Skip to main content

Lecţie de "jurnalism" de la TVR. O mostră de servilism, cu Olguţa Vasilescu lăsată să vorbească într-un interviu... fără întrebări

 
Lecţie de "jurnalism" de la TVR. O mostră de servilism, cu Olguţa Vasilescu lăsată să vorbească într-un interviu... fără întrebări

O emisiune "de antologie" de la TVR Craiova. Un exemplu de servilism pe care îl "semnează" chiar directorul TVR Craiova: într-un interviu de o oră, Olguţa Vasilescu a fost lăsată să se desfăşoare în voie. Cu foarte puţine întrebări: în primele 21 de minute, nu a primit nicio întrebare!

Publicitate

Jurnalistul Petre Barbu face o analiză "la minut" a interviului, în Libertatea. Analiza lui Petre Barbu arată cum directorul TVR Craiova, Tiberius Muşuroi, a lăsat-o să vorbească fără să o "deranjeze" cu prea multe întrebări pe Olguţa Vasilescu. Mai mult, a făcut remarci laudative la adresa primarului Craiovei.

Petre Barbu: A lăsat-o să vorbească în voie, de parcă ar fi fost un advertorial sau o discuţie de familie. Prestaţia jurnalistului a fost jalnică.

Avem de-a face cu un tip de activist de partid, deghizat în jurnalist, care nu se deosebeşte cu nimic de foştii jurnalişti ai Televiziunii Române de pe vremea lui Ceauşescu.

Muşuroi, acum coordonator al Studioului TVR Craiova, a fost, în trecut, membru supleant în Consiliul de Administraţie al TVR, din partea PSD (partid în care Lia Olguţa Vasilescu este preşedinte pe Craiova).

Câteva mostre din "interviul" de la TVR Craiova, din emisunea Actual Regional:

Prima "întrebare":

Tiberius Muşuroi: Am venit la Primăria Craiova, un oraş care este tot mai viu, o destinaţie turistică cel puţin de weekend. Sunt sute de mii de oameni care vin să vadă ceea ce s-a realizat aici, la Craiova.

Invitatul meu de astăzi este doamna primar Lia Olguţa Vasilescu. Doamna primar, săru mâna, mulţumesc pentru că ne-aţi primit aici, în casa dumneavoastră…

Altă "întrebare":

Tiberius Muşuroi: Aţi fost un foarte bun comunicator. Ca om care lucrez în TVR de 20 de ani, vă mărturisesc că urmăresc ceea ce postaţi dumneavoastră pe internet.

Aţi găsit toate mijloacele de a promova prin toate mijloacele transmiterea acestor informaţii către oameni… Bine, dumneavoastră aţi lucrat în media şi sunteţi poate unul dintre cei mai buni comunicatori din ţară…

Interviul continuă: 

Tiberius Muşuroi: Anul viitor ar trebui să fie asfaltate toate străzile din zona periferică…

Practic, după cum analizează Petre Barbu, în primele 21 de minute Tiberius Muşuroi nu a pus nicio întebare, a făcut doar afirmaţii, unele laudative la adresa activităţii primarului: "Este spectaculos! Eu vă mărturisesc că mie îmi plac trandafirii. Iar arcadele sunt senzaţionale", spune "jurnalistul" despre "zona verde".

Pe la minutul 21, apare o întrebare: "Vă gândiţi să deschideţi aceste baze sportive, cel puţin pentru weekend, către tineri?

Interviul continuă cu "mingi la fileu" pentru Olguţa Vasilescu (afirmaţii ale jurnalistului continuate de intervievată). 

Până la final, printre alte "afirmaţii" doar una-două întrebări puse de Muşuroi, dar în aceeaşi notă cuminte: "Aţi pregătit festivalul pentru anul 2023?"

"Dan Cristian Turturică, preşedintele director-general al TVR, ar trebui să urmărească atent această mostră de servilism", mai notează Petre Barbu în analiza din Libertatea.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus