contactul sexual în funcţie de acest proces fiziologic.

Care sunt semnele şi simptomele ovulaţiei?

Perioada de ovulaţie poate fi semnalată de:

  • Abundenţa crescută a mucusului cervical;
  • Sângerări usoare şi sub formă de pete;
  • Sensibilitate crescută la nivelul sânilor;
  • Dureri ovariene resimţite în zona abdomentului;
  • Creşterea libidoului;

Cât timp durează ovulaţia?

Un ciclu menstrual complet variată între 28 şi 32 de zile, prima zi a unui ciclu nou fiind considerată prima zi de menstruaţie.

Ovulaţia se produce cu aproximativ 12-16 zile înainte de la data următoarei menstruaţii, odată cu eliberarea hormonului de stimulare foliculară (FSH), ce rolul de a susţine maturizarea ovulului în ovar, până la eliberarea acestuia. 

Odată ce ovulul a ajuns la maturitate, organismul produce hormonul luteinizant (LH), ce determină eliberarea ovulului. De la momentul eliberarii hormonului LH, începe perioada de ovulaţie, ce poate dura între 28 şi 36 de ore. 

Cum se calculează perioada de ovulaţie?

Calendarele şi aplicaţii dezvoltate în prezent sunt utile în cazul în care femeile au ciclu regulat, cuprins între 28 şi 32 de zile.

În cazul unui ciclu neregulat, femeia trebuie să urmărească simptomele ce însoţesc perioada de ovulaţie, planificându-şi contactele sexuale cu partenerul în funcţie de acest interval de timp.

Iată şi un exemplu de calcul, în cazul unui ciclu menstrual cu durata de 28 de zile:

Ovulatia începe în ziua 14 a ciclului menstrual;

Prima perioadă nefertilă: primele 8 zile ale ciclului (începând cu zilele de menstruaţie, urmate de alte 4-5 zile);

Perioada fertilă: zilele 9-20 ale ciclului;

A doua perioadă nefertilă: începând cu ziua 21 a ciclului şi până la prima zi de menstruaţie a următorului ciclu.

Fertilitatea feminină: Apelează la sfatul medicului specialist

Pentru a înţelege mai bine conceptul de “fertilitate” şi premisele favorabile conceperii unui copil, în funcţie de vârstă, stilul de viaţă şi alţi factori determinanţi în acest proces, îţi recomandăm să iei legătura un specialist.

Expertiza acestuia te poate ajuta să înţelegi mult mai bine soluţiile pe care le ai la îndemână pentru conceperea pe cale naturală, dar şi variantele alternative prin care un cuplu poate avea un copil, în cazul în care diagnosticul pus de acesta indică o problemă de fertilitate.

 

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

 

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus