Skip to main content

COMUNICAT. Notele bunicii Niculina, virale pe Facebook. Note de acum 100 de ani, mii de like-uri şi share-uri în era internetului (POVESTEA UNUI VIRAL)

 
COMUNICAT. Notele bunicii Niculina, virale pe Facebook. Note de acum 100 de ani, mii de like-uri şi share-uri în era internetului  (POVESTEA UNUI VIRAL)

COMUNICAT. Notele unei (acum) bunici, obţinute cu aproape 100 de ani în urmă, au ajuns virale în era internetului. Mii de share-uri, reacţii şi comentarii a strâns, pe Facebook, fişa matricolă a elevei Gavrilescu Niculina. Elevă acum un secol!

Publicitate

Atunci când se studiau materii ca "Educaţia minţii" sau "Anatomie şi igienă" şi "Educaţie morală şi religioasă".

Ce note avea bunica? O Foaie matricolă de studiat cu atenţie!

Cea care a postat în online notele, obţinute înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, a fost chiar nepoata Niculinei Gravrilescu: mai exact, Cecilia Caragea - consultant comunicare. 

Impactul a fost uriaş. Postarea, cu notele pentru anul scolar 1939 - 1940, a avut un impact uriaş. A ajuns la peste 350.000 de oameni (reach). Câte like-uri, share-uri şi cometarii a strâns? 

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Pe scurt, postarea a adunat:

  • LIKE-URI: 7.200 
  • SHARE-URI: 1.500
  • COMENTARII: 327 comentarii

„Educaţia minţii”, materie în 1940

Postarea în cauză cuprinde efectiv o fotografie cu fişa matricolă (se numea de fapt foaie calificativa) a bunicii Gavrilescu Niculina, din anul scolar 1939 - 1940, şi câteva rânduri referitoare la modul în care erau structurate materiile, mod despre care autoarea mărturiseşte că il gaseşte surprinzător.

„În perioada pandemiei, când am avut ceva mai mult timp la dispozitie, am încercat să-mi pun în ordine arhiva personală, lucrurile rămase de la bunici şi străbunici. Cateva dintre acestea mi-au atras atenţia şi pe baza lor am realizat câteva postări pe pagina mea de Facebook.

Postările referitoare la fişa matricolă a bunicii mele Gavrilescu Niculina au avut un impact cu totul şi cu totul neasteptat", spune Cecilia Caragea, consultant comunicare.

Redăm mai jos textul postării al carei impact dovedeşte faptul că publicul de pe Facebook este cât se poate de interesat de problematica şcolii româneşti, de evolutia învăţământului, mai ales că în perioada pandemiei - când şcoala s-a desfăşurat în mare parte online - problemele apărute au fost multe, grave şi privesc societatea în ansamblul ei!

Din postarea Ceciliei Caragea reies câteva aspecte interesante. Care erau materiile care se studiau în perioada respectivă?

Una dintre ele, cu un nume foarte interesant, este „Educaţia Minţii”. O alta este Anatomia şi Igiena, dar mai găsim şi Educaţia Artistică, printre altele. 

Evaluarea elevilor pe vremuri

Postarea virală pe Facebook:

„Cum se facea evaluarea elevilor pe vremuri... Am gasit aceasta foaie calificativa a bunicii mele, din 1940. Nu erau vremuri tocmai usoare, dar scoala era scoala.
Haideti sa vedem rubricile principale:

- EDUCATIA SANATATII. Anatomia si Igiena. Se notau separat deprinderile igienice, spotul si gimnastica

- EDUCATIA MINTII. Cu 3 subcapitole - educatia stiintifica (matematica, stiinte fizico-chimice, stiinte naturale, geografie), educatia practica (lucrul de mana, practica agricola) si literatura (cu istoria si limba romana)

- EDUCATIA ARTISTICA. Lectura, recitarile frumoase, dialogurile intre scolari, cantul, desenul si scrierea frumoasa

- EDUCATIA MORALA SI RELIGIOASA, cu datoriile omului si cetateanului, religia, purtarea, frecventarea.

Ma impresioneaza cum erau structurate materiile. Era foarte clar cum se urmarea educatia sanatatii, educatia mintii (stiintifica si practica, dar si literara), educatia artistica, educatia moral-religioasa.

Nu e de mirare ca bunicii nostri au fost oameni care la randul lor au stiut sa ne educe! Fericiti cei care au avut parte de asemenea bunici! Si printre acestia ma numar si eu... Multumesc!

Mai multe imagini si povesti din epoci demult apuse si pe Instagram"


Alte postări comentate, referitoare tot la modul in care se facea evaluarea elevilor inainte cel de-al Doilea Razboi Mondial:


1. Profil psihologic

2. Starea sociala a parintilor si tratamentul copilului in familie

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Redacţia contactpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Georgeta Neagu Georgeta Neagu
    In primii mei ani de profesorat,învățătorii și diriginții aveau în atribuții,evaluarea ,ori fisa psihopedagogica a fiecărui elev...ulterior ( dupa 89)s- a renunțat...de ce???

Trimite un comentariu

sus