Skip to main content

COMUNICAT. Protecţie împotriva COVID-19: cum alegi masca potrivită

 
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

COMUNICAT. Odată cu declanşarea pandemiei de Covid-19, masca de protecţie a devenit dintr-un accesoriu căruia majoritatea dintre noi nu îi acordam nicio importanţă, un element esenţial în prevenirea răspândirii infecţiilor cauzate de noul coronavirus.

Publicitate

Pe măsură ce situaţia epidemiologică s-a înrăutăţit, purtarea măştii de protecţie a devenit obligatorie chiar şi pe stradă, iar în prezent, această obligaţie se menţine în cazul spaţiilor publice închise dar şi al zonelor aglomerate precum pieţe, gări, staţii de autobuz.

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Inevitabil, pe piaţă au apărut mai multe tipuri de măşti de protecţie, ceea ce a creat oarecare confuzie în rândul populaţiei. Din acest motiv, vom prezenta în cele ce urmează câteva sfaturi de la specialişti, cu privire la alegerea măştii potrivite.

Rolul măştii de protecţie

Mulţi încă se întreabă „de ce trebuie să purtăm mască?”, iar răspunsul este simplu de intuit, cunoscând rolul acestui accesoriu. O mască eficientă împiedică eliminarea în aer a virusurilor şi a altor germeni, protejând astfel persoanele din jur de a fi contaminate de o persoană infectată. Totodată, masca se constituie şi ca o barieră în calea acestor agenţi patogeni din atmosferă, protejând persoana care o poartă. În cazul circulaţiei intense a unui virus precum SARS-Cov-2, purtarea măştii este astfel necesară atât pentru a ne proteja pe noi, cât şi pentru a-i proteja pe ceilalţi, în special pe cei mai vulnerabili.

Aşadar, o mască de protecţie eficientă trebuie să acţioneze ca o barieră din ambele sensuri, împiedicând virusurile ce pot fi eliminate în atmosferă, cât şi pe cele care pot fi contractate din mediul înconjurător.

Ce fel de mască trebuie să porţi

Cum spuneam, pe piaţă există mai multe tipuri de măşti, fiecare asigurând un grad mai mic sau mai mare de protecţie. Mulţi ar fi tentaţi să opteze pentru tipul de mască care oferă cel mai ridicat grad de protecţie, însă alegerea se face în funcţie de nivelul de expunere la agenţii patogeni. Astfel, o persoană care nu intră în contact cu persoane bolnave şi nu petrece mult timp în spaţii publice închise sau aglomerate poate folosi o mască facială simplă sau o mască de protecţie chirurgicală.

În acelaşi timp, purtarea de măşti FFP2 oferă un grad mai ridicat de protecţie, fiind recomandată persoanelor care lucrează cu publicul, personalului medical şi celorlalte categorii mai expuse riscului de infectare. Măştile FFP2 protejează împotriva inhalării stropilor şi particulelor suspendate din aer, fiind eficiente în prevenirea contaminării cu noul coronavirus.

Acest grad mai ridicat de protecţie vine însă „la pachet” cu unele dezavantaje reprezentate de disconfortul dat de căldură şi de respiraţia îngreunată. În acelaşi timp, măştile FFP3 asigură un grad de protecţie de 99%, faţă de 94%, în cazul măştilor FFP2, aşa că sunt recomandate în zonele cu risc maxim de contaminare.

Cum să porţi corect masca de protecţie

Pentru ca o mască să fie eficientă, trebuie să fie purtată în mod corespunzător, iar recomandările specialiştilor în acest sens sunt simple şi uşor de reţinut. Aşadar, masca de protecţie trebuie să acopere nasul şi bărbia, iar purtarea ei sub nas sau în doar în bărbie îi va anula efectul protector, făcând-o inutilă. Masca se ataşează de urechi cu ajutorul elasticelor speciale, având grijă ca marginea prevăzută cu o inserţie metalică să fie în partea superioară.

După ce a fost fixată pe faţă acoperind nasul şi bărbia, masca se „etanşează” la nivelul nasului, presând inserţia metalică, astfel încât să nu existe spaţiu liber între mască şi faţă. În tot acest timp masca se va atinge doar în părţile laterale, iar pe timpul utilizării, este recomandat să nu fie atinsă deloc. De asemenea, la momentul dezechipării, masca se îndepărtează dinspre ureche spre exterior, apucând elasticul de susţinere.

Purtarea măştii de protecţie în acest context epidemiologic nu trebuie privită ca un act impus, ci ca un gest de responsabilitate, atât faţă de propria persoană, cât mai ales faţă de cei din jur, care pot fi mai vulnerabili decât noi în cazul îmbolnăvirii.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus