Skip to main content

COMUNICAT. Riscurile unei igiene alimentare defectuoase

 
COMUNICAT. Riscurile unei igiene alimentare defectuoase

COMUNICAT. Igiena alimentaţiei presupune prevenirea îmbolnăvirii şi menţinerea unei bune sănătăţi prin alimentaţie şi printr-un comportament igienic adecvat. Consecinţele practicilor precare de igienă alimentară pot fi grave, inclusiv repercusiuni asupra sănătăţii pentru persoanele care au consumat preparatele respective.

Publicitate

În acest articol explicăm care sunt regulile esenţiale ale igienei alimentare şi care sunt riscurile unei igiene alimentare defectuoase.

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Reguli esenţiale de igienă alimentară

Regulile de igienă alimentară sunt cunoscute, dar nu întotdeauna aplicate, iar acest lucru poate avea consecinţeasupra stării de sănătate.

Iată care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ţii cont pentru păstrarea unei bune igiene alimentare:

● spală-te pe mâini: întotdeauna când prepari mâncarea sau când pregăteşti masa. Învaţă-i pe copii să procedeze la fel.

● spală întotdeauna fructele şi legumele înainte de a le consuma, chiar dacă sunt luate din grădina proprie.

● foloseşte batiste sau şerveţele de hârtie atunci când strănuţi sau tuşeşti în bucătărie/în zona de luat masa.

● depozitează adecvat alimentele: este necesar să cumperi produse alimentare care au specificat termenul de valabilitate, iar produsele din frigider să fie consumate înainte de expirarea acestui termen. Frigiderele trebuie setate la 3°C sau 4°C, pentru a fi siguri că alimentele sunt refrigerate corespunzător.

● păstrează curăţenia şi igiena în spaţiul unde se pregăteşte masa. Acest lucru presupune o atenţie deosebită acordată gradului de uzură a ustensilelor de bucătărie, stării de degradare a spaţiului în care se găteşte, modului în care produsele de curăţenie sunt păstrate/utilizate.

● curăţă suprafeţele din bucătărie: blaturi, mese, mai ales atunci când s-a umblat cu carne crudă.

● depozitează adecvat resturile alimentare: acestea pot deveni foarte uşor o sursă de bacterii, pentru că produsele alimentare se descompun. Este recomandat să foloseşti coşuri de gunoi cu capac şi saci menajeri. De asemenea, du gunoiul ori de câte ori pui resturi alimentare care se alterează uşor.

● prepară termic alimentele atât cât este nevoie, pentru a nu rămâne bacterii pe suprafaţa lor.

Consecinţele igienei alimentare defectuoase

Practica precară de igienă alimentară poate duce la îmbolnăvirea gravă a celor care consumă alimentele, precum:

Intoxicaţii alimentare

Acestea se pot declanşa cu uşurinţă, din diverse cauze. Gastroenterita este cel mai frecvent tip de intoxicaţie alimentară. Este cauzată de norovirus sau de bacterii şi poate duce la vărsături şi diaree gravă, astfel încât este nevoie de regim alimentar. Bananele, cartofii fierţi, orezul fiert, pâinea prăjită, supele, ceaiurile de plante sunt alimente recomandate în cazul diareei.

Este important de ştiut că gastroenterita se poate răspândi cu uşurinţă şi poate provoca boli în masă. Boala nu îi afectează doar pe cei care consumă alimente, ci şi pe cei care intră în contact cu bolnavii afectaţi de gastroenterită. Aceasta este cauzată, cel mai adesea, de mâinile nespălate care răspândesc germeni şi contaminează alimentele.

Un alt tip de intoxicaţie alimentară este infecţia cu campylobacter. Pacienţii suferă de greaţă, vărsături, slăbiciune, febră, stomac deranjat. În cazul în care intoxicaţia alimentară nu este tratată, se poate ajunge la complicaţii grave.

Reacţii alergice

Unele persoane suferă de alergii sau intoleranţe la anumite alimente. Reacţiile alergice variază în intensitate, de la greaţă uşoară şi erupţii cutanate, până la şoc anafilactic (o reacţie extrem de periculoasă care pune viaţa pacientului în pericol). Reacţiile la alergiile şi intoleranţele alimentare duc adesea la spitalizare pe termen lung şi, în cazurile foarte grave, la deces.

Apariţia dăunătorilor

Igiena alimentară precară poate atrage dăunători care sunt purtători de diverse boli. Acest lucru se întâmplă mai ales în zonele în care mizeria este lăsată să se acumuleze. Vasele de bucătărie care conţin alimente vechi sau nu sunt spălate corespunzător pot atrage de asemenea dăunători, fiind un pericol pentru sănătate.

Indiferent dacă găteşti acasă sau dacă păstrezi alimente în bucătărie, este esenţial  pentru sănătatea ta să respecţi regulile de igienă alimentară.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

sus