Skip to main content

COMUNICAT. Vitamine pentru creşterea imunităţii

 
COMUNICAT. Vitamine pentru creşterea imunităţii

COMUNICAT. Sistemul imunitar, aşa numitul „medicul intern”, reprezintă singura modalitate prin care corpul uman se poate apăra şi opune rezistenţă împotriva microbilor, bacteriilor, virusurilor sau altor agenţi patogeni.

Publicitate

Mecanismul acţiunii sale este complex, dar esenţa este simplă: atunci când bacteriile sau viruşii dăunători intră în organism, sistemul imunitar trebuie să le recunoască şi să le neutralizeze.

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

De la naştere, un copil poate rezista multor agenţi patogeni (microorganisme dăunătoare care provoacă boli) cu ajutorul aşa-numitei imunităţi înnăscute.

Pe măsură ce creştem, se dezvoltă imunitatea deja dobândită. Un alt nume pentru acesta este adaptativ: reacţionează la agenţii patogeni pe care îi întâlneşte o persoană de-a lungul vieţii, ducând la formarea memoriei imunologice.

Indiferent de vârstă, sistemul imunitar reprezintă o structură complexă interconectată şi constă dintr-o întreagă reţea de celule, ţesuturi şi organe speciale care ne asigură protecţia la diferite niveluri. Prin urmare, puterea imunităţii depinde de starea organismului şi de funcţionarea corectă a sistemului imunitar în ansamblu.

De aceea, menţinerea şi creşterea imunităţii pe tot parcursul anului sunt vitale pentru prevenirea afecţiunilor.

Cauzele care conduc la slăbirea imunităţii

Sistemul imunitar este afectat, în primul rând de factorii de mediu. În aceasta categorie se include poluarea aerului, apei, alimentelor consumate, solului. Tranziţia între diferite anotimpuri de asemenea reprezintă perioada în care funcţia imunitara este suprasolicitată.

O alta cauza care slăbeşte imunitatea este stresul, în special stresul cronic, un factor specific stilului de viaţă actual, care, prin acţiunea sa asupra sistemului nervos, minimizeaza activitatea celulelor imunitare. Alte cauze care slăbesc sistemul imunitar sunt insomnia, oboseala cronică, alcoolul, fumatul şi, poate cea mai importantă, alimentaţia dezechilibrată, săracă în vitamine şi minerale.

Pe de alta parte, persoanele care se confruntă cu boli autoimune, categorie din care fac parte artrita reumatoidă, diabetul de tip I, psoriazisul, lupusul eritematos sau virusul HIV, prezintă o imunitate compromisă şi sunt mult mai expuse îmbolnăvirilor.

Totuşi, încă nu se ştie cu siguranţă ce afectează mai mult sistemul imunitar – factorul genetic sau factori externi. Un studiu recent afirmă că 75% din funcţionarea sistemului imunitar şi chiar a imunităţii dobândite este determinată genetic.

Vitamine pentru imunitate

Când omul este bolnav şi în special în timpul sezonului rece, sistemul imunitar poate avea nevoie de sprijin suplimentar. În acest caz, medicii recomandă vitamine şi complexe de vitamine.

De regulă, acestea conţin:

Vitamina A este direct implicată în formarea de anticorpi la contactul cu viruşi şi în reglarea răspunsului imun în general. De asemenea, conform studiilor recente, aceasta, împreună cu vitamina D, ajută la menţinerea unui echilibru normal al microbiotei intestinale.

Vitamine din grupa B, precum B6, B9 şi B12 contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar - sunt implicate în reacţii nespecifice şi specifice ale apărării imune a organismului.

Vitamina E – are efecte antioxidante, antivirale şi imunomodulatoare, este importantă pentru activarea apărării antivirale şi antimicrobiene a organismului.

Vitamina D – reglează mecanismele de apărare imunitară înnăscută şi dobândită, favorizează activarea celulelor imune şi sinteza substanţelor antimicrobiene. Această vitamină este produsă în piele sub influenţa radiaţiilor ultraviolete, aşa că se recomandă ca toamna şi iarna, în special în zonele nordice, să fie administrată sub formă de suplimente.

Atunci când alegeţi un complex de vitamine pentru imunitate, este mai bine să consultaţi un medic. În plus, o supradozare de vitamine poate fi la fel de dăunătoare sănătăţii ca şi o deficienţă.

Pentru a menţine echilibrul de micronutrienţi importanţi pentru funcţionarea normală a sistemului imunitar, puteţi folosi alimente pentru creşterea imunităţii precum:

  • Alimentele pe baza de plante, cum ar fi legumele, fructele, seminţele nucile şi leguminoasele;
  • Uleiul de măsline şi somonul conţin grăsimi sănătoase care cresc răspunsul imun al organismului.
  • Alimentele fermentate sau suplimente cu probiotice cum ar fi chefirul, iaurtul, varza murată.

Când vorbim despre vitamine pentru imunitate copii, trebuie să înţelegem că ei au aceleaşi nevoi nutritive ca şi adulţii, dar în cantităţi mai mici. Chiar dacă majoritatea micuţilor au o dieta sănătoasă, există şi situaţii când circumstanţele specifice justifică suplimentarea pentru întărirea imunităţii.

Suplimentarea alimentaţiei cu ajutorul nutrienţilor esenţiali este deosebit de importantă pentru întărirea sistemului imunitar. Activitatea fizică, o dietă echilibrată, mai puţin stres şi suplimentele corecte vă pot ajuta să vă protejaţi organismul de acţiunea nocivă a agenţilor patogeni.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus