Skip to main content

COMUNICAT. De ce apar punctele negre? Cauze şi remedii

 
COMUNICAT. De ce apar punctele negre? Cauze şi remedii

COMUNICAT. Punctele negre sunt o problemă foarte des întâlnită, care poate afecta atât adolescenţii, cât şi adulţii, şi care nu pare să ţină cont de sex. Te-ai întrebat însă vreodată ce sunt ele de fapt şi de ce apar? Răspunsul la această întrebare îl vei descoperi în rândurile de mai jos, ca şi câteva dintre remediile la care poţi apela pentru a scăpa de ele.

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Ce sunt punctele negre?

Punctele negre reprezintă un tip de acnee şi se formează a urmare a acumulării de sebum şi celulele moarte în pori. Punctul acela mic, negru, pe care îl vezi atunci când te uiţi în oglindă este vârful punctul negru. În general, adolescenţii şi adulţii tineri tind să se confrunte cu această problemă, dar poţi avea puncte negre şi dacă ai peste 20 sau 30 de ani ori eşti şi mai în vârstă.

De obicei, punctele negre apar pe faţă, în special pe nas, bărbie sau obraji, dar şi pe gât, spate sau piept. Pot apărea însă şi în alte zone ale corpului. Faptul că ai puncte negre nu îţi va afecta în niciun fel sănătatea, dar ele pot avea un impact negativ asupra imaginii de sine şi încrederii în propria persoană, precum şi a felului în care eşti perceput de alte persoane.[1]

De ce apar punctele negre?

În ciuda anumitor preconcepţii, punctele negre nu reprezintă un semn al unei igiene precare. După cum spuneam mai sus, ele apar atunci când sebumul şi celulele moarte se adună în pori, formând o umflătură mică numită comedon.

Când este închis, se numeşte punct alb; când se deschide şi devine negru ca urmare expunerii la aer, se numeşte punct negru.

Există mai mulţi factori care pot duce la formarea acestor comedoane şi la apariţia punctelor negre, inclusiv:

● Producţia excesivă de sebum;
● Dereglările hormonale;
● Unele medicamente (inclusiv anticoncepţionalele);
● Acumularea de bacterii pe piele;
● Blocarea sau acoperirea porilor cu produse cosmetice şi îmbrăcăminte;
● Transpiraţia abundentă;
● Bărbieritul sau exfolierea excesivă;
● Anumite afecţiuni (ex: stresul, sindromul ovarelor polichistice, sindromul premenstrual);
● Umiditatea ridicată.[3][4]

Ce poţi face pentru a scăpa de punctele negre

Cel mai simplu şi eficient mod de a scăpa de punctele negre este să consulţi un dermatolog. Acesta îţi poate spune care sunt cele mai potrivite produse pentru tine şi cum trebuie să le foloseşti. Iată câteva dintre remediile pe care ţi le-ar putea recomanda:

● Geluri de curăţare cu acid salicilic - curăţarea corectă a pielii este foarte importantă şi te poate ajuta când vine vorba de tratarea punctelor negre, cu condiţia să alegi produsele potrivite; optează pentru geluri de curăţare sau demachiante printre ale căror ingrediente se regăseşte şi acidul salicilic; acesta îndepărtează excesul de sebum şi celulele moarte care pot înfunda porii; respectă indicaţiile medicului dermatolog sau instrucţiunile de folosire ale producătorului;[2]

● Măşti cu argilă sau cărbune activ - fie că alegi să le prepari chiar tu acasă, fie că optezi pentru una dintre numeroasele tipuri de astfel de măşti disponibile pe piaţă, acestea pot ajuta la îndepărtarea excesului de sebum şi a celorlalte impurităţi, curăţându-ţi tenul în profunzime; le poţi folosi o dată pe săptămână;[2]

● Uleiul de arbore de ceai - acest ulei esenţial este cunoscut pentru proprietăţile sale antibacteriene şi antiinflamatorii; poţi încerca să aplici o cantitate foarte mică de ulei pe punctele negre;[1]

● Produse non-comedogenice - fie că este vorba de produse de machiaj sau de îngrijire a pielii, trebuie să fii foarte atentă când vine vorba de alegerea acestora deoarece unele dintre ele pot bloca porii şi îngreuna eforturile de a scăpa de punctele negre; citeşte cu atenţia eticheta fiecărui produs şi informează-te despre efectele fiecărei substanţe.[2]

Există mai multe remedii pentru puncte negre, inclusiv cele menţionate mai sus, dar numai un medic dermatolog îţi poate spune care sunt cele mai bune pentru tine. Nu încerca să-ţi storci singură punctele negre sau să foloseşti produse exfoliante agresive; acestea pot face mai mult rău decât bine. Cere sfatul unui specialist şi în scurt timp te vei bucura de o piele netedă, fără imperfecţiuni.


Bibliografie:
1. „Blackheads: What They Look Like, Treatment & Prevention.” Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22038-blackheads. Accessed 5 Dec. 2022.
2. Cherney, Kristeen. „12 Ways to Get Rid of Blackheads.” Healthline, Healthline Media, 24 June 2020, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-get-rid-of-blackheads. Accessed 5 Dec. 2022.
3. Felman, Adam. „Everything You Need to Know about Blackheads.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 27 July 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/71615. Accessed 5 Dec. 2022.
4. McGurgan, Holly. „Blackheads.” Healthline, Healthline Media, 17 Sept. 2012, www.healthline.com/health/blackheads. Accessed 5 Dec. 2022.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

sus