Skip to main content

COMUNICAT. “Respect”, un omagiu adus Reginei Muzicii Soul

 
COMUNICAT. “Respect”, un omagiu adus Reginei Muzicii Soul

COMUNICAT. Aretha Franklin este considerată cea mai puternică şi semnificativă voce a tuturor timpurilor. Supranumită Regina Muzicii Soul, Aretha Franklin a lăsat moştenire o serie de piese care au devenit parte a culturii şi patrimoniului americane, fiind considerate simbolul rezistenţei în timpul Mişcării pentru drepturile civile în SUA, dar şi al mişcărilor de emancipare a oamenilor de culoare şi a femeilor.

Publicitate

Aretha Franklin a reuşit să creeze o adevărată foaie de parcurs prin experienţa ei de viaţă, fiind un mic geniu al muzicii, cu o copilărie privilegiată într-o casă din Detroit, în mijlocul unor oameni care au înţeles importanţa protestului, a dreptăţii rasiale şi a organizării comunitare având în centru biserica.

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Artista este celebră mai ales pentru vocea ei unică, însă puţini sunt aceia care ştiu că găsirea acestei voci nu a fost simplă. Provocarea pentru ea a fost să navigheze prin durerea copleşitoare şi să o transforme în inspiraţie artistică din care să creeze capodopere care să contribuie la salvarea de vieţi, culturi şi să producă schimbări în America.

Muzica soul este născută în cadrul procesului de emancipare a populaţiei de culoare, de la primele încercări de abolire a sclaviei până la Marea Migraţie şi la dezvoltarea clasei de mijloc.

În centrul muzicii soul stă expresia întâlnirii dintre bucurie şi durere, cel mai adesea influenţată de dragoste, tristeţe şi eliberare, în încercarea de a găsi salvarea într-o lume care subjugă, oprimă sau marginalizează.

Alături stă şi un sentiment puternic de optimism şi încurajare, nu numai pentru a supravieţui, ci şi pentru a prospera, a depăşi şi a învinge opresiunea, şi mai ales pentru a căuta bucuria vieţii. Astfel că vocea, muzica, viaţa şi, mai ales, moştenirea Arethei Franklin sintetizează lupta negrilor pentru eliberare şi salvare, dar are şi conotaţii dincolo de populaţia de culoare, reprezentând lupta oricui trece printr-o criză.

Astăzi povestea Arethei Franklin rezonează şi cu mişcarea Black Lives Matter, care pare să fie vârful de aisberg pentru o nouă revoluţie culturală, ce presupune mult mai mult vizibilitate pentru vocile diferitelor grupuri rasiale. Oamenii s-au săturat de supremaţia albilor, de patriarhie şi de hipermasculinitate şi îşi caută eliberarea prin autenticitate şi caută să fie văzuţi, auziţi şi respectaţi.

Regizorul filmului “Respect”, Liesl Tommy a luat în considerare toate detaliile contextuale pe măsură ce lucra la concept.

O artistă mai mare ca viaţa

“Şi eu sunt artistă. Aşa că mă interesează cum au ajuns oamenii celebri, cum a fost pentru ei călătoria către faimă. Ştiam că Aretha a fost considerată un geniu al muzicii încă din copilărie. Însă avea albume scoase la Columbia Records care nu erau hit-uri. Ceea ce mi s-a părut cel mai uimitor a fost începutul în biserică şi sfârşitul tot în biserică şi călătoria dintre cele două momente. Aşa am ştiut care trebuie să fie începutul filmului.

Mă tot gândeam că nu vreau decât să spun povestea femeii care are cea mai bună voce din lume şi care încă nu ştie care e vocea ei. Am simţit că aceasta e povestea pe care vreau să o transmit în film, iar ideea aceasta a devenit un fel de coloană vertebrală a producţiei”, afirmă regizorul.

Aleasă personal de Aretha Franklin pentru a o juca într-un viitor film, Jennifer Hudson pare că se pregăteşte pentru acest rol din aprilie 2004, când a fost eliminată de la American Idol. “Aretha Franklin avea un concert în Maryville, Indiana, şi am vrut să cântec în deschidere. Toată lumea ştia că artista nu permitea altora să cânte în deschiderea concertelor ei şi că alegea un comediant pentru momentele de deschidere.

Uimitor, a fost de acord ca eu să cânt în deschidere, iar acel moment pentru mine a fost un vis devenit realitate, urmat de multe momente pe care le-am trăit alături de ea. Uitându-mă în urmă îmi dau seama că a fost un ghid important al carierei mele, dându-i structură”, spune Jennifer Hudson.

Producătorii Scott Bernstein şi Harvey Mason Jr. s-au gândit să facă un film biografic despre Aretha Franklin după ce au terminat proiectul filmului “Straight Outta Compton”, în 2015. Mason i-a spus lui Bernstein: “Sunt familiarizat cu povestea, iubesc povestea asta, dar am nevoie să mă duc acasă şi să mă gândesc focusul filmului. Nu poate fi doar un film biografic, trebuie să fie despre ceva mai mare ca viaţa”.

“Cum am ajuns acasă am început să caut prin albume şi să urmăresc discografia Arethei Franklin, de la jazz, la blues, de la începutul anilor ’60, până la ultimele piese. M-am gândit la poveste, începe în copilăria ei, aflăm cine este tatăl ei, cum e afectată de moartea mamei ei, cum ajunge star de gospel la o vârstă atât de fragedă şi cum evoluează în a fi diferită şi mai bună decât toţi ceilalţi”, îşi aminteşte Bernstein.

Cei doi i-au dat un telefon Arethei Franklin: “Am stat trei ore la telefon vorbind despre cum ar putea fi filmul, care ar fi povestea. Acea conversaţie a fost doar începutul unei călătorii de-a lungul a patru ani de zile. Odată la câteva luni ne auzeam şi discutam pe marginea poveştii, mai ales că era vorba de moştenirea ei şi ne doream mult ca tocmai ea să stabilească scala poveştii”, spune Bernstein.

“Inspiraţia noastră a fost Aretha însăşi. Vocea ei, persoana ei, povestea ei. Toate la o scală mai mult decât grandioasă, mai amplă ca viaţa însăşi. Am lucrat cu ea în ultimii 13 ani ai carierei şi era o prezenţă uimitoare. Vocea ei era însoţită de atât de multă istorie şi mai ales istorie personală.

Şi cu cât o cunoşteam mai bine, cu atât eram mai sigur că oamenii trebuie să afle povestea ei. Mulţi oameni nu ştiu detalii despre ea, îi cunosc doar vocea incredibilă, miraculoasă. Dar odată ce descoperi povestea ei îţi dai seama cât de valoroasă şi inspiraţională este, mai ales într-o perioada ca cea contemporană”, spune Mason.

“Impactul Arethei în muzică şi cultură a fost ubicuu. A creat atât de multă muzică, atât de relevantă şi vizionară, dar şi reflectând realităţile Americii contemporane. Aşa că am colaborat intens cu ea pentru a găsi paradigma potrivită pentru film. Când faci un film biografic există riscul să îţi pierzi focusul, plus că e dificil să te axezi doar pe o anumită perioadă din viaţă”, mai spune Mason.

Totuşi, celor doi li s-a părut că nu există un început mai bun pentru film decât cu debutul Arethei la biserică, în copilărie. La fel, finalul ne poartă tot în biserică.

“Ştiam că vom încheia povestea la înregistrarea live pentru albumul Amazing Grace. Iar ideea centrală a filmului va fi relaţia fiicei cu tatăl ei. În jurul ei am ţesut povestea debutului şi succesului ei, alături de uimitoarea călătorie până la titlul de Regină a Soul-ului”, spune producătorul Jonathan Glickman.

Nepoata Arethei Franklin, Sabrina Garrett Owens, a fost foarte apropiată de mătuşa ei şi extrem de mândră de Jennifer Hudon în rol. “Există multe asemănări între ele două. Amândouă au crescut în biserică. Amândouă au avut timbrul acela de gospel şi o amplitudine mare în voce. Plus alte asemănări”.

“Aretha a avut o viaţă remarcabilă şi a cântat aproape 50 de ani. Ştim cu toţii că e imposibil să îi spui povesea în două ore. Aşa că e important să te concentrezi pe un anumit aspect şi să legi celelalte momente de el. Iar această perioadă a fost una dintre cele mai semnificative pentru ea, în anii ’60-’70. A fost şi una dintre cele mai dramatice etape, iar filmul acesta reuşeşte şi să redea asta şi să îi ţină pe oameni în priză”, mai spune Sabrina Garrett Owens.

SINOPSIS:

“Respect” spune povestea vieţii şi operei legendarei cântăreţe de muzică R&B Aretha Franklin, supranumită Regina Muzicii Soul. O voce de neuitat, cu un timbru special, Aretha Franklin a lăsat moştenire o discografie impresionantă, fiind considerată o parte vitală a culturii şi muzicii americane, un simbol al celor oprimaţi. În 1987, a devenit prima artistă femeie care a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame şi timp de aproape 40 de ani a deţinut recordul de piese intrate în topul Billboard Hot 100.

Regia filmului este semnată de Liesl Tommy, iar în rolurile principale îi găsim pe Jennifer Hudson (Aretha Franklin) şi Forest Whitaker (tatăl Arethei).

“Respect” este distribuit în România de Forum Film şi va avea premiera în data de 13.08.2021.

Filmul va avea o avanpremiera exclusiva in cadrul celei de-a 18-a editii a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, care va avea loc intre 9-15 august la Sfantu Gheorghe.

TRAILER:

 

 

 

Despre Forum Film România

Forum Film România s-a înfiinţat în anul 2010 şi a preluat distribuţia în cinematografe, la nivel local, a peliculelor realizate de studiourile Disney, Disney Pixar, Marvel şi LucasFilm si de curand si pe cele produse de 20th Century si Searchlight Pictures. În afară de România, companiile Forum Film coordonează distribuţia peliculelor Disney şi în Bulgaria, Ungaria, şi Israel. În Israel, colaborarea Disney cu Forum Film a fost începută în urmă cu aproape 50 de ani. În ultimii ani, pe lângă Marvel, compania distribuie şi titluri ale studiourilor MGM, FilmNation, Relativity şi alţi independenţi.

Distribuitorul de filme este parte a grupului Cinema City International, activ pe diverse segmente ale pieţei cinematografice, inclusiv operarea de cinematografe şi distribuţia de filme.

Pentru mai multe detalii despre cele mai noi producţii distribuite de Forum Film România, accesaţi:

https://www.cineforum.ro

https://www.facebook.com/CineForum.ro/

https://www.instagram.com/cineforumromania/

https://www.youtube.com/user/CineforumRomania

 

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus