Skip to main content

COMUNICAT. Tipuri de pensule pentru pictură şi cum să alegi setul potrivit

 
COMUNICAT. Tipuri de pensule pentru pictură şi cum să alegi setul potrivit

COMUNICAT. Pictura este un hobby pentru milioane de oameni, iar mulţi dintre ei reuşesc chiar să transforme pasiunea într-o afacere. Mulţi copii, adolescenţi sau adulţi arată interes faţă de artă, de aceea trebuie încurajaţi în acest sens. Însă la fel de important ca suportul celor din jur este un set de materiale bune.

Publicitate

Calitatea materialelor se reflectă atât în durabilitatea picturii, cât şi în frumuseţea acesteia şi în satisfacţia actului de a picta.

Unealta cea mai importantă a pictorului este pensula, de aceea ai nevoie de un set potrivit pentru tehnica aleasă, subiect şi tipul de tuşe pe care le faci. 

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Pensulele reprezintă prelungirea imaginaţiei şi a gândirii tale, de aceea este important să ştii cum să le alegi. 

Tipuri de pensule pentru pictură

Pensule pentru acrilice

Pictura cu acrilice necesită pensule rezistente la contactul cu vopseaua şi solvenţii. De aceea, se recomandă pensule cu păr sintetic, pentru că sunt flexibile şi durabile.

Tipul de pensulă depinde şi de vopseaua acrilică pe care o utilizezi. Cele vâscoase necesită fibre mai dure, pe când cele mai fluide se aplică bine cu pensule cu păr moale.

Pensulele mai tari sunt, de asemenea, potrivite pentru efecte de textură, care oferă expresivitate, iar cele moi pentru gradări de culoare şi tuşe fine.

Pensule pentru acuarele

Pictura în acuarelă se caracterizează prin fluiditate şi pierderea voită a controlului vopselei pe suprafaţă. Pensulele potrivite pentru aceasta sunt cele din fibre naturale, ca zibelina, veveriţa sau capra.

Există şi pensule sintetice bune pentru acuarelă, dar cele din păr de animale au o capacitate de încărcare superioară, flexibilitate şi memorie a formei.

Astfel, ele sunt îndeajuns de poroase pentru a reţine o cantitate potrivită de vopsea, iar capacitatea firului de a reveni la forma iniţială ajută la aplicarea vopselei.

Pensule pentru pictura în ulei

La pictura în ulei se folosesc atât pensule din fibre sintetice, cât şi naturale, în cazul celor din urmă cele mai utilizate fiind firele de păr de porc sau zibelină.

Solvenţii şi vopselurile au un efect puternic asupra pensulelor, de aceea este indicat să le foloseşti pe cele din zibelină doar pentru detalii fine.

Cele din păr de porc sunt mai rezistente şi mai aspre, iar pentru aplicarea culorilor vâscoase sunt ideale. La fel de bune sunt şi cele sintetice, care imită structura fibrelor naturale.

Cum alegi setul potrivit de pensule

Când alegi un set de pensule pentru pictură, nu trebuie să ţii cont doar de tehnica folosită. La fel de important este ai în vedere mărimea şi forma lor, pentru că acestea determină aspectul tuşelor şi distribuţia culorii pe suprafaţa de pictat. În funcţie de forma lor, pensulele pot fi:

  • Rotunde. Sunt foarte adaptabile şi permit acoperirea rapidă a unor zone mari
  • Liniare. Au atât fire de păr lungi, cât şi scurte, pentru linii mici şi subţiri. Se folosesc pentru detalii fine şi zone reduse.
  • Evantai. Sunt indicate pentru efecte deosebite de culoare şi textură şi permit realizarea de linii şi puncte multiple, în acelaşi timp.
  • În unghi. Sunt utile pentru pictarea zonelor adiacente unor suprafeţe deja acoperite de vopsea. Astfel, culorile nu se amestecă şi liniile se disting clar.
  • Late. Pensulele plate creează efecte de textură şi volum expresive. În plus permit un control bun al culorii şi acoperirea unor zone extinse.

Există pensule plate atât pentru acrilice şi vopsele în ulei, cât şi pentru acuarele.

Alegerea unui set de pensule pentru pictură nu este dificilă, dar trebuie să ţii cont de tehnica în care lucrezi, de efectele de volum, textură şi culoare pe care vrei să le creezi şi de stilul tău pictural. 

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus