Skip to main content

COMUNICAT. Nuntă în Cluj: tradiţii şi obiceiuri pe care nu le ştiai

 
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

COMUNICAT. La nunţile din Ardeal încă se respectă obiceiurile şi tradiţiile vechi, transmise din generaţie în generaţie. Dansurile, muzica populară, sticlele de vin şi bucatele tradiţionale nu lipsesc de la nicio nuntă, însă, pe lângă aceste elemente, iată alte câteva obiceiuri de la nunţile din Cluj, pe care sigur nu le ştiai!

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Invitaţiile de nuntă

În zonele rurale, de pe lângă Cluj, viitori miri încă merg să îi invite personal pe cei dragi la nunta lor. Aceştia sunt însoţiţi de vornic şi de cei apropiaţi, iar băieţii şi fetele vin îmbrăcaţi în costume populare şi aduc o ploscă umplută cu vin sau ţuică.

Acest obicei este unul extrem de vechi, dar sătenii spun că tradiţia încă se respectă pe alocuri, iar invitaţii confirmă participarea la nuntă, bând o gură de vin, din plosca oferită de tineri.

În schimb, la oraş, viitorii miri le trimit invitaţii personalizate celor dragi, în care anunţă data nunţii, numele naşilor, locul şi ora la care va avea loc cununia religioasă. De asemenea, pe invitaţie este menţionat şi numele restaurantului, dar şi ora la care va începe petrecerea. De obicei, invitaţiile se trimit imediat după logodnă, astfel încât invitaţii aleşi de miri să aibă timp să ofere un răspuns şi să se pregătească.

În general, în zona Clujului, sunt mai populare invitaţiile cu motive florale, iar textul trebuie să fie ales cu grijă, astfel încât să rămână în sufletul tuturor.

Împodobirea steagului

Înainte de nuntă, tinerii se strâng împreună, cu o săptămână înainte de eveniment, pentru a se ocupa de împodobirea steagului. Aceştia aduc panglici, funde, ciucuri, spice de grâu, crenguţe de brad şi multe alte decoraţiuni colorate pentru a orna steagul de nuntă. Iar după împodobire, cavalerii şi domnişoarele de onoare, alături de miri şi de stegar dansează în jurul steagului împodobit.

Pregătirea mirelui

În ziua marelui eveniment, alaiul de nuntă şi lăutarii merg la mire acasă, pentru a-l pregăti de nuntă. Acolo are loc bărbieritul mirelui. După terminare, mirele pleacă împreună cu alaiul la casa naşilor. Acolo, acesta îi oferă un buchet de flori naşei, şi îi aranjează papionul naşului.

Pregătirea miresei

După ce naşii au fost vizitaţi de mire, aceştia pleacă împreună cu alaiul către casa miresei. Naşa îi aduce miresei voalul, iar alături de domnişoarele de onoare o ajută pe aceasta să se pregătească de nuntă. Apoi, mireasa se întâlneşte cu mirele, care îi oferă buchetul, iar împreună se pregătesc să meargă la biserică.

Ospăţul nunţii

La nunţile din Ardeal, mirii stau mereu în capul mesei şi sunt serviţi cu lapte sau smântână, fiind nevoiţi să mănânce din aceeaşi farfurie, pentru ca urmaşii lor să fie cât mai frumoşi şi sănătoşi.

Tot la nuntă are loc şi tradiţionalul dans al găinii. Soacra este cea care aduce o găină bine rumenită şi împodobită, iar naşul are datoria de a o cumpăra în mod simbolic. Apoi, persoana care a gătit găina vine să o ia înapoi, în paşi de dans, pe ritmurile pieselor populare de la nuntă.

Mărturiile

La toate nunţile există obiceiul de a oferi mărturii nuntaşilor, aşa că pe mesele festiv aranjate, sunt aşezate şi câteva cadouri pentru invitaţi. De obicei, mirii oferă cutii cu bomboane, lumânări parfumate, borcănele cu miere sau sticluţe cu vin sau ţuică pentru invitaţi. Toate aceste tipuri de mărturii se găsesc şi pe Indigo Cards, de unde poţi alege dintr-o gamă variată de modele şi idei.

De exemplu, la Indigo Cards – Sticlele de nuntă pentru Cluj au tot felul de forme interesante – de la mini damigeană, până la sticle în formă de pistol sau de vioară.

Strigatul darului

Un alt obicei care nu lipseşte de la nicio nuntă din Ardeal este strigatul darului. După terminarea ospăţului, naşii sunt primii care oferă daruri şi bani mirilor, iar apoi urmează părinţii şi ceilalţi invitaţi. De regulă, darul se pune într-un plic, alături de o urare pentru tinerii căsătoriţi.

Aşadar, în nunţile din Ardeal încă se păstrează o mulţime de obiceiuri vechi, mai ales în zonele rurale, unde bătrânii au avut grijă să transmită mai departe datinile. Gătitul miresei, dansul găinii şi strigatul darului sunt doar câteva dintre tradiţiile pe care le vei întâlni la orice nuntă din Cluj.

 

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus