Skip to main content

COMUNICAT. Ce sunt îngrăşămintele complexe (NPK) şi ce rol au

 
COMUNICAT. Ce sunt îngrăşămintele complexe (NPK) şi ce rol au

COMUNICAT.  Îngrăşămintele agricole au rolul de a asigura cantitatea optimă de substanţe nutritive de care plantele de cultură au nevoie pentru a se dezvolta.

Publicitate

Aceste substanţe se găsesc în mod natural în sol, însă cantitatea lor se reduce treptat pe terenurile cultivate an de an, şi astfel apare nevoia suplimentării acesteia prin lucrări de fertilizare.

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Există mai multe categorii de îngrăşăminte, clasificate după diferite criterii, iar una dintre acestea este reprezentată de îngrăşămintele complexe NPK, despre care vom vorbi în acest material.

Ce înseamnă NPK

Denumirea îngrăşămintelor complexe se datorează faptului că acestea conţin mai multe substanţe nutritive esenţiale, iar cele tei litere reprezintă simbolurile chimice ale acestora. Mai exact, N este simbolul pentru azot, P este simbolul atribuit fosforului, iar K indică prezenţa potasiului. Aşadar, îngrăşămintele complexe NPK conţin azot, fosfor şi potasiu – trei dintre substanţele nutritive de bază, necesare în hrana plantelor.

Cum acţionează îngrăşămintele complexe

Îngrăşămintele complexe şi alte tipuri de substanţe nutritive au un rol esenţial în dezvoltarea culturilor şi asigurarea unei productivităţi ridicate, asigurând hrana plantelor pe tot parcursul perioadei de vegetaţie.

Această hrană este alcătuită din 13 substanţe minerale, denumite şi fertilizatori. În funcţie de aportul adus în hrana plantelor, substanţele nutritive se clasifică în fertilizatori principali, fertilizatori secundari şi microelemente.

Din prima categorie fac parte azotul, fosforul şi potasiul, adică exact cele trei elemente conţinute de îngrăşămintele complexe. Fiecare din ele are un rol bine definit în procesul vegetativ, aşa că îngrăşămintele care le conţin acţionează pe mai multe fronturi.

Azotul

După carbon, oxigen şi hidrogen, azotul este al patrulea element ca pondere în structura plantelor, având o contribuţie esenţială în creşterea acestora. Azotul stă la baza procesului de sinteză a proteinelor, care, la rândul său, determină alte procese metabolice fără de care plantele nu pot creşte şi nu se pot dezvolta.

O cantitate insuficientă de azot în nutriţia plantei încetineşte sau chiar inhibă multiplicarea celulelor, ceea ce va determina întârzieri în dezvoltare sau oprirea din creştere.

Fosforul

Acest fertilizator accelerează procesul de creştere şi dezvoltare a plantelor, ajutându-le să ajungă mai rapid la maturitate şi astfel să devină mai puţin vulnerabile în faţa bolilor.

Totodată, planele au nevoie de fosfor pentru a-şi dezvolta rădăcini viguroase, care le asigură o mai bună fixare în sol şi o mai bună absorbţie a substanţelor nutritive şi a apei.
Carenţa de fosfor duce la lipsa vigurozităţii plantelor, la încetinirea dezvoltării şi vulnerabilitate ridicată la boli.

Potasiul

Potasiul are un rol esenţial în asigurarea bunei absorbţii a celorlalte substanţe nutritive şi a apei, ajutând astfel plantele să se hrănească. Fără o cantitate optimă de potasiu, celelalte îngrăşăminte administrate culturilor nu vor avea efectul dorit, întrucât substanţele nutritive nu vor fi complet asimilate.

Plantele nu vor avea astfel suficientă apă şi hrană, ceea ce va duce la întârzieri în dezvoltare, apariţia unor boli, ofilirea frunzelor şi alte probleme care vor afecta semnificativ productivitatea.

De ce să foloseşti îngrăşăminte complexe

După cum ai putut constata, îngrăşămintele complexe NPK conţin toţi cei trei fertilizatori principali, care pot fi astfel mai uşor administraţi, la o singură fertilizare.

Totodată, aceste îngrăşăminte conţin cele trei substanţe de bază în concentraţii diferite, pentru că şi nevoile nutritive ale plantelor sunt diferite, de la o specie la alta. Astfel, poţi alege mai uşor produsul potrivit în funcţie de tipul culturii, iar elementele nutritive conţinute vor fi distribuite în mod uniform în sol.

Un alt avantaj al utilizării acestor îngrăşăminte costă în faptul că nu rămân reziduuri în sol de pe urma lor, datorită faptului că permit o foarte bună absorbţie a substanţelor nutritive.

Acestea sunt informaţiile pe care orice fermier trebuie să le cunoască în privinţa îngrăşămintelor complexe NPK şi sperăm că detaliile oferite ţi-au fost şi ţie de mare ajutor.  

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

 

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus