COMUNICAT. Acneea este coşmarul oricărui adolescent, iar efectele coşurilor şi ale punctelor negre se poate extinde uneori chiar şi la maturitate. De multe ori, după ce acneea se vindecă şi dispare inflamaţia, mulţi pacienţi rămân cu semne nedorite pe faţă, cunoscute sub denumirea de cicatrici postacneice.
Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit
Cicatricile inestetice provocate de acnee pot fi greu de suportat. Dar, indiferent de cât de gravă pare situaţia şi indiferent dacă cicatricile postacneice sunt foarte evidente sau uşor vizibile, există câteva modalităţi care fie le pot elimina în totalitate, fie le estompează suficient încât să nu mai deranjeze din punct de vedere vizual.
Atenţie, nu există niciun tratament dermatologic pentru cicatrici care să-ţi ofere rezultate instantanee. Dimpotrivă, astfel de promisiuni trebuie să-ţi ridice semne serioase de suspiciune, deoarece, când vine vorba de orice tip de cicatrice nu există soluţii rapide, iar tratamentul se poate întinde pe luni, chiar ani de zile, în funcţie de gravitatea situaţiei. Mulţi pacienţi sunt uimiţi de cât de mult se poate vindeca pielea, odată ce medicii dermatologi reuşesc să menţină inflamaţia sub control.
Indiferent dacă cicatricile tale postacneice sunt adânci sau superficiale, există câteva tratamente dermatologice care te ajută să le îmbunătăţeşti substanţial aspectul, precum: umplerea cicatricilor cu Acid Hialuronic, peelingurile chimice, microneedling-ul sau tratamentul cu laser CO2, standardul de aur în tratarea cicatricilor.
Deşi există o mulţime de produse cosmetice care pretind că îmbunătăţesc textura, culoarea şi aspectul unei cicatrici, nu există o modalitate eficientă de a scăpa de cicatricile postacneice în mod natural şi cu siguranţă, acestea nu se pot trata acasă.
Produsele fără prescripţie medicală, care sunt destinate cicatricilor includ următoarele ingrediente: Alfa-hidroxiacizi, acizii lactici. retinoizi şi acid salicilic.
Cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să consulţi un medic dermatolog. În primul rând, acesta se va concentra pe controlul acneei. Cu cât ai mai puţine erupţii, cu atât vei avea mai puţine cicatrici. Şi vestea bună este că nu toate sunt permanente.
În ciuda faptului că nu este posibil să scapi rapid de cicatricile postacneice, niciodată nu este prea târziu să le tratezi cu ajutorul celor mai bune tratamente, recomandate bineînţeles de medicul dermatolog.
Laserul CO2 fracţionat este privit ca o procedură destul de agresivă, dar extrem de eficientă, fiind de fapt considerată standardul de aur in tratamentul cicatricilor. Noile tehnologii cu laser CO2 fracţionat nu mai sunt la fel de invazive şi unele dispozitive permit tratamentul precis al pielii afectate, lăsând intactă şi sănătoasă pielea din jur.
Acest lucru asigură o vindecare mai rapidă pentru majoritatea fototipurilor. Laserul cu dioxid de carbon produce microcanale în straturile mai profunde ale pielii, iar acest procesul stimulează producţia de colagen nou, care va netezi cicatricile postacneice. În plus, se poate observa îmbunătăţirea semnelor de la o săptămână după terminarea şedinţelor de laser fracţionat. Ameliorarea aspectului cicatricilor va continua până la şase luni după tratamentul iniţial.
În funcţie de echipamentul laser utilizat, perioada de recuperare este mai lungă sau mai scurtă. Dispozitivele mai vechi sau mai puţin performante tratează pielea în mod mai agresiv şi chiar pot produce sângerări şi o recuperare anevoioasă, în timp ce dispozitivele de ultimă generaţie au o durată de recuperare mult mai mică şi mai uşoară.
De asemenea, un lucru de luat in considerare este că tratamentul cu laser CO2 fracţionat nu se poate face in sezonul cald, ceea ce poate fi un dezavantaj, mai ales că rezultatele sunt cumulative şi trebuie respectat numărul şi intervalul recomandat de către medic între şedinţele de tratament. Există un singur tratament cu laser CO2 sigur inclusiv vara, iar acesta se numeşte CoolPeel, creat şi indicat pentru a păstra continuitatea tratamentului cu laser CO2.
Când te gândeşti să alegi un tratament cu laser pentru cicatrici, iată care sunt lucrurile pe care este bine să le iei in considerare:
• Rezultatele dovedite clinic. Nu toate echipamentele laser sunt la fel, nu toate sunt certificate şi nu toate dau aceleaşi rezultate. Pentru a face o investiţie pe care să nu o regreţi, alege o clinică cu echipamente laser originale, noi, performante, care să-ţi asigure toate condiţiile pentru vindecare în deplină siguranţă.
• Timpul de recuperare. Dispozitivele vechi sunt mai agresive cu pielea, in timp ce aparatura performantă şi nouă obţine aceleaşi rezultate şi de multe ori, chiar mai bune, fără o recuperare greoaie.
• Persoana care efectuează procedura. Indiferent de cât de performant este, un echipament cu laser CO2 fracţionat in mâinile unei persoane neexperimentate şi nepregătite poate să fie extrem de periculos. Doar un medic dermatolog, care a susţinut nişte stadii de pregătire specifice, poate utiliza un astfel de dispozitiv în deplină siguranţă pentru pacient.
• Respectarea indicaţiilor post-procedură. Aşa cum este responsabilitate medicului de a oferi toate detaliile necesare pentru a încuraja o recuperare rapidă, la fel cade in grija pacientului respectarea tuturor indicaţiilor şi a protocolului post tratament, deoarece rezultatele ţin de multe ori şi de ceea ce se întâmplă acasă şi de grija pe care o acorzi tenului tău pentru a se reface în cele mai bune condiţii.
O altă procedură care poate da rezultate încurajatoare în cazul semnelor postacneice este peelingul chimic mediu sau profund, realizat de medicul dermatolog. Peelingurile medicale pot fi foarte eficiente în reducerea aspectului cicatricilor cauzate de acnee, fără riscurile şi efectele secundare ale procedurilor mai invazive.
Prin aplicarea unei soluţii chimice pe piele, sunt provocate microleziuni controlate la nivel celular. Astfel, stratul superior al pielii se desprinde, iar în locul său apar celule noi sănătoase, care înlocuiesc ţesutul cicatricial afectat. Timpul de recuperare in urma unui peeling chimic depinde de cât de profund acţionează.
Peelingurile cu acid tricloroacetic (TCA) s-au dovedit a fi un tratament eficient pentru cicatricile postacneice. În urma unui studiu clinic publicat în 2017, 73% dintre pacienţii care au apelat la peeling cu TCA au observat o reducere de cel puţin 70% a aspectului cicatricilor cauzate de acnee. Tipul de peeling chimic necesar trebuie recomandat doar de către medicul curant, în funcţie de particularităţile tenului tău şi de severitatea cicatricilor.
O altă opţiune excelentă, care dă rezultate rapid în cazul semnelor postacneice adâncite, este reprezentată de filierele dermice folosite de obicei pentru a estompa ridurile, însă care pot fi utilizate şi pentru mascarea cicatricilor postacneice. Fillere pe bază de Acid Hialuronic, precum Juvederm, contribuie la hidratarea pielii şi netezesc instantaneu orice cicatrice adâncă. Cu toate acestea, tratamentul cu Acid Hialuronic nu elimină cicatricile, ci doar le camuflează pentru o anumită perioadă de timp, remanenţa fiind de maximum 6 luni de zile.
Inducţia de colagen, terapia cu microace, radiofrecvenţa fracţionată sau microneedlingul este încă un tratament indicat pentru a reduce aspectul semnelor postacneice. Există o mulţime de dispozitive de microneedling în piaţă, precum Dermapen, dar şi echipamente mai avansate, care combină mezoterapia fracţionată cu radiofrecvenţa, cum este Morpheus 8, numărul 1 mondial în remodelare subdermică din lume.
Procedura clasică stimulează producţia de colagen, ceea ce ajută la îmbunătăţirea liniilor fine şi a texturii pielii. Roşeaţa se instalează după tratament şi poate dura câteva zile.
Sunt necesare minimum 8 şedinţe de microneedling pentru cele mai bune rezultate. De asemenea, medicul dermatolog poate utiliza o combinaţie de tratamente, în funcţie de nevoile tenului tău şi de tipul cicatricilor. De exemplu, unele semne au nevoie de tratamentul cu laser, iar altele cu microneedling.
În concluzie, când pielea este profund deteriorată de cicatrici postacneice, niciun tratament nu o va face să arate din nou perfect în scurt timp. Este nevoie de răbdare şi consistenţă. Inclusiv cicatricile profunde se pot diminua cu până la două treimi, după un protocol complet de tratament, ceea ce, din punct de vedere estetic, va face o diferenţă colosală.
Ca să scapi de cicatrici, primul pas este să vii la un consult dermatologic sau la o evaluare iniţială gratuită în oricare din clinicile Doctor SKiN din Bucureşti şi Corbeanca, pentru a-ţi analiza tenul şi nevoile sale. Beneficiezi de o comunicare onestă, de o echipă medicală de excepţie şi de echipamente noi, originale, de ultimă generaţie, la cele mai bune preţuri!
Nu uita să te programezi la 031 005.10.15 sau pe mail la [email protected].
Ce este secţiunea COMUNICATE:
În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.
Detalii, la [email protected]