Skip to main content

COMUNICAT. Lavanda: beneficii şi proprietăţi

 
COMUNICAT. Lavanda: beneficii şi proprietăţi

COMUNICAT. Lavanda este una dintre cele mai îndrăgite flori, atât datorită mirosului specific, uşor dulceag şi specific, dar mai ales datorită calităţilor aparte pe care le au uleiurile esenţiale extrase din inflorescenţa acestei plante. A fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru parfumare şi purificare, dar şi datorită proprietăţilor sale calmante şi relaxante.

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

În ziua de azi, este des utilizată în industria cosmetică, intrând în componenţa unor săpunuri sau detergenţi, şi este benefic deoarece contribuie la tratarea a numeroase afecţiuni ale pielii şi corpului. Extrasul de lavandă acţionează eficient pentru reducerea durerilor, sau ca protecţie împotriva infecţiilor.

Din rândurile de mai jos vei afla mai multe despre proprietăţile sale, şi despre cele mai importante beneficii pe care le poate aduce pentru tine levănţica, aşa cum este cunoscută la noi.

Lavanda - proprietăţi ale plantei

Multă lume cunoaşte lavanda pentru mirosul ei aparte şi culoarea specifică, un mov deschis, intens şi viu. Există mai multe soiuri de levănţică, de diferite nuanţe, inclusiv alb şi roz, cu diferite proprietăţi şi utilizări.

Cele mai cunoscute dintre acestea se referă la acţiunea calmantă, relaxantă pe care o induc uleiurile esenţiale extrase din această plantă. Lavanda are însă mai multe beneficii pentru sănătate, fiind utilizată ca remediu pentru numeroase afecţiuni.

Atât vechii perşi, cât şi grecii sau romanii foloseau planta pentru proprietăţile sale terapeutice, parfumare sau purificare. De altfel, denumirea provine de la cuvântul latin „lavare”, adică a (se) spăla. Regiunile cele mai propice pentru creştere şi înflorire sunt zonele cu climă caldă, mediteraneană, în ultimii ani tot mai mulţi cultivatori de la noi din ţară profilându-se şi ei pe cultivarea a diverse soiuri de levănţică. 

Efectele plantei pentru îmbunătăţirea anumitor simptome din organism se datorează compoziţiei chimice. Printre cei mai importanţi compuşi din lavandă şi din uleiul esenţial obţinut din ea sunt linalolul,  lavandulolul, acetatul de lavandulil şi camforul.

Aceasta ar avea proprietăţi:

● Sedative şi calmante, ajutând corpul să se relaxeze;
● Anxiolitice (benefice împotriva anxietăţii);
● Analgezice (de ameliorare a durerilor);
● Neuroprotective (de protecţie a sistemului nervos).

Beneficii ale extrasului de lavandă

Cea mai importantă parte a plantei este inflorescenţa, din care se extrag uleiurile  esenţiale de lavandă. Aceste extrase acţionează ca:

● Antidepresive, contribuind la ameliorarea stărilor de anxietate şi depresie, în special când se administrează sub formă de capsule, ca tratament adjuvant în terapie;
● Relaxant muscular; uleiurile esenţiale ajutând la ameliorarea durerilor si spasmelor, dar şi a tensiunii musculare sau artritei;
● Calmarea durerilor de cap, levănţica fiind un remediu foarte bun pentru migrene sau insomnii datorită faptului că ajută corpul să se adapteze la dezechilibru şi stres;
● Reducerea durerilor şi inflamaţiilor stomatologice, grăbind cicatrizarea şi acţionând benefic şi asupra aftelor bucale;
● Ameliorarea insomniilor şi îmbunătăţirea calităţii somnului. Dealtfel, poţi încerca acest remediu străvechi, şi anume să pui flori uscate sub pernă, pentru a observa efectele pozitive pentru odihnă;
● Benefic pentru piele şi tratarea diferitelor afecţiuni cutanate: eczeme, dermatite, psoriazis, mâncărime sau iritaţii.

Unele dintre cele mai recente studii au arătat că uleiurile esenţiale de lavandă grăbesc rata de refacere a rănilor şi contribuie la creşterea proceselor de refacere a ţesuturilor cutanate, stimulând totodată producerea de colagen.

În concluzie, lavanda este o plantă cu multiple beneficii pentru piele şi sănătatea organismului, care se regăseşte în diverse variante, în funcţie de utilizări:

● plante uscate;
● uleiuri esenţiale;
● uleiuri topice;
● capsule;
● ceaiuri, infuzii;
● creme, loţiuni pentru piele sau alte produse cosmetice.

Cum să utilizezi lavanda

În general, utilizarea lavandei este considerată sigură, şi poate fi chiar adăugată în anumite preparate culinare, în special deserturi. Uleiul esenţial este destinat însă aromaterapiei şi aplicării topice, deci nu trebuie ingerat, deoarece poate produce toxicitate dacă este administrat oral.

Anumite persoane pot prezenta sensibilitate sau reacţii alergice la unii din compuşi, de aceea uleiul esenţial trebuie diluat într-unul vegetal, cum este cel de cocos sau de măsline.

În schimb vei regăsi numeroase produse cosmetice naturale cu lavandă, de exemplu săpunuri, creme, măşti de faţă, sare de baie, parfumuri pentru tine sau pentru casă.

Acordă-ţi acasă câteva momente reconfortante utilizând astfel de produse care ajută la calmarea şi relaxarea simţurilor, pentru a te bucura de o stare generală de bine şi de toate beneficiile oferite de lavandă!

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]


 

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

sus