Skip to main content

Anatomia unui derapaj. "Metoda bebeluşului" - cum a ajuns o poză de pe Twitter ştire falsă în publicaţii precum Gândul, Adevărul şi pe CNN-ul românesc Antena 3

 
Poze publicate pe Twitter au fost preluate şi "rostogolite" în presa din România într-un Fake-News
Poze publicate pe Twitter au fost preluate şi "rostogolite" în presa din România într-un Fake-News

UPDATE. După apariţia articolului despre derapaj pe Paginademedia.ro, Antena 3 a şters articolul cu Fake News-ul de pe site. Şi România TV a şters materialul. La fel Ziare.com. Adevărul a lăsat ştirea falsă, dar cu un update în care spune că nu a fost corectă. "Membrii redacţiei Adevărul îşi cer iertare că, din neatenţie, a fost diseminată o informaţie neadevărată", a scris ziarul.

Publicitate

ANATOMIA UNUI DERAPAJ. Jurnalism în 2023: o postare fără nicio sursă, despre o nouă "metodă de tâlhărie", cea a "bebeluşului" a stat la baza unui fake news, în ştiri de pe Gândul, Adevărul sau Evenimentul zilei. Şi Antena 3 CNN a făcut o ştire pe TV, în care citează ca surse clare "o postare" şi pe "internauţii" care comentau.

Toate ştirile din România au dat ca sigură "informaţia". Ba, mai mult, au sfătuit cititorii să nu oprească dacă văd un cărucior pe marginea drumului. Nimeni nu şi-a pus problema veridicităţii. A lipsei de veridicitate, de altfel. Nimeni nu a verificat informaţia. 

Pozele care au stat la baza acelor postări erau nu din România, ci de pe Tweeter, postate de un utilizator din altă ţară, după cum a sesizat publicaţia românească Playtech, cea care a descoperit acest Fake News.

Detalii, în continuare:

1. "Bebeluşul abandonat" în ştiri pe titluri cunoscute

"Bebeluşul abandonat". Tâlharii au inventat o nouă metodă de furt în România, a titrat Gândul acum două zile. Din text aflăm că tâlharii "lasă diverse obiecte care ar aparţine unui bebeluş, pe marginea străzii, iar dacă cineva opreşte să vadă dacă este un copil în pericol, imediat autoturismul este prădat de hoţi."

Materialul este ilustrat cu o poză cu un cărucior pe marginea drumului. 

Ştirea, în aceeaşi notă, este şi pe Adevărul: "Metoda bebeluşului, o nouă tehnică dezvoltată de infractori pentru tâlhărirea şoferilor". Aceeaşi poză, cu legenda care spune clar "Metoda căruciorului este folosită şi în România".

Evenimentul zilei scrie că "autorităţile sunt în alertă" şi scrie despre pericolul de pe şosele. Ştirea a apărut şi pe site-urile Ziare.com şi România TV.

CNN-ul românesc, Antena 3, face şi o ştire TV. Interesant că în materialul TV de pe postul de ştiri sursa informaţiilor este dată - "jurnalistic" - de comentariile la o postare de pe Facebook. Altfel, nicio sursă sau verificare.

Reporterul TV, pe Antena 3: "Toată lumea se întreabă unde s-au întâmplat astfel de cazuri, iar internauţii au indicat unele judeţe din România, cum ar fi Bistriţa-Năsăud sau Caraş-Severin. Altcineva scrie că metoda căruciorul este una veche în Italia, de exemplu, practicat acolo de albanezi, bulgari sau români în urmă cu mulţi ani".

2. Care a fost sursa? Postarea unui ONG

De unde a pornit totul? Toate publicaţiile care au dat ca sigură informaţia au invocat o postare a unui ONG, cu "zeci de mii de distribuiri" pe Facebook. De fapt, au fost două postări, în aceeaşi zi.

Prima postare a apărut pe un grup Facebook, Munikipiul Suceava/Suceava Fail, însoţită de poze. Are 33.000 de shareuri:

"Pentru că vine perioada concediilor/vacanţelor vă avertizăm că există o nouă metodă de tâlhărie!

Dacă vedeţi un cărucior, scaun de maşină sau orice tip de situaţie ce implică produse  care dă impresia că sunt ale unui bebeluş părăsit în mijlocul pustietăţii vă rugăm, NU IEŞIŢI din maşini şi continuati-vă drumul!!! Anunţaţi autorităţile. Aveţi grijă!"

O a doua postare, citată de cele mai multe dintre ştiri, a fost făcută de Asociaţia Save Our Souls, un ONG din Tecuci. Şi aceasta are 30.000 de distribuiri:

"Va avertizăm că există o nouă metodă de tâlhărie!

Dacă vedeţi un cărucior, scaun de maşină sau orice tip de situaţie ce implică produse care dă impresia că sunt ale unui bebeluş părăsit în mijlocul pustietăţii vă rog, nu ieşiţi din vehicul.

Anunţaţi autorităţile şi aveţi mare grijă!

If you see a stroller, car seat, or any type of baby situation alone in the middle of nowhere please, I repeat don't get out! Be safe!"

Deşi niciuna dintre postări nu are nicio sursă, publicaţii precum Gândul, Adevărul, Evenimentul zilei, Antena 3 CNN au preluat informaţia şi au publicat-o ca reală.

3. Fotografiile reale, postate acum o săptămână în America

De unde erau pozele din postări? Pe 15 iulie, un utilizator Twitter (King Roy) a postat fotografiile folosite în Fake-un din România, într-o provocare/sondaj pentru urmăritorii lui: Ce aţi face dacă aţi vedea asta (un cărucior) pe marginea unui drum?

4. Care e realitatea din România?

Pornind de la "informaţiile" din comentarii, legate de fapte care s-ar fi petrecut în judeţe ca Bistriţa Năsăud sau Caraş Severin, cei de la Playtech au vorbit la Poliţie.

Ce au zis cei de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa Năsăud?

”Ştirea respectivă este un fake news. Nu am avut astfel de cazuri semnalate nici în Bistriţa-Năsăud, dar nu au fost semnalate astfel de cazuri nici în alte zone din ţară. Fotografiile care însoţesc mesajul nici nu sunt de la noi din ţară, sunt de undeva din America. E un fake news cap-coadă.

Imaginile au fost furate de pe Twitter, nu sunt recente, iar postarea iniţială este în engleză, nici nu face referire la vreo metodă de furt, ci la o provocare sau un joc: ”Ce faci dacă vezi asta”, este mesajul care însoţeşte postarea furată de pe Twitter”, au spus reprezentanţii IPJ Bistriţa Năsăud pentru Playtech.ro. 

GALERIE FOTO. Metoda bebeluşului, în imagini:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus