Skip to main content

Mădălina Dobrovolschi, TVR 1: „Am ştiut mereu că vreau să fiu jurnalist şi totul a fost doar o împlinire a unui plan construit de foarte devreme” (Minutul Paginademedia)

 
Mădălina Dobrovolschi, TVR 1: „Am ştiut mereu că vreau să fiu jurnalist şi totul a fost doar o împlinire a unui plan construit de foarte devreme” (Minutul Paginademedia)

Astăzi la Minutul Paginademedia este Mădălina Dobrovolschi, prezentatorea emisiunii Ţară, ţară, cine eşti? de la TVR 1.

Publicitate

„Altă meserie nici nu mi-am propus vreodată să am. Am ştiut mereu că vreau să fiu jurnalist şi totul a fost doar o împlinire a unui plan construit de foarte devreme”, a spus ea pentru interviul Minutul Paginademedia.

Jurnalistă cu peste 20 de ani de experienţă, Mădălina poate fi auzită şi la radio Europa FM, în fiecare zi de miercuri, de la ora 18.00 în cadrul emisiunii Piaţa Victoriei.

La categoria momente dificile, Mădălina Dobrovolschi spune că i-a fost greu atunci când a devenit mamă şi nu a ştiut din prima cum să împace viaţa profesională cu cea de mamă: 

„Probabil cel mai dificil moment a fost când a trebuit să integrez maternitatea în povestea mea de viaţă.

Mi-am dorit tare mult un copil şi când a apărut Matilda nu prea am ştiut din prima la ce trebuie să renunţ…la timpul petrecut cu profesia sau la timpul petrecut cu ea.

Până când am înţeles că nu e o chestiune de renunţare, ci una de alegere şi de adaptare la context”, a povestit ea.

Ce publicaţii din străinătate urmăreşte?

New York Times, The Guardian, Washington Post, Wall Street Journal.

Ce producţii preferă?

Serialul Ally Mcbeal şi filmul Forrest Gump.

La ce se uita când era mică?

La Teleenciclopedia. „Şi acum tresar când aud genericul de la Teleenciclopedia”, a completat jurnalista.

Mai multe detalii, în interviul de astăzi cu Mădălina Dobrovolschi.

  • TV sau YouTube?

Depinde de conţinut. Pentru muzică şi diferite podcasturi YouTube, pentru informaţii, TV.

  • Radio sau podcast?

Ascult radio în maşină, mai ales dacă e fix şi vreau să aflu ştirile orei. Când am drumuri mai lungi sau când deşi drumul e scurt, aglomeraţia îl face lung, ascult cărţi şi produse tip podcast.

  • Facebook, Instagram sau Tik Tok?

Facebook, pentru că am acolo o comunitate bine închegată cu care comunic de ani de zile. Instagram, destul de timid, Tik Tok doar am încercat şi deocamdată nu s-a  produs magia atracţiei…Îmi place mult LinkedIn pentru calitatea conexiunilor şi conţinutul specializat pe aria ta de interes.

  • Ştiri sau emisiuni?

Ştiri. Emisiuni destul de rar şi bine selectat.

  • Ce ştiri preferi să consumi şi din ce categorii?

Cum mi-am petrecut mare parte din viaţa profesională în zona ştirilor politice, e clar că încă sunt conectată cu acest tip de conţinut. Dar mă interesează mult şi informaţiile economice, sociale.

În ultimul timp, ţinând cont de contextul internaţional zbuciumat, mi-am concentrat atenţia şi spre politica externă.

  • De unde te informezi cel mai des? TV, online sau print?

Cel mai des, mai ales în zilele în care am programul plin, îmi iau rapid informaţia din online.

  • Cu ce publicaţii îţi începi ziua?

Am norocul să fiu conectată online cu mulţi dintre jurnaliştii pe care îi respect şi în care am încredere, aşa că în fiecare dimineaţă fac un tur al reţelelor de socializare să văd ce articole au mai scris, ce teme au în analiză. Tot de acolo pornesc şi spre platforme de ştiri şi analize.

  • Ce publicaţii din străinătate urmăreşti?

New York Times, The Guardian, Washington Post, Wall Street Journal.

  • Ce ziare sau reviste citeşti sau obişnuiai să citeşti? 

Îmi e dor de epoca print... Ca ştirist obişnuiam să citesc tot ce oferea piaţa din România. Era esenţial să fiu la curent cu toate informaţiile şi perspectivele.

Din păcate, dacă stau să mă gândesc bine, ultima dată când am ţinut un ziar în mână, nu eram în România.

  • La ce uitai la TV când erai mică?

Şi acum tresar când aud genericul de la Teleenciclopedia. Nu ratam niciun episod! Ceea ce este foarte emoţionant pentru mine e că acum, emisiunea pe care o realizez la TVR 1, Ţară, ţară, cine eşti? este difuzată sâmbăta de la ora 18.00, adică exact înainte de Teleenciclopedia, care e la ora 19.00. Mi se pare extraordinar.

  • Serial preferat?

Ally Mcbeal.

  • Film preferat?

Îmi plac multe filme, e greu să aleg. Poate Forrest Gump.

  • Emisiune preferată?

No Reservations, Anthony Bourdain.

  • Ce jurnalişti apreciezi?

Sunt mulţi colegi pe care îi respect, ar fi incorect să îi numesc pe unii şi pe alţii nu. Aşa că o să mă refer nu la un jurnalist român şi nici măcar chiar la un jurnalist, ci la un creator de format TV care mi-a plăcut mult de tot. Mi-a plăcut mult pentru creativitate, libertate, nebunie, talent. Anthony Bourdain.

  • Cât de des publici pe reţelele sociale?

Public aproape zilnic şi mai ales despre subiectele pe care le abordez în emisiuni. Dar public şi poveşti personale, fotografii şi chiar reţete, pentru că sunt pasionată de gătit.

Mi-ar plăcea să pot să scriu mai mult despre reţetele mele, sper să îmi fac timp pentru asta. Bucătăritul, cum îi spun eu, e un subiect fascinant.

  • Blog sau vlog?

Depinde de conţinut. Pentru informaţii, blog. Pentru zona de bucătărie, despre care am spus că mă pasionează, clar vlog.

  • Ţi-ai dorit să fii jurnalistă?

Altă meserie nici nu mi-am propus vreodată să am. Am ştiut mereu că vreau să fiu jurnalist şi totul a fost doar o împlinire a unui plan construit de foarte devreme.

  • Care au fost momentele dificile din cariera ta şi din viaţă?

Probabil cel mai dificil moment a fost când a trebuit să integrez maternitatea în povestea mea de viaţă. Mi-am doit tare mult un copil şi când a apărut Matilda nu prea am ştiut din prima la ce trebuie să renunţ…la timpul petrecut cu profesia sau la timpul petrecut cu ea.

Până când am înţeles că nu e o chestiune de renunţare, ci una de alegere şi de adaptare la context. Aşa că m-am adaptat şi am reuşit să îmi aşez programul în aşa fel încât să fiu cât mai mult cu ea şi să mă bucur şi de proiecte profesionale frumoase.

Mădălina Dobrovolschi, carte de vizită:
  • Experienţă media de peste 20 de ani – reporter politic, editor/prezentator de ştiri, realizator de talk-show politic de prime time
  • Realizatoarea emisiunii Ţară, ţară, cine eşti?, TVR1 şi a emisiunii Piaţa Victoriei, Europa FM
  • Experienţă în comunicare instituţională – purtător de cuvânt al Preşedintelui României
  • Experienţă în training şi coaching– cursuri de comunicare, dezvoltare personală,
  • armonizare cultură organizaţională
  • Autoarea volumului de analiză politică – „Înfruntarea finală”, editura Tritonic, 2015

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus