Skip to main content

COMUNICAT. „The Last Duel / Ultimul duel”, o poveste tulburătoare şi adevarată despre trădare şi răzbunare în Franţa medievală

 
COMUNICAT. „The Last Duel / Ultimul duel”, o poveste tulburătoare şi adevarată despre trădare şi răzbunare în Franţa medievală

COMUNICAT. De la studiourile 20th Century şi vizionarul regizor Ridley Scott vine noua producţie „The Last Duel / Ultimul duel”, o poveste captivantă despre trădare şi răzbunare, a cărei acţiune are loc în Franţa secolului al XIV-lea.

Publicitate

Bazat pe evenimente reale, filmul redă epopeea istorică şi dezvăluie ipotezele care au stat la baza ultimului duel sancţionat de Franţa dintre Jean de Carrouges şi Jacques Le Gris, doi prieteni care in timp au devenit rivali.

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

„The Last Duel / Ultimul duel” îi are în distribuţie pe Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer, Ben Affleck. Filmul este regizat de Ridley Scott, scenariul fiind semnat de Nicole Holofcener, Ben Affleck şi Matt Damon după cartea lui Eric Jager.

O poveste veche de secole

Franţa anului 1386, o perioadă  marcată de violenţă în care se resimt din plin efectele Războiului De O Sută de Ani cu Anglia. Jean de Carrouges (Matt Damon) este un cavaler respectat din Normandia, născut nobil şi cunoscut pentru vitejia şi priceperea sa pe câmpul de luptă. Prietenul său, Jacques Le Gris (Adam Driver), fiul unui cavaler normand, este un curtean a cărui inteligenţă şi elocvenţă îl fac unul dintre cei mai admiraţi oameni de la curte.

Când contele Pierre d’Alençon (Ben Affleck), vărul regelui şi baron la Curtea din Argentan, îi ia partea lui Le Gris într-o dispută asupra unei proprietăţi, statutul lui Le Gris începe să crească, spre disperarea lui Carrouges. Relaţia dintre cei doi vechi amici continuă să se înrăutăţească atunci când Pierre d’Alençon îl promovează pe Le Gris peste Carrouges şi îl plasează pe Le Gris să se ocupe de afacerile sale. În plus, narcisismul şi comportamentul nesăbuit al lui Carrouges îl fac să fie expulzat de la curte.

Carrouges continuă să îşi facă de cap, în ciuda nedreptăţii, căsătorindu-se cu Marguerite (Jodie Comer), fiica frumoasă, inteligentă şi puternică a Sir Robert de Thibouville (Nathaniel Parker), care îi aduce o zestre destul de importantă.

Un an mai târziu, Carrouges îşi prezintă soţia lui Le Gris, acum mai fermecător şi mai arogant ca niciodată, iar cei doi bărbaţi sunt de acord să lase în urmă neînţelegerile dintre ei. Acum Carrouges continuă să lupte pentru ţara sa, întorcându-se acasă după o înfrângere deosebit de dureroasă pentru a descoperi că Marguerite a fost agresată violent de Le Gris, care, însă neagă acuzaţia.

Marguerite refuză să rămână tăcută, îşi acuză public atacatorul, un act de vitejie şi sfidare care îi pune viaţa în pericol. Carrouges duce problema în faţa Curţii de la Argentan, dar, după ce ascultă ambele părţi, Pierre d’Alençon este din nou de partea lui Le Gris.

Carrouges călătoreşte apoi la Palatul de Justiţie din Paris pentru a face apel la verdict, unde regele Carol al VI-lea (Alex Lawther) este de acord cu un proces prin luptă, un duel istovitor până la moarte, care pune soarta tuturor celor trei în mâinile lui Dumnezeu.

O dramă cinematografică şi provocatoare, gândită din trei perspective distincte, „The Last Duel / Ultimul duel” explorează puterea omniprezentă a bărbaţilor, fragilitatea dreptăţii şi puterea şi curajul unei femei dispuse să lupte în slujba adevărului.

TRAILER:

O istorie adevărată

Filmul „The Last Duel / Ultimul duel”  este inspirat din cartea Eric Jager, apărută în 2004, cu titlul „Ultimul duel: o adevărată poveste despre crimă, scandal şi proces în Franţa medievală”. Cartea redă o poveste adevărată bazată pe materiale istorice despre un duel legendar până la moarte, ultimul de acest fel înregistrat oficial.

În Franţa secolului al XIV-lea, o vreme în care eticheta, aspiraţiile sociale şi dreptatea erau bazate pe codurile cavaleriei, consecinţele pentru sfidarea instituţiilor vremii - Biserica, nobilimea de la curte, un rege adolescent - puteau fi dintre cele mai severe. Pentru o femeie care naviga aceste vremuri violente şi care nu avea o poziţie legală fără sprijinul soţului ei, miza era chiar mai mare.

Jager s-a documentat timp de 10 ani pentru a scrie cartea, iar cercetarea lui a însemnat traduceri şi examinare a înregistrărilor istorice vechi de secole - totul, de la cronici, înregistrări juridice şi acte de proprietate, la chitanţe militare, planuri arhitecturale şi hărţi istorice. „Am găsit câteva documente care conţin erori sau omisiuni.

De asemenea, am găsit documente care fie au fost complet trecute cu vederea sau au fost menţionate doar în locuri obscure şi care nu păreau să fie o parte din ceea ce ştiau istoricii despre caz”, spune Jager.

„Una dintre primele mari surprize pentru mine a fost că ceea ce istoricii spun de secole, şi anume că Marguerite s-a înşelat sau chiar că a minţit, nu mi s-a părut a fi adevărat”, mai spune el.

Autorul a făcut numeroase excursii în Normandia, unde a vizitat castelul în care locuia familia lui Jean de Carrouges, palatul regal şi Saint-Martin des Champs (vechea mănăstire modernizată pentru a găzdui duelul în sine). Jager a putut chiar să vadă şi înregistrarea originală, scrisă de mână, a mărturiei legale, care, datorită pergamentului robust folosit în secolul al XIV-lea, a fost foarte bine conservată şi este lizibilă.

„Acest duel este amintit ca o veche tragedie de familie”, spune Jager. „Este ca o parte a istoriei regiunii Normandia, o parte a vieţii de acolo. Au festivaluri în care pasionaţii de scrimă recreează duelul. Oamenii de acolo trăiesc aproape de istorie şi sunt fascinaţi de ea. ”

Cartea lui Jager a fost lăudată pentru descrierile sale incredibil de detaliate şi a atras atenţia lui Matt Damon, care i-a văzut imediat potenţialul cinematografic şi l-a şi văzut pe Ridley Scott preluând cârma unui viitor film. Scott este un cineast venerat care a realizat zeci de producţii apreciate de critici, filme care continuă să emoţioneze şi astăzi.

Cu Scott în echipă ca regizor, Damon a petrecut următoarele luni vorbind cu scenarişti, dar în cele din urmă, au decis să abordeze singuri povestea. „Ştiam că este o poveste incredibilă, întrebarea era cum să o spunem într-un mod care ar fi cu adevărat interesant pe marele ecran”, spune Matt Damon. „Şi atunci am venit cu ideea de perspective, unde avem două treimi dintr-un film cu aceşti doi bărbaţi doar pentru a descoperi că această femeie este de fapt eroul întregii poveşti. ”

SINOPSIS:

Filmul „The Last Duel / Ultimul duel”, bazat pe evenimente reale, analizează ipotezele cunoscute despre ultimul duel consimţit din Franţa între Jean de Carrouges şi Jacques Le Gris, doi prieteni care devin aprigi rivali.

Carrouges e un cavaler respectat, reputat pentru curajul şi priceperea pe câmpul de luptă. Le Gris este un nobil normand, faimos pentru inteligenţa şi elocvenţa sa. Soţia lui Carrouges, Marguerite, acuză că a fost agresată de Le Gris, acuzaţie pe acesta o neagă; ea insistă să facă publice detalii despre presupusa agresiune, ceea ce este văzut ca un act extrem de curaj şi, totodată, de sfidare, care îi pune viaţa în pericol. Aşa se ajunge la duel, o soluţie crudă care le pune tuturor viaţa în mâinile Domnului.

Matt Damon şi Ben Affleck sunt din nou scenarişti, după 25 de ani de la premiatul “Good Will Hunting”.

Regizat de Ridley Scott, cu Matt Damon, Jodie Comer, Ben Affleck şi Adam Driver în rolurile cheie, „The Last Duel / Ultimul duel” este distribuit în România de Forum Film şi are premiera în data de 15 octombrie 2021 în format 2D, subtitrat.

Despre Forum Film România

Forum Film România s-a înfiinţat în anul 2010 şi a preluat distribuţia în cinematografe, la nivel local, a peliculelor realizate de studiourile Disney, Disney Pixar, Marvel şi LucasFilm si de curand şi pe cele produse de 20th Century Studios şi Searchlight Pictures.

În afară de România, companiile Forum Film coordonează distribuţia peliculelor Disney şi în Bulgaria, Ungaria, şi Israel. În Israel, colaborarea Disney cu Forum Film a fost începută în urmă cu aproape 50 de ani. În ultimii ani, pe lângă Marvel, compania distribuie şi titluri ale studiourilor MGM, FilmNation, Relativity şi alţi independenţi.

Distribuitorul de filme este parte a grupului Cinema City International, activ pe diverse segmente ale pieţei cinematografice, inclusiv operarea de cinematografe şi distribuţia de filme.

 

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

 

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus