Skip to main content

COMUNICAT. „The Banshees of Inisherin / Spiritele din Inisherin”, o superbă alegorie despre prietenie, despărţire şi război

 
COMUNICAT. „The Banshees of Inisherin / Spiritele din Inisherin”, o superbă alegorie despre prietenie, despărţire şi război

COMUNICAT. Amplasată pe o insulă îndepărtată de pe coasta de vest a Irlandei, povestea din filmul „The Banshees of Inisherin / Spiritele din Inisherin” îi urmăreşte pe doi prieteni de o viaţă, Padraic (Colin Farrell) şi Colm (Brendan Gleeson), a căror relaţie ajunge într-un impas după ce Colm pune capăt în mod brusc şi neaşteptat prieteniei lor.

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Uluit, Padraic, ajutat de sora lui Siobhan (Kerry Condon) şi de tânărul Dominic (Barry Keoghan), se străduieşte să repare relaţia, refuzând să accepte decizia lui Colm. Dar eforturile repetate ale lui Padraic nu fac decât să întărească hotărârea fostului său prieten şi când Colm dă un ultimatum disperat, evenimentele escaladează rapid, cu consecinţe şocante.

Searchlight Pictures prezintă, în asociere cu Film4 şi TSG Entertainment, o producţie Blueprint Pictures, o dramă cu accente de comedie în regia lui Martin McDonagh, cu Colin Farrell şi Brendan Gleeson în distribuţie.

Distribuit de Forum Film România, „The Banshees of Inisherin / Spiritele din Inisherin” intră în cinematografele din ţară începând cu data de 3 februarie 2023, fiind unul dintre cele mai aşteptate filme ale acestui început de an.

Impasul unei relaţii

La sfârşitul anului 2019, producătorul Graham Broadbent călătorea prin Argentina când a primit un e-mail de la Martin McDonagh, scenaristul-regizor cu care mai colaborase în trecut, care îl invita să citească povestea care stă la baza filmului „The Banshees of Inisherin / Spiritele din Inisherin”.

Lumea creată de McDonagh – o insulă fictivă în largul coastei de vest a Irlandei, unde doi prieteni buni se înstrăinează, consecinţele fiind dezastruoase – avea toate elementele specifice regizorului: era amuzantă, tristă, întunecată şi plin de umanitate.

„«The Banshees of Inisherin / Spiritele din Inisherin» este povestea unei insule, a unui grup mic de oameni de pe acea insulă şi a doi prieteni care, la începutul filmului, sunt forţaţi să meargă pe drumuri separate”, spune actorul Colin Farrell, care îl interpretează pe Padraic în film.

Povestea începe cu Padraic plimbându-se fericit prin Inisherin unde locuieşte cu sora sa, Siobhan. Padraic este un tip simpatic, cu maniere blânde, fericit: „Seamănă mult cu adevăratul Colin Farrell”, remarcă McDonagh. În fiecare zi, Padraic şi Colm se întâlnesc la ora 14 pentru a merge la singurul pub de pe insulă. Este rutina lor zilnică, de la care nu se abat orice ar fi. În această zi, însă, totul se schimbă. Colm, interpretat de Brendan, îl ignoră pe Padraic, refuzând să mai comunice cu el.

„Deodată Colm începe să se comporte foarte ciudat şi începe să-l evite pe Padraic”, spune  Gleeson. „Colm nu răspunde la uşă. Aşa începe totul – cu uşa trântită în faţă unui prieten bun... fără niciun motiv aparent.”
Padraic este iniţial surprins, apoi şocat şi în cele din urmă cu inima frântă. E şi foarte confuz, mai ales că Colm nu a oferit niciun motiv pentru decizia lui, iar ei doi au fost prieteni toată viaţa lor.

De ce şi-a distrus Colm prietenia cu Padraic, a fost ceva ce a spus sau a făcut Padraic? Ar trebui să respecte dorinţa lui Colm? Sau ar trebui să încerce să-i schimbe părerea? Toate acestea îi trec prin minte lui Padraic, aflat într-o stare de tristeţe şi confuzie.
„Padraic nu poate înţelege de ce Colm nu mai vrea să fie prieten cu el şi nu acceptă asta. Este asemănător cu ce simţi când eşti părăsit într-o relaţie”, spune McDonagh. „E interesant de văzut cu cine se identifică publicul”, adaugă el.

Totuşi, Colm pare să aibă motivele lui. „Nu vrea să-şi mai piardă timpul”, spune McDonagh. „Vrea să se dedice activităţilor artistice. Până în acest moment lucrurile au fost uşoare. Însă Colm e mai în vârstă decât Padraic şi consideră că timpul este preţios şi îl vede pe Padraic ca pe o pierdere de timp.”

Război civil, în mic, în mare

Acţiunea din „The Banshees of Inisherin / Spiritele din Inisherin”are loc în 1923, când Războiul Civil era în plină desfăşurare în Irlanda. Insula fictivă Inisherin nu este propriu-zis afectată de conflictul armat, dar se resimte chiar şi aici tensiunea de pe continent.

„În unele nopţi se aud zgomote de tunuri şi focuri de armă, aşa că suntem foarte conştienţi că are loc un război civil”, spune Farrell. „Dar suntem oarecum protejaţi datorită faptului că suntem un avanpost de coastă.”

Războiul civil a avut loc între 1922 şi 1923, în urma Războiului de Independenţă şi a înfiinţării statului irlandez, ceea a creat o entitate într-o jumătate a ţării, separată de Regatul Unit. Două grupuri opuse, guvernul provizoriu pro anglo-irlandez şi Armata Republicană Irlandeză (IRA), au luptat pentru putere.

Cu toate acestea, localnicilor de pe Inisherin nu prea pare să le pese de război. „Este amuzant că oamenii de pe insulă nu par să vrea nici măcar să vorbească despre ceea ce se întâmplă pe continent”, spune Condon. „Nu sunt deranjaţi de război. E ca şi cum ar fi o ţară mică separată.”

Totuşi, ceea ce se petrece pe insula Inisherin – ruptura dintre Padraic şi Colm şi neînţelegerile cu alţi oameni de pe insulă – oglindeşte ceea ce se întâmplă pe continent. „Este o poveste în care se poartă un război minuscul între doi oameni şi, în acelaşi timp, în fundal are loc un război mai mare”, spune McDonagh.

SINOPSIS:

Plasat pe o insulă îndepărtată de pe coasta de vest a Irlandei, filmul îi are în rolurile principale pe Colin Farrell şi Brendan Gleeson, doi prieteni de o viaţă care se trezesc într-un impas atunci când unul dintre ei decide să încheie brusc relaţia pe care o au, cu consecinţe alarmante pentru amândoi.
„The Banshees of Inisherin / Spiritele din Inisherin”, are nouă nominalizări la Oscar şi a câştigat deja trei Globuri de Aur, pentru cel mai bun film de comedie, pentru cel mai bun actor (Colin Farrell) şi cel mai bun scenariu (Martin McDonagh).

Cu Colin Farrell şi Brendan Gleeson în rolurile principale, filmul este regizat de Martin McDonagh, fiind distribuit în România de Forum Film. „The Banshees of Inisherin / Spiritele din Inisherin” se va vedea în cinematografele din ţară din data de 3 februarie 2023.

TRAILER:

Despre Forum Film România

Forum Film România s-a înfiinţat în anul 2010 şi a preluat distribuţia în cinematografe, la nivel local, a peliculelor realizate de studiourile Disney, Disney Pixar, Marvel şi LucasFilm si de curand si pe cele produse de 20th Century si Searchlight Pictures.

În afară de România, companiile Forum Film coordonează distribuţia peliculelor Disney şi în Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, şi Israel. În Israel, colaborarea Disney cu Forum Film a fost începută în urmă cu aproape 50 de ani. În ultimii ani, pe lângă Marvel, compania distribuie şi titluri ale studiourilor MGM, FilmNation, Relativity şi alţi independenţi.

Distribuitorul de filme este parte a grupului Cinema City International, activ pe diverse segmente ale pieţei cinematografice, inclusiv operarea de cinematografe şi distribuţia de filme.

Pentru mai multe detalii despre cele mai noi producţii distribuite de Forum Film România, accesaţi: https://www.cineforum.ro

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

sus