Skip to main content

COMUNICAT. Festivalul Săptămâna Haferland debutează sub înaltul patronaj al Alteţelor Sale Serenisime Prinţul şi Prinţesa Alexander von und zu Liechtenstein

 
COMUNICAT. Festivalul Săptămâna Haferland debutează sub înaltul patronaj al Alteţelor Sale Serenisime Prinţul şi Prinţesa Alexander von und zu Liechtenstein

COMUNICAT. În această săptămână, în perioada 3-6 august, va avea loc cea de-a XI-a ediţie a festivalului Săptămâna Haferland, cea mai amplă manifestare din România dedicată promovării culturii şi tradiţiilor comunităţii saşilor din Transilvania. 

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Evenimentul se va desfăşura în zece localităţi din regiunea cunoscută istoric drept Ţara Ovăzului (Haferland): Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri, tema ediţiei din acest an fiind „Sustenabilitate în peisajul cultural din Haferland”.

  • Cea de-a XI-a ediţie a Săptămânii Haferland, cel mai mare festival dedicat culturii şi tradiţiilor săseşti din Transilvania, se va desfăşura în perioada 3-6 august, sub înaltul patronaj al Alteţelor Sale Serenisime Prinţul şi Prinţesa Alexander von und zu Liechtenstein, membri ai casei princiare de Liechtenstein.
  • Este pentru prima oară când Alteţele Sale Serenisime patronează un eveniment cultural din România.
  • Evenimentul se va desfăşura în zece localităţi situate în perimetrul istoric numit Haferland sau Ţara Ovăzului, între Braşov şi Sighişoara: Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri.
  • Tema ediţiei din acest an este sustenabilitatea în peisajul cultural din Haferland (Ţara Ovăzului).
  • Printre evenimentele deosebite ce vor avea loc în cadrul acestei ediţii se numără resfinţirea Bisericii Evanghelice din Rupea, unul dintre cele mai vechi monumente de cult ale comunităţii săseşti din România.
  • De asemenea, vizitatorii se vor putea bucura de concerte de muzică săsească şi de orgă, tururi ghidate, ateliere de meşteşuguri tradiţionale pentru copii şi adulţi, baluri tradiţionale săseşti, vizite la fermele şi în curţile tradiţionale ale localnicilor, degustări de produse bio şi multe altele.

În premieră pentru istoria de mai bine de un deceniu a acestui eveniment, festivalul se va desfăşura sub înaltul patronaj al Alteţelor Sale Serenisime Prinţul şi Prinţesa Alexander von und zu Liechtenstein, membri ai casei princiare care conduce statul Liechtenstein de peste 300 de ani.

 Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt, organizatoarea festivalului:

„Suntem profund onoraţi de decizia Alteţelor Sale Serenisime de a patrona Săptămâna Haferland, eveniment ce a devenit un reper în ceea ce priveşte conservarea tradiţiilor şi culturii comunitare.

Înaltul patronaj al Prinţului şi al Prinţesei Alexander von und zu Liechtenstein înseamnă o confirmare a importanţei pe care a câştigat-o Săptămâna Haferland în ceea ce priveşte păstrarea specificului cultural al zonei şi revitalizarea vechilor comunităţi săseşti din interiorul arcului carpatic.

Alteţele Sale Serenisime sunt importanţi susţinători ai iniţiativelor de conservare culturală şi ai mediului, ceea ce subliniază importanţa pe care a căpătat-o, în Europa şi nu numai, protejarea unor astfel de zone culturale.

Însuşi Principatul Liechtenstein este un astfel de exemplu, cu dialectul său specific alemanic şi tradiţia sa constituţională unică în Europa.Sperăm ca această apropiere să fie ea însăşi începutul unei frumoase tradiţii de cooperare culturală.”

Familia Prinţului Alexander von und zu Liechtenstein, susţinători ai sustenabilităţii

Prinţul Alexander şi soţia sa aparţin uneia dintre cele mai vechi case princiare din Europa, cu rădăcini care coboară până în sec. al XII-lea. Alexander este fiul Prinţului Philipp de Liechtenstein, fratele actualului şef al statului, Prinţul Suveran Hans-Adam al II-lea, şi deci nepotul acestuia din urmă. Este căsătorit cu Prinţesa Astrid din 2003. Alături de fiica lor, Prinţesa Theodora, Prinţul Alexander şi soţia sa sunt implicaţi de mult timp în proiecte de regenerare culturală şi conservare a mediului, inclusiv în România, ţară pe care au mai vizitat-o în trecut.

Astfel, Prinţesa Theodora, alături de Fundaţia Green Teen Team, pe care a fondat-o, a susţinut proiectul de reintroducere a zimbrilor în sălbăticie de la Măgura Zimbrilor din Armeniş (zonă protejată de aproximativ 59.000 de hectare, aflată în judeţul Caraş-Severin). Cu această ocazie, în anul 2015 Prinţesa a vizitat România alături de tatăl ei. Pentru Prinţesa Theodora, interesul pentru sustenabilitate a devenit o opţiune de carieră, ea studiind în prezent arhitectura sustenabilă la Universitatea Cambridge.

În egală măsură, pentru Prinţul Alexander şi soţia sa, protejarea patrimoniului, reprezintă un domeniu de interes care datează de decenii. La proprietatea pe care o deţin în Italia, pe malul Lacului Garda, prinţul şi familia sa au restaurat locuinţa, un ansamblu de clădiri ce datează din anul 1050. De asemenea, familia a replantat arboret nativ printre arborii seculari, a revitalizat livada şi a reluat producţia artizanală de ulei de măsline de pe un mic lot de măslini aflat în perimetrul proprietăţii.

Ce puteţi vedea şi face timp de patru zile la Săptămâna Haferland

La ediţia din acest an a festivalului, pe lângă evenimentele deja consacrate – baluri tradiţionale săseşti, concerte de orgă şi de muzică săsească, prelegeri, spectacole de dans popular, proiecţii de film, expoziţii foto şi de costume tradiţionale, paradă de costume populare etc. – vizitatorii vor putea asista la resfinţirea Bisericii Evanghelice din Rupea, ansamblu arhitectonic recent restaurat ce include un zid de incintă fortificat, caracteristic pentru bisericile săseşti din Transilvania. Biserica din Rupea, întemeiată la începutul secolului al XIV-lea, a fost unul dintre centrele majore ale vieţii spirituale ale comunităţii săseşti din Transilvania.

Puţini din cei care au admirat orga şi minunatele covoare expuse în Biserica Neagră din Braşov ştiu că acestea provin, de fapt, de la biserica din Rupea. De altfel întregul ansamblu al cetăţii Rupea, construit între secolele XIV şi XVII a fost restaurat sau, unde nu a mai fost posibil, reconstruit, începând cu zidurile, curtea interioară şi turnurile (Turnul Porţii, Turnul Slăninii, Turnul Slujitorilor, Turnul Cercetaşilor, Turnul Pulberăriei etc.).

Un alt punct de atracţie pentru vizitatori vor fi tururile (unele ghidate), cum este deja celebra plimbare către Stejarul lui Crulici, un arbore multisecular. Cei care vizitează zona pot vedea pe viu stejari de 400 sau chiar 600 de ani, încărcaţi de legende şi istorii locale, aproape la fiecare pas – până la extremitatea de nord a Haferlandului, lângă Sighişoara, unde se află platoul Breite şi zecile sale de stejari cu vârsta de sute de ani.

Participanţii vor avea de asemenea ocazia de a face vizite la fermele şi în curţile tradiţionale ale localnicilor şi de a degusta produse bio, iar copiii şi adulţii deopotrivă îşi vor putea încerca iscusinţa în atelierele live de pictură pe lemn, pâslit, împletit coroniţe, cioplire în lemn, ţesut şi brodat etc.

Întreaga zonă a Ţării Ovăzului oferă numeroase oportunităţi pentru vizitatori, de la bisericile fortificate construite începând cu secolul al XII-lea (satele Saschiz şi Viscri fiind incluse în patrimoniul mondial UNESCO) la pitoreştile locuinţe tradiţionale sau locuri devenite deja celebre, precum proprietatea deţinută de regele Charles al III-lea la Viscri, care este deschisă publicului pentru vizitare.

Programul ediţiei 2023 a festivalului Săptămâna Haferland poate fi consultat pe site-ul evenimentului, www.haferland.ro, precum şi pe paginile https://www.facebook.com/haferland şi https://www.instagram.com/saptamana_haferland/.

Despre Săptămâna Haferland

Festivalul Săptămâna Haferland a fost iniţiat în 2013 de către Fundaţia M&V Schmidt, alături de Fundaţia Tabaluga // Peter Maffay Stiftung, organizaţie fondată de muzicianul german de origine română, Peter Maffay. Obiectivul general al manifestării este promovarea culturii şi a tradiţiilor saşilor din Transilvania, precum şi dezvoltarea turismului din regiunea Ţării Ovăzului.

Această ediţie este finanţată de Consiliul Judeţean Braşov, co-finanţată de Ministerul Culturii şi organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, Remarul 16 Februarie, CON-A, Fundaţia Bosch România, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, CEC Bank, Rompetrol, Ravago, Sefar, Caparol, Autonet, MHS Truck & Bus şi Automobile Bavaria, parteneri media KISS Fm şi Calea Europeană.

Co-organizatorii festivalului, Fundaţia M&V Schmidt şi Fundaţia Tabaluga // Peter Maffay Stiftung, sunt sprijiniţi de partenerii locali: Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Fundaţia ADEPT Transilvania, Asociaţia Nowero, Primăria Rupea, Asociaţia Descoperă Archita, Asociaţia Vecinătatea Femeilor din Saschiz şi Primăria Buneşti, jud. Braşov.

Ca în fiecare an, festivalul Săptămâna Haferland se bucură şi de susţinerea unor importanţi parteneri germani, precum Centrul Cultural al Saşilor Transilvăneni din Bavaria, Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania, Asociaţia Saşilor Transilvăneni din Germania, Biserica Evanghelică C.A. din România, prin Consistoriul districtual al Bisericii Evanghelice C.A. Braşov.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus