Skip to main content

Anatomia unui FAKE: Cât a luat Andra pe "două nunţi din Germania", un fals rostogolit fără verificare. Dreptul la replică al Fanatik.ro

 
Anatomia unui FAKE: Cât a luat Andra pe "două nunţi din Germania", un fals rostogolit fără verificare. Dreptul la replică al Fanatik.ro

DREPT LA REPLICĂ. Redacţia Fanatik.ro a trimis un Drept la replică, în urma articolului Paginademedia.ro. Dreptul la replică, integral, la finalul articolului.

Publicitate

DERAPAJ în lanţ. Presa copy-paste. "Cu banii luaţi la două nunţi, Andra îşi poate lua o maşină de lux", nota zilele trecute Newsweek. Ciao plusează: "Tariful Andrei pe nuntă este cât o garsonieră în Bucureşti".

Antena 3 anunţă în titlu "Cât costă să-ţi cânte Andra la nuntă", iar în text vorbeşte despre cât a luat "pentru două nunţi programate luna aceasta în Germania, la Munchen şi Dusseldorf".

Doar că acele două "nunţi" au fost, de fapt, două concerte cu public plătitor de bilete, în cele două oraşe din Germania.

Contactată de Paginademedia.ro, Andra a declarat că, de când au început articolele despre "nunţile din Germania" (acum două săptâmâni) şi până zilele trecute, când şi mai multe publicaţii au preluat informaţia falsă, nimeni nu a sunat-o pentru a verifica cele scrise.

Materialul cu "nunţile" a împânzit online-ul. De unde a pornit? Cum s-a propagat? A verificat cineva informaţia?

Paginademedia.ro vă prezintă anatomia unui Fake care s-a întins pe ...câteva săptămâni.

2 septembrie: Punctul de plecare a fost un material de pe Fanatik, despre cât cere Andra pentru o nuntă şi despre două evenimente din Munchen şi Dusseldorf pentru care artista a cerut de 40.000 de euro.

Informaţia este preluată aproape identic de câteva site-uri: Jurnalul Naţional, Unica, Realitatea.net, Ştiri de Cluj, care vorbesc de "două nunţi programate luna aceasta la Munchen şi Dusseldof"

4 septembrie. Andra notifică redacţia Fanatik. Artista cere retragerea articolului şi vorbeşte, în notificare de "articole cu titluri defăimătoare şi conţinut nereal, cu unicul scop vădit de a vă creşte rating-ul, au o natură ilicită şi imorală şi au aptitudinea de a aduce atingere drepturilor la imagine, reputaţie şi onoarea, iar prejudiciul creat este deosebit de grav."

Fanatik modifică ştirea. În text cele două "nunţi" sunt "evenimente". Chiar e dat linkul către iabilet.ro.

Titlul Fanatik: Cât costă să-ţi cânte Andra la nuntă? Suma uriaşă pe care a cerut-o pentru două evenimente în Germania.

Pe site-ul RomâniaTV, informaţia rămâne deschimbată şi vorbeşte în continuare de "două nunţi care vor avea loc luna aceasta în Germania, în Munchen şi Dusseldorf"

6 septembrie: Andra începe să îşi promoveze pe Facebook concertele din Germania (17-18 septembrie) şi publică likul de pe iabilet.ro

17 septembrie: "Azi cântăm la Muhldorf, mâine la Dusseldorf", scrie Andra pe Facebook. Contul artistei are numeroase postări despre concertele din Germania.

Artista continuă să posteze şi în următoarele zile despre spectacole. După două zile petrecute alături de românii din diaspora, pot să vă spun că inimile pline de dor pot muta munţii din loc!

M-am simţit ca acasă în Germania şi asta datorită miilor de oameni minunaţi care au umplut sălile de spectacol în Dusseldorf şi în Munchen.

Vineri, 23 septembrie. La câtea zile de la concerte, informaţia despre cele două "nunţi din Germania" revine.

Antena 3: "Cât costă să-ţi cânte Andra la nuntă. Suma imensă pe care a cerut-o la un eveniment în Germania" este titlul.

În text citim că: "Pentru două nunţi programate luna aceasta în Germania, la Munchen şi Dusseldorf, cântăreaţa va încasa nu mai puţin de 40.000 de euro, câte 20.000 de euro pentru fiecare eveniment."

Newsweek: "Cu banii luaţi la două nunţi, Andra îşi poate lua o maşină de lux. Cât cere la o cântare", titrează Newsweek. 

În text, notează că Andra "tarifat două nunţi în Germania cu mulţi bani." Şi detaliază: "Pentru două nunţi pe care le-a programat în Munchen şi Dusseldorf, artista a cerut suma colosală de 40.000 de euro, câte 20.000 de euro pentru fiecare eveniment în parte."

Articolul din Newsweek e ilustrat cu o poză chiar dintr-unul dintre concerte.

Ciao preia aceeaşi informaţie, citând ca sursă Fanatik. "Tariful Andrei pe nuntă este cât o garsonieră în Bucureşti! Ce sumă colosală cere la nunţi" titrează Ciao. În articol, aceleaşi referiri la "nunţile" din Germania.

SpyNews relatează în aceeaşi notă: "Cât costă să-ţi cânte Andra la nuntă. A cerut o sumă colosală la un eveniment în străinătate". Cu copy/paste, site-ul preia acelaşi paragraf cu "nunţile din Munchen şi Dusseldorf".

Ştirea s-a rostogolit, tot vineri, şi pe alte site-uri: Radio Impuls, Puterea, Ziarul Monden, Redacţia.ro.

Andra: "o problemă de care se ocupă echipa juridică"

Ce va face Andra în continuare?

Contactată de Paginademedia.ro, Andra a declarat că "este vorba de o problemă de care se ocupă echipa juridică". Cât despre evenimente?

"Voi continua să mă duc cu cea mai mare plăcere la nunţi şi evenimente private. Atâta timp cât omul îşi doreşte să te aibă alături de el în cea mai importantă zi, înseamnă mult pentru tine ca artist.

În acelaşi timp, voi continua turneele de concerte cu bilete. Iar următorul turneu este cel de colinde din decembrie".

Dar despre tarifele vehiculate?

"Tarifele sunt în funcţie de evenimente, iar de acest aspect se ocupă echipa mea", a declarat Andra pentru Paginademedia.ro, fără să detalieze cifrele.

GALERIE FOTO. Cine şi cum a scris despre Andra şi "Nunţile din Germania"

Drept la replică Fanatik.ro

În legătură cu articolul “Anatomia unui FAKE: Cât a luat Andra pe "două nunţi din Germania", un fals rostogolit fără verificare”, publicat în data de 26 septembrie 2022 pe site-ul paginademedia.ro, facem următoarele precizări necesare:

- Site-ul fanatik.ro nu se ocupă, sub nicio formă, de promovarea fake-urilor! Politica noastră editorială, după cum se poate observa cu ochiul liber în spaţiul public, se bazează pe principiile deontologiei jurnalistice, informaţii cât mai corecte şi respect pentru publicul cititor.

Asimilarea site-ului fanatik.ro cu noţiunea de FAKE este una total exagerată, ne aduce prejudicii de imagine şi se află în flagrantă contradicţie cu eforturile de zi cu zi ale echipei redacţionale;

- Articolul privind-o pe cântăreaţa Andra nu s-a dorit a fi un material făcut de dragul creşterii audienţei. Ideea principală a fost aceea de a aduce în atenţia publicului, din nou, succesul, charisma şi interesul enorm al românilor de pretutindeni pentru prestaţiile artistei, a cărei valoare indiscutabilă merită răsplătită pe măsură.

În fapt, concluzia este una evidentă: dacă ai valoare, şi valoarea tarifelor la evenimente (concerte, nunţi etc) - subiectul principal al articolului publicat de fanatik.ro – este una pe măsură. Andra fiind o personalitate publică, bineînţeles că este de interes public cât câştigă la o nuntă sau la orice alt eveniment cu fani;

- Site-ul fanatik.ro respinge categoric varianta prezentată în articolul de pe paginademedia.ro, conform căreia niciun redactor nu a stat de vorbă cu reprezentanţii familiei Măruţă, Cătălin sau Andra. Materialul nostru a fost publicat pe 2 septembrie 2022, iar pe data de 3 septembrie 2022 Cătălin Măruţă a avut două discuţii cu reprezentanţii site-ului fanatik.ro, exprimându-şi în mod clar poziţia şi nemulţumirile.

Acesta ne-a cerut să ştergem întregul material de pe site, doleanţă cu care nu am putut fi de acord deoarece ne asumăm ferm informaţiile legate de publicarea sumelor de bani primite de Andra pentru participarea la evenimentele de succes din Germania. 

- În urma dialogurilor purtate cu Cătălin Măruţă, site-ul fanatik.ro a introdus câteva precizări necesare şi clarificatoare privind spectacolele la care urma să cânte îndrăgita Andra. Una dintre acestea este introducerea linkului către iabilet.ro cu privire la tichetele de acces şi preţul acestora pentru evenimentele cu public din Munchen şi Dusseldorf.

Subliniem faptul că precizările suplimentare din articol au fost făcute cu toată deschiderea profesională, înainte ca fanatik.ro să primească notificarea oficială din partea familiei Măruţă (5 septembrie 2022, la miezul nopţii) şi în niciun caz sub presiunea notificării, cum a susţinut paginademedia.ro.

Asta dovedeşte încă o dată faptul că articolul incriminat a fost redactat cu bună credinţă şi în niciun caz pentru a aduce vreun prejudiciu artistei de mare valoare care este Andra. Dacă, totuşi, acest lucru s-a întâmplat fără voia noastră, site-ul fanatik.ro îşi face mea culpa public în faţa Andrei şi familiei;

- Conform deontologiei profesionale, Petrişor Obae, semnatarul materialului, şi site-ul paginademedia.ro ar fi trebuit să ne solicite un punct de vedere înainte de a propaga în spaţiul public verdictul “FAKE” - unul pe care îl respingem categoric! - aşa cum se procedează în presa civilizată. De altfel, într-o discuţie purtată cu reprezentanţii site-ului fanatik.ro, Petrişor Obae a recunoscut cu fair play că a fost „o scăpare”, nesolicitand un punct de vedere şi site-ului fanatik.ro înainte de publicarea ştirii de pe paginademedia. 

- Site-ul fanatik.ro nu poate fi responsabil pentru ce preiau şi publică ceilalţi colegi din presa online. Site-ul fanatik.ro respectă politica editorială a tuturor celorlalte site-urilor din România, dar, bineînţeles, nu o poate influenţa. Fiecare site este unic responsabil pentru ce publică, pentru modul în care verifică informaţiile, iar urieşeasca teorie conform căreia site-ul fanatik.ro este vinovat pentru tot ceea ce s-a publicat ulterior în mediul online, referitor la programul Andrei, este una evident hilară, de necomentat.

- În speranţa că orice fel de exagerări, şi de o parte, şi de alta, îşi vor găşi cât mai puţin locul în mediul online, subliniem din nou faptul că singurul obiectiv al site-ului fanatik.ro este presa de calitate. Îi urăm indrăgitei interprete Andra succes cât mai mare în viitor şi cât mai multe evenimente pe măsura notorietăţii sale.

Cu respect,

Redacţia Fanatik.ro
 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Sabina Sabina
    JK,așa este ,atât filmele difuzate sâmbăta cât și cele duminică au obținut audiențe bune. Sămbata trecută Furios și iute a făcut 30 market share.
  • jk jk
    @Sabina @Marian nu mă miră.Publicul Pro a fost obișnuit cu filme în weekend.De aceea vor prinde mai bine duminica decât cu o emisiune,acolo mai depinde și de ce emisiune e și de concurență
  • Marius Marius
    jk, se pare ca da. Nu degeaba au mutat emisiunea si au bagat filme duminica.
  • Sabina Sabina
    JK, da ,Pro TV a obținut audiențe bune cu seria de filme Fast and Furious.
  • jk jk
    Ar fi interesantă o monitorizare,dacă se poate bineînțeles,dacă această "știre" a trecut de sfera online-ului pe tv.Doar să vedem dacă Andra va fi în situația de a discuta altfel cu cei care au dat informația (parțial) eronată
  • jk jk
    Întrucât nu se poate comenta la audiențe pun și eu o întrebare:mi se pare mie sau Pro TV stă mai bine la audiențe cu filme decât cu Sunt celebru?
  • Marian Marian
    Ana cred ca te roade invidia ,nu sunt un fan inflacarat al ei dar nu te compari cu ea
  • ana ana
    ok, n-au fost nunti, au fost concerte. asta-i fake. dar doamna nu se spune daca si restul stirii e fake. ceva imi spune ca nu. pe de alta parte nu e de vina cine cere. cine da are problema, mai ales pentru tristetile cantate de manelista muzicii pop.
  • Alexandru Alexandru
    Dragi prieteni, asta-i presa platita de PNL si PSD (aka FSN)...
  • geo geo
    Din păcate aceasta nu mai este presa in ziua de astazi !
    Unul publica, fara sa verifice, si alti zeci preiau după el.
    Am vazut, in ultimele zile, filmuletul cu AMP si Reghe pe tot felul de siteuri ale unor publicatii nationale si locale. Ca cititor nu vad interesul public in postarea / publicarea acelui filmuleț ( versiunea reala / versiunea AMP) cu disputa celor 2 !

Trimite un comentariu

sus