Skip to main content

COMUNICAT. Merită să faci trecerea de la ROBOR la IRCC în contextul actual?

 
COMUNICAT. Merită să faci trecerea de la ROBOR la IRCC în contextul actual?

COMUNICAT. Educaţia financiară este mai importantă ca oricând, având în vedere schimbările ce se petrec, atât la nivel naţional, cât şi international, pe plan economic şi nu numai.

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Tocmai de aceea, singura modalitate prin care o persoană poate să ia o decizie potrivită pentru viitorul său este informandu-se cu privire la modificările respective şi la impactul pe care îl pot avea pe termen lung.

Pentru o perioadă semnificativă de timp, indicele ROBOR, cunoscut şi sub denumirea de Romanian Interbank Offered Rate, a reprezentat cel mai des utilizat indicator în calcularea dobânzilor creditelor cu dobândă variabilă în lei din Romania.

Fiind introdus în anul 2010, ROBOR a avut parte de o evoluţie interesantă pe parcursul existentei sale, fară a fi lipsita de momente dificile. Episoadele respective au dus la introducerea unui nou indice.

Prin ce se justifica introducerea IRCC?

Una din cele mai mari temeri asociate cu lumea financiară este imprevizibilitatea: creşterea bruscă şi nejustificată a indicelui ROBOR i-a pus pe mulţi consumatori într-o situaţie dificilă la momentul respectiv.

Din această cauză, în 2019, indicele IRCC, sau indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor, a fost introdus drept înlocuitor pentru indicele ROBOR. Afla mai multe despre indicele IRCC aici.

Principalul scop al trecerii de la ROBOR la IRCC este de a creşte predictibilitatea şi transparenţa pieţei de creditare din România. În acest fel, consumatorii stiu la ce trebuie să aştepte, ceea ce le permite să ia masurile necesare pentru a gestiona potenţialele riscuri.

Asemenea predecesorului sau, indicele IRCC a avut o evoluţie fluctuantă din 2019 şi până în prezent, de la o valoare medie de 2,48, la una de 1,43 la doar doi ani de la introducerea să, că mai apoi să crească la 4,12 în următorul an.

Chiar şi aşa, în ciuda modificărilor prin care a trecut, valoarea IRCC a rămas mai mica, în comparaţie cu valoarea ROBOR. Cat de dificila este trecerea de la ROBOR la IRCC si ce avantaje poate aduce?

Procesul prin care se realizează trecerea de la ROBOR la IRCC nu este deloc unul complicat, ci consta într-o cerere pe care persoana interesată trebuie să o completeze. Pe urmă, cererea respectivă este transmisă băncii la care aceasta are creditul ipotecat, iar răspunsul trebuie să vină în termen de 60 de zile de la înaintarea solicitării.

Există mai multe opinii cu privire la trecerea de la ROBOR la IRCC şi dacă este sau nu o idee bună pe termen lung. Formula de calcul a indicelui IRCC este tocmai gândită pentru a evita schimbările abrupte, dar acest lucru nu înseamnă că le şi elimina.

Eventual, indicele tot o să crească, doar că o vă face mult mai tărziu. Decizia finală trebuie luată pe baza a mai mulţi factori, inclusiv posibilitatea indicelui IRCC de a creşte în anii care urmează, după cum s-a întâmplat în 2023.

Ideal este că persoanele care intenţionează să facă trecerea de la ROBOR la IRCC să se asigure de la bun început că veniturile lor pot face faţă posibilelor creşteri ale ratelor în timp.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

sus