Skip to main content

COMUNICAT. Cele mai eficiente măsuri de igienă recomandate spitalelor şi clinicilor medicale

 
COMUNICAT. Cele mai eficiente măsuri de igienă recomandate spitalelor şi clinicilor medicale

COMUNICAT. Nu de puţine ori, s-a vorbit în spaţiul public de infecţiile intraspitaliceşti şi de efectele grave pe care acestea le pot avea asupra pacienţilor din unităţile medicale.

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Infecţiile de această natură sunt generate de bacterii care au dezvoltat rezistenţă la antibiotice, iar spitalele şi clinicile sunt mediile propice pentru apariţia acestor germeni deosebit de periculoşi.

Din acest motiv, în unităţile sanitare sunt impuse reguli stricte de igienă, care au ca principal scop prevenirea contaminării spaţiilor şi instrumentarului cu agenţi patogeni care ar putea genera infecţii intraspitaliceşti.

În acest sens, personalul medical şi cel de îngrijire trebuie să respecte protocoale şi proceduri specifice, pe care le vom prezenta în cele ce urmează.

Folosirea covoarelor dezinfectante

Agenţii patogeni pot ajunge în incinta unităţilor sanitare purtaţi pe tălpile încălţărilor, astfel că la nivelul podelelor se dezvoltă o bogată floră bacteriană care se poate extinde în saloane şi sălile de operaţii.

De aceea, în incinta spitalelor şi clinicilor medicale se utilizează covoarele dezinfectante, scut bacterian cu un grad sporit de eficienţă.

Acestea se amplasează în zonele de acces, reţinând praful şi murdăria şi anihilând totodată agenţii patogeni purtaţi pe tălpile încălţărilor sau roţile cărucioarelor cu care sunt transportaţi pacienţii. 

Utilizarea materialelor de unică folosinţă

Materialele sanitare şi echipamentele medicale de unică folosinţă reduc riscul de infectare, astfel că utilizarea lor este o măsură elementară de igienă şi protecţie în orice unitate sanitară.

Din categoria materialelor şi echipamentelor de unică folosinţă putem menţiona seringile, mănuşile chirurgicale, măştile faciale, halatele de protecţie, prosoapele de mâini şi multe altele.

În cazul instrumentarului chirurgical şi al altor dispozitive care nu pot fi de unică folosinţă, piesele trebuie sterilizate şi dezinfectate după fiecare utilizare, urmând proceduri specifice.

Purtarea echipamentului de protecţie

Echipamentul de protecţie al personalului medical are un dublu rol, protejând atât medicii, asistentele şi infirmierele, cât şi pacienţii cu care vin în contact.

Echipamentul este compus din mănuşi, mască, halat sau combinezon, ochelari şi botoşi de protecţie pentru încălţăminte, fiecare piesă fiind purtată în mod adecvat.

În acest mod, se evită contaminarea saloanelor şi a sălilor de operaţii cu agenţi patogeni aduşi din exterior, iar personalul sanitar este protejat la rândul său atunci când intră în contact cu pacienţii contagioşi.

Folosirea dezinfectanţilor puternici

Cum spuneam, unităţile sanitare sunt medii propice pentru dezvoltarea bacteriilor puternice, aşa că soluţiile obişnuite pentru dezinfectare ar putea să nu fie eficiente. Acestea ar putea chiar să crească gradul de rezistenţă a bacteriilor şi celorlalte microorganisme, aşa că utilizarea lor nu este deloc recomandară.

În schimb, se folosesc soluţii biocide cu o concentraţie mare de substanţă activă, produse special pentru a fi folosite în astfel de medii.

Saloanele, sălile de operaţii, cabinetele, holurile şi băile se dezinfectează cu regularitate, insistând asupra tuturor suprafeţelor.

De asemenea, pentru spălarea mâinilor se folosesc şi soluţii dezinfectante, cu o concentraţie de alcool de 60% - 70%.

Personalul medical este obligată să se spele pe mâini înainte de a consulta pacienţii şi imediat după aceea, înainte şi după efectuarea oricărei proceduri medicală, după realizarea unor sarcini ce implică fluide corporale şi după atingerea pacienţilor sau a spaţiului utilizat de aceştia.

Amenajarea şi respectarea circuitelor separate

Circuitele separate pentru diferite categorii de pacienţi îi protejează pe aceştia şi previn răspândirea agenţilor patogeni în spitale sau clinici. Pentru pacienţii cu boli transmisibile trebuie că existe un circuit special care să nu interfereze cu celelalte zone din unitatea medicală, astfel încât să se elimine riscul contaminării acestora.

De asemenea, pacienţii care urmează să fie supuşi unor proceduri chirurgicale sau au suferit deja o operaţie au nevoie de un circuit separat, unde să fie asigurat în permanenţă un mediu steril.

Nu în ultimul rând trebuie amenajate circuite separate şi pentru aparţinători, astfel încât aceştia să vină cât mai puţin în contact cu spaţiile destinate pacienţilor.

Mai trebuie menţionată necesitatea asigurării unei bune aerisiri a saloanelor şi tuturor celorlalte spaţii, precum şi o cât mai bună iluminare naturală, în special în saloanele pacienţilor. 

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

 

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus