Skip to main content

VIDEO. Interviu. "Asta e realitatea! De frica morţii, spui adevărul!" "Cel mai mult se auzea ventilatorul şi bipăitul aparatelor. Care se mai şi opreau"

 
VIDEO. Interviu. "Asta e realitatea! De frica morţii, spui adevărul!" "Cel mai mult se auzea ventilatorul şi bipăitul aparatelor. Care se mai şi opreau"

Interviurile Paginademedia.ro. "Am simţit multă durere. Oameni care vor să îşi ia adio de la familie. Simt că vor muri. Simt şi nu îi pot avea pe cei dragi alături. E cea mai mare durere! Să ştii că te duci şi nu poţi să-ţi iei la revedere decât printr-un videocall!" - fotograful Cristian Movilă, într-un interviu cât un braţ de campanii "cuminţele" şi frumoase.

Publicitate

Imaginile din clip sunt mişcătoare. Şocante. Mesajul, la fel - Oamenii mor infectaţi cu zvonuri. Dar cum a fost pentru cel care a suprins imaginile şi, mai ales, de acest film care va intra pe televiziuni şi de ce aşa?

"Cel mai mult se auzea ventilatorul", povesteşte Cristian Movilă. "Şi bipăitul aparatelor. Atât auzi! Voci auzi greu, trebuie să ţipe la tine, prin costume. A fost cel mai greu de suportat. Auzeam până şi noaptea, când ajungeam acasă, acel bipăit. Şi mai ales auzi când se oprea, şi se oprea destul de des… 

Având experienţa războiului, credeam că sunt imun la aşa ceva. Dar de fiecare dată mă înşel.

Când am văzut prima dată un pacient de 37 de ani, vârsta mea, am înlemnit! Era tânăr, nu fuma (am vorbit cu medical de gardă), nu era obez şi nu avea alte bloi. Şi era intubat. Am îngheţat."

Cristian Movilă şi soţia lui, Capucine Gros au 150 de ore de documentare la Terapie Intensivă. Ore în care au văzut o realitate de multe ori diferită de cea din diverse spaţii publice.

De acolo a pornic acest film, ajuns acum campanie. "E mai mult un strigăt, o iniţiativă din durere!", spune el. Imagini care vorbesc de la sine şi care nici măcar nu pronunţă cuvântul "vaccin". "Pentru că lumea e sătulă să i se spună ce să facă! Nu e o campanie, e un strigăt! Trebuie să facem ceva! Este un mesaj real! Nu te pune să faci ceva! Îţi arată o realitate, pur şi simplu!"

Despre reclamele de până acum pro-vaccinare:

"Da, sunt extrem de nervos pe ce s-a întâmplat în ultimul an pe zona de advertising! Cum să nu dăm un spot puternic, să convingă majoritatea?"

Poate le-a fost frică? Atunci când eşti în război nu ţi-e frică! E realitatea! De frica morţii spui adevărul! Cum să nu spui care e realitatea! Dacă o spuneam, nu eram aici!"

Continuă: "Cred foarte mult că clasa politică a greşit mergând foarte mult pe pozitiv! Spunând o minciună: nu, nu am trecut de pandemie!"

Este revoltat pe situaţie şi îi admiră pe medici: "Sunt eroi. Punct!" 

"Nu îmi imaginez cum medicii încă pot sta acolo, în primul rând al războiului tratând oameni care nu cred! Pe patul de spital, ei zic că nu cred! Am fost acolo când o echipă de medici din Germania a venit şi a selectat pacienţi să plece.

Iar familia lor a zis că ei nu vor să plece tatăl lor, să nu se facă experienţe pe pacientul respectiv. Asta doar ca urmare a dezinformării!

Vinovaţi pentru situaţie, spune Cristian Movilă, sunt şi politicienii, şi sociali media, dar şi oameni din Biserică:

"Mulţi oameni cu care am stat de vorbă la sate şi la oraşe au zis clar că preotul le-a zis să nu se vaccineze. Sunt şi preoţi care au zis să te vaccinezi, care i-au sfătuit sau – am citit – despre un preot care a adus un medic la biserică."

Povestea campaniei, pe scurt: Ionuţ Stanimir (marketing într-o bancă) l-a sunat pe Cristian Movilă cu o propunere de face cumva ceva cu imaginile surprinse de fotograf în spitale. Soţia lui - Capucine Gros - a scris parte din texte. Şerban Alexandrescu a dat cele două mesaje puternice: "Oamenii mor infectaţi cu zvonuri" şi cel de pe Magheru: Se sufocă. Ne imploră. Regretă!

Ce le spune scepticilor sau celor care contestă veridicitatea cadrelor lui?

Cristian Movilă: “Atunci îi invit să meargă acolo cu mine! Îmi dorec ca imaginile pe care le-am surprins să ajungă la fiecare şi să formeze o fereastră undeva unde nu vrea nimeni să ajungă. Nici cel mai aprig antivaxer din România nu vrea să ajungă intubat la Terapie Intensivă.

Şi odată ce arăţi ce se întâmplă acolo, poate că te gândeşti că ce ştii e fals. Şi poate te gândeşti să întrebi pe cineva care se pricepe la medicină."

VIDEO. Interviurile Paginademedia.ro. Fotograful Cristian Movilă, povestea campaniei Oamenii mor infectaţi cu zvonuri

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ionut Naut Ionut Naut
    Nu trebuie sa fii matematician sa-ti dai seama ca vaccinul te fereste de ATI si chiar de moarte.
    In tarile cu rata de vaccinare mare rata mortalitatii este mica fata de tarile cu rata mai mica de vaccinare.
    multi se uita la numarul de infectati care este mare si in tarile cu rate mari de vaccinare, doar ca n-au inteles ca vaccinul nu te apara de infectare sau transmitere - vaccinul te ajuta sa faci o forma mai usoara sau cel putin ai o sansa in plus sa nu faci o forma severa.
    Ce ma intereseaza pe mine ca in Olanda sunt 1 mil de infectati/zi daca sunt doar cateva decese; Germania a trimis infectati in Italia deoarece n-aveau personal medical sa-i trateze, n-au avut medici. Sa fim seriosi... n-avea Germania bani de paturi ATI? aveau bani dar n-au personal medical.
    Eu stiu 2 cazuri absolut dramatice: 2 milionari in euro care s-au tratat acasa, singuri dupa ureche, n-au spus medicului de familie, au ajuns prea tarziu la spital si, din pacate, au decedat. Nevaccinati. Cate drame de acest fel n-ati vazut? Sa mai lasam incrancenarea si sa fim pragmatici, sa ne uitam ce se intampla in alte tari si fiecare sa decida singur ce face! nu este insa momentul de bascalie! si nici de talibanism, care, din pacate, este de ambele parti - si pro si contra vaccin. Nu trebuie sa crezi in nimeni!!! te uiti - cate cazuri... cati morti..., cate cazuri... cati la ATI... - in acest moment eu urmaresc Portugalia care are 90% rata de vaccinare. Pe 19 nov 2021 - a avut 5 decese si 9 decese - media ultimelor 7 zile. Cum este fata de 2-3-4-5 sute de morti in Romania?
  • Mile Mile
    Pai in Olanda toți vaccinați și e plin ha
  • Camelia Camelia
    E usor sa-i faci pe oameni needucati, inculti, etc. De ce nu ne intrebam cum de si-au pierdut medicii credibilitatea intr-un asemenea hal. Multe decenii de umilire a pacientului, diagnostice gresite, tratamente gresite, in final nimeni nu plătește, iar pacientului i se spune : "da' ce, te crezi mai destept decât doctorul?". Acum ne intrebam de ce nu cred oamenii in doctori? Hahaha.

Trimite un comentariu

sus