Skip to main content

COMUNICAT. Ce tipuri de vinuri există şi cum le alegi

 
COMUNICAT. Ce tipuri de vinuri există şi cum le alegi

COMUNICAT. Vinul este una din cele mai vechi şi mai nobile băuturi, care a însoţit omenirea de-a lungul momentelor importante ale istoriei sale.

Publicitate

Astfel se explică şi faptul că la ora actuală, în întreaga lume sunt cunoscute mii de soiuri de vin, dintre care este foarte dificil să-l alegi pe cel mai bun.

De altfel, o astfel de alegere va fi întotdeauna subiectivă, pentru că vinurile sunt împărţite pe diferite categorii pe baza a numeroase criterii, iar un anume tip de vin poate fi foarte diferit de un altul.

În cele ce urmează, vom face o scurtă prezentare a principalelor tipuri de vin pe baza celor mai importante criterii de clasificare.

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Tipuri de vin în funcţie de culoare

Culoarea este unul dintre criteriile de bază în funcţie de care se face clasificarea vinurilor, precum şi alegerea acestora pentru a fi consumate alături de diferite feluri de mâncare.

Vinurile roşii sunt obţinute din struguri de aceeaşi culoare, iar în funcţie de soi, acestea pot fi în tonuri de roşu deschis, roşu aprins, roşu închis sau chiar roşu întunecat.

Din strugurii albi se obţin vinurile albe, care pot avea şi ele diferite nuanţe. În funcţie de tonul culorii, vinurile din această categorie pot fi vinuri de un alb limpede, de un alb apos de un alb gălbui şi de un alb auriu.

A treia categorie este reprezentată de vinurile rose, obţinute din struguri albi şi roşii.

O regulă de bază la masă este ca pentru felurile de mâncare cu carne sau sosuri albe să fie ales un vin alb, iar pentru cele cu carne şi sosuri roşii, vinuri de aceeaşi culoare.

Pentru a găsi un vin potrivit pe baza acestor criterii, vezi gama de vinuri de pe Nitelashop.ro.

Tipuri de vin în funcţie de conţinutul de zaharuri

După culoare, gustul este al doilea criteriu importat în funcţie de care se face clasificarea tipurilor de vin. Se ţine cont de concentraţia de zaharuri rezultată în urma procesului de fermentaţie, care influenţează în mod semnificativ gustul băuturii.

Vinurile seci sunt cele cu cel mai scăzut conţinut de zaharuri, având un gust foarte puţin dulce, dar cu pronunţate arome specifice soiurilor de struguri din care sunt obţinute.

Vinurile demiseci au o concentraţie moderată de zaharuri, cu un gust ceva mai dulce decât cele seci şi cu arome mai puţin pronunţate, dar totuşi uşor perceptibile.

A treia categorie sunt vinurile dulci, care e lesne de înţeles că au o concentraţie mare de zaharuri, fiind foarte plăcute la gust de cei care apreciază băuturile mai uşoare.

Acestea din urmă se potrivesc foarte bine la desert, în timp ce vinurile seci se consumă în compania felurilor de mâncare mai consistente. În ceea ce priveşte vinurile demiseci, acestea se consumă împreună cu feluri uşoare precum salate, brânzeturi, aperitive, peşte şi fructe de mare.

Tipuri de vin în funcţie de aciditate

Aciditatea vinului este dată de conţinutul de dioxid de carbon, iar din acest punct de vedere, vinurile sunt împărţite în două categorii distincte.
Prima este reprezentată de vinurile spumante, care conţin dioxid de carbon, produc bule şi au un gust înţepător, dar plăcut.

Cel mai cunoscut vin spumant este şampania, care nu trebuie însă confundată cu celelalte băuturi din aceeaşi gamă. Această denumire este atribuită doar vinurilor spumante produse în regiunea viticolă franceză Champagne, din anumite soiuri de struguri cultivate numai aici.

Există şi alte vinuri spumante de calitate, însă denumirea de şampanie ar fi improprie pentru ele, dat fiind faptul că sunt produse în alte regiuni.

Vinurile fără dioxid de carbon sunt denumite vinuri calme, iar în această categorie intră toate celelalte vinuri care nu sunt spumante.

Se ştie că şampania şi celelalte spumante sunt băuturi nelipsite de la evenimentele festive, însă pot fi servite şi la masă în compania mâncărurilor fine sau uşoare.

Şi soiul de struguri din care a fost obţinut este un criteriu important, în funcţie de care vinul este denumit. Feteasca, Tămâioasa, Băbeasca, Grasa de Cotnari şi Galbena de Odobeşti sunt doar câteva din cele mai cunoscute soiuri autohtone, în timp ce dintre soiurile internaţionale se cuvin menţionate  Pinot Noir şi Pinot Gris, Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon sau Merlot.     

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

 

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

sus